Hava Durumu

28 Şubat davasında karar!

Yaklaşık 6 yıldır görülen 28 Şubat davasında bugün mahkeme kararını açıkladı. Çetin Doğan, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, İlhan Kılıç, İsmail Hakkı Karadayı'nın aralarında bulunduğu 21 sanık, darbeye teşebbüs suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kemal Gürüz'e de müebbet hapis cezası verildi. Müebbet hapis cezası alanlara adli kontrol şartı uygulanacağı belirtildi. 68 sanık ise beraat etti.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2018 17:54
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2018 17:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
28 Şubat davasında karar!

103 sanıkla başlayan, 4'ünün bu süreçte hayatını kaybettiği 28 Şubat davasında karar açıklandı. Mahkeme heyeti, oybirliği ile alınan kararı açıkladı. İsmail Hakkı Karadayı, Çevik Bir, Çetin Doğan, Erol Özkasnak, Ahmet Çörekçi, Kemal Gürüz, İlhan Kılıç, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Dizdar, Çetin Saner, Erdoğan Öznal, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılıç, Hayri Bülent Alpkaya, Hikmet Köksal, İdris Koralp, Kenan Deniz, Muhittin Erdal Şenel, Vural Avar ve Yıldırım Türkeri de müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 68 sanık hakkında ise beraat kararı verildi.

TUTUKLAMA KARARI VERİLMEDİ

Kararların oybirliği ile alındığı öğrenilirken, müebbet hapis cezasına çarptırılan sanıklar için yaşları ve sağlık durumları nedeniyle tutuklama kararı verilmedi.

YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI

Müebbet hapis cezasına çarptırılan 21 sanığa, adli kontrol hükümleri kapsamında yurt dışı çıkış yasağı ve karakola imza verme şartı getirildi.

68 SANIK BERAAT ETTİ

Beraat eden 68 sanık arasında Engin Alan, Ergin Celasin, Erdal Ceylanoğlu ve Celalettin Bacanlı bulunuyor.

ZAMAN AŞIMINDAN DÜŞÜRÜLDÜ

Sanıklardan Altaç Atılan, Ersin Yılmaz, Kamuran Orhon, Köksal Karabay, Metin Yaşar Yükselen, Orhan Yöney, Refik Zeytinci, Şevket Turan, Şükrü Sarıışık ve Yücel Özsır'ın eyleminin, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düşürmeye ve devirmeye iştirak"a ilişkin "gizli ittifak" suçu kapsamında kaldığına hükmedilerek, zaman aşımından düşürüldü.

AK PARTİ'DEN İLK TEPKİ

Karara yönelik AK Parti'den ilk değerlendirme geldi. AK Parti Burdur Milletvekili ve 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, "21 sanık hakkında mahkumiyet kararı verildi. Kim Türkiye'de seçilmiş hükümeti silahla zorla cebirle şiddetle el koymaya çalışıyorsa adaletin tecelli ettiğini görüyoruz. Bu açıdan önemli bir karardır. Milletimize bu kararın hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

28 ŞUBAT SÜRECİ

28 Şubat 1997 yılında 9.5 saat süren Milli Güvenlik Kurulu toplantısıyla başlayan süreç, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın istifasıyla sonuçlanmıştı. O dönemde yaşananlar tarihe, "post modern" darbe olarak geçti.

28 Şubat ile yüzleşme 2012 yılında TBMM'de kurulan Darbeleri Araştırma Komisyonu'yla oldu. Bir yıl sonra da 28 Şubat davası başladı. 14 orgeneral/oramiral, 17 korgeneral/koramiral, 15 tümgeneral/tümamiral, 15 tuğgeneral/tuğamiral, 37 albay, bir binbaşı, 3 astubay ve bir sivil hakkında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmek ve engellemek" suçlamasıyla dava açıldı. Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir ve YÖK Başkanı Kemal Gürüz sanıklar arasında yer aldı.

Çevik Bir ve Kemal Gürüz'ün de aralarında bulunduğu 76 sanık tutuklandı. Karadayı, tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 76 sanık aylarca tutuklu kaldıktan sonra davanın ilerleyen aşamalarında tahliye edildi.

Ayrıntılar geliyor...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.