Hava Durumu

35 metrekarede inanılmaz hayat! Sıraya girip, 6 ay bekliyorlar

Büyük şehirlerden doğaya kaçış son sürat devam ediyor. 'Tiny house' (küçük ev) akımı pandemiyle birlikte yükselişe geçti. Dünyanın pek çok farklı şehrinde uygulamaları olan küçük evler, radikal bir değişim gibi gözüküyor. Kovid-19 salgınıyla birlikte doğaya yakın olmak için arsa alanlar, kurulumu kolay prefabrik ve mobil ev ile karavanlara rağbet etmeye başladı. Görünen o ki artık pek çok aile ya da çift bu ortalama 35 metrekarelik bu küçük evlerden sipariş veriyor. Öyle ki bugün sipariş veren için 6 ay sıra var.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2021 18:20
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2021 18:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
35 metrekarede inanılmaz hayat! Sıraya girip, 6 ay bekliyorlar

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sonrası kalabalıktan uzak, doğayla iç içe yaşam daha cazip hale geldi. Kimileri yazlık evlere yönelirken kimlerinin tercihi de tiny house'lar (küçük ev) oldu.

Öyle ki bugün sipariş veren için 6 ay sıra var. Yıllar önce TIR dorselerini kişiye özel evlere dönüştürmeye başlayan inşaat mühendisi Cem Demirer "Vagoon House" markasını kurdu.

Demirer, Adana'da ürettiği küçük evleri yurtdışına da satmaya başladı. Bugün yılda 125 adetten fazla TIR dorsesini eve dönüştürüyor. Normal boyutlardaki apartman dairelerine kıyasla çok daha küçük olan bu evler sunduğu imkanlarla ilgi çekiyor.

İnşaat mühendisi olan Cem Demirer'in şirketini kurma hikâyesi bir tiny house aramasıyla başlıyor. " Tiny house satın almak istedim ama tam anlamıyla bunu yapan bir firma bulamadım" diyen Demirer şöyle devam ediyor...

"Karavan ya da farklı konseptlerle üretim olsa da asıl işi tiny house olan firma bulamadım. Baktım Avrupa'da, Amerika'da oldukça yaygın ama bizde yok. Bir tane yapayım dedim ve çevremdeki insanların da ilgisini çektiğini gördüm. Böylece yola çıktık. "

TALEP 5 KAT ARTTI 

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre; Adana'da büyük metrekareli evlerin ilgi çektiğini, o nedenle kimi çevrelerden de 'bu iş olmaz' yorumu geldiğini belirten Demirer, fikre inanması ve ailesinin desteğiyle 2016'da Adana'da atölyesini kurduğunu dile getiriyor. Ayda 15-20 ünite ürettiklerini belirten Demirer, "Kişiye özel üretim olduğu için adet sayıları bu düzeyde"

"Sermaye artışı ile üretim artışı olabilecek bir iş yapmıyoruz. Önemli olan işin ehli ustalar. Dolayısıyla salgın sonrası üretim sayısı değişmedi, ama talep değişti. 5 kat artış var diyebilirim. Geçmişte 1-2 ay bekleyen alıcı şimdi 6 ay sıra beklemeli" diyor. Demirer, üretim merkezinin Adana'da showroom'larının İstanbul'da olduğunu da ekliyor.

ARSA KİRALIYOR 

Kısa zamanda ilgi gören bu evler için en temel ihtiyaç bir arsanızın olması... Plakalı ve ruhsatlı, yasal olarak karavan olan bu evler imar durumuna bakılmaksızın her arsada kullanılıyor. Ancak herkesin bu evleri koyacağı bir arsası yok.

Bu talebi gören Demirer 'vagoon station'lar (istasyonlar) oluşturduklarını ifade ediyor. İstasyonlarda evlerin konumlanacağı arsalar hazırlanıyor ve yıllık kiralanıyor. İstanbul'da Çekmeköy ve Beykoz'da, Çanakkale Assos'da ve Bodrum'da istasyonlar olduğunu söyleyen Demirer, yeni arsa arayışında olduklarını belirtiyor.

YURTDIŞINA AÇILDI 

Demirer bu alanların çok büyümesini istemediğini en fazla 30 haneli yerleşim planladıklarına da vurgu yapıyor ve şöyle devam ediyor: " İnsanlar kalabalıktan kaçıp bu alanlara geliyor, 100-200 haneli yerler bu nedenle olmaz. Bir de aynı alanda yaşayan insanlar birbirini tanısın, bilsin istiyorum."

Yurtdışından da talep aldıklarını belirten Cem Demirer, Almanya Hollanda ve Belçika'ya satış yaptıklarını ifade ediyor. Demirer hem fiyat hem de işçilik açısından yurtdışındaki firmalardan daha cazip olduklarını, bu nedenle talebin devam edeceğini söylüyor. Fotoğraflar: vagoonhouse

Öte yandan Tiny House'lar 10 m2 ile 30 m2 arasında, tekerlekli veya sabit olarak inşa edilen yapılarda, her şekil, boyut ve form da olabilliyor.

Tiny House'u diğer mobil yapılardan ayıran özelliği ise kullanıcısına her yerde ev konforu yaşatması. Karavan ve çadırla karşılaştırıldığında Tiny House'lar hem sağlam yapıları hem de donanımları ile ön plana çıkıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.