Hava Durumu

50 yıl önce ay yüzeyine atılmıştı, yeniden görüntülendi!

Bundan 50 yıl önce Apollo 14 görevinde astronot Alan Shepard tarafından golf sopasıyla vurulan golf topları yeniden görülebilir hale geldi. Görüntü uzmanı Andy Saunders sayesinde topların aslında ne kadar mesafe kat ettikleri de gün yüzüne çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2021 13:20
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2021 13:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
50 yıl önce ay yüzeyine atılmıştı, yeniden görüntülendi!

Dünya'nın uzay tarihinde en önemli ve ikonik olaylarından birisi bundan 50 yıl önce Apollo 14 görevinde gerçekleştirildi. 1971 yılında gerçekleştirilen ve üçüncü insanlı Ay görevi olan Apollo 14'de astronot Alan Shepard, iki golf topu ve bir golf sopasını gizlice kendisiyle birlikte Ay'a götürmüştü.

Alan Shepard'ın beraberinde götürdüğü bu eşyalar manevi bir değer taşımıyordu. Aksine, eşyalar tamamen amacına uygun kullanılacaktı. Alan Shepard, Ay yüzeyine indiği sırada golf toplarını ve sopasını çıkararak her iki topla da vuruş yaptı. Alan Shepard'ın Ay yüzeyinde atış yaptığı o toplar, geçtiğimiz gün yenilenen fotoğraflarla yeniden gözüktü.

Shepard, topları ne kadar uzağa atabilmiş?

Andy Saunders isimli görüntüleme uzmanı, Alan Shepard'ın golf toplarına vurduğu anları gösteren orijinal görüntüleri yüksek kaliteli hale getirmeyi başardı. Saunders, bu sayede Shepard'ın çok uzaklara vurduğu ikinci golf topunun da görüntülenmesini sağladı. Bu top, en son Shepard vurmadan önce görülmüştü.

Alan Shepard'ın Ay'da kullandığı golf sopası

Astronot Alan Shepard, her iki topa da vurduktan sonra bir topun kratere girdiğini, ikinci topunsa kilometrelerce uzağa uçtuğunu açıklamıştı. İşte yüksek kaliteli hale getirilen görüntülerle birlikte o topun ne kadar uzağa gittiği de gözle görülür oldu. Buna göre Alan'ın kratere giden ilk topu yaklaşık 22 metre mesafe almışken ikinci top, beklentinin çok altında olacak şekilde 36,5 metre uzaklaşmıştı. Yani top, Shepard'ın anlattığı kadar uzağa gitmemişti.

Yine de görüntü uzmanı Andy Saunders, Shepard'ın topa vurabilmiş olmasının bile büyük bir başarı olduğunu ifade etti. Saunders, Shepard'ın basınçlı ve hareket kısıtlayıcı kıyafet içinde olduğunu, kasklarının vizörü nedeniyle ayaklarını bile görmekte zorlandıklarını söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.