Hava Durumu

ABD'den flaş karar! Terör örgütü listesine alacak

ABD Başkanı Donald Trump'ın başındaki yönetimin, İran  Devrim Muhafızları Ordusu'nu "yabancı terör örgütü" olarak tanımlamaya  hazırlandığı iddia edildi. 

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2019 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2019 14:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
ABD'den flaş karar! Terör örgütü listesine alacak

Wall Street Journal'ın ismini açıklamayan ABD'li yetkililere  dayandırdığı habere göre, Washington yönetimi, İran Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı  Devrim Muhafızları Ordusu'nu gelecek hafta "yabancı terör örgütleri" listesine  dahil edebilir.

Yetkililer, kararın aylarca süren değerlendirmelerin sonucu olduğu ve  pazartesi ilan edilebileceğini söyledi.

Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve Dışişleri Bakanı Mike  Pompeo'nun, Devrim Muhafızları tarafından Avrupa ve diğer bölgelerde yürütülen  ticari faaliyetleri engelleme amacını taşıyan kararın en büyük savunucularından  olduğunu aktaran yetkililer, buna karşın Pentagon ve Genelkurmay Başkanı General  Joseph Dunford'un bölgedeki ABD güçlerine karşı tehditlere yol açabileceği  endişesiyle karara sıcak bakmadığını belirtti.

Yetkililer, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'ndan (CIA) yetkililerinin  de kararın sonuçları konusunda çekinceleri olduğunu ifade etti.

Pentagon'dan bir yetkili ise kararın açıklanmasının ardından İran ve  bölgedeki Şii milislerden gelebilecek olası misilleme endişeleri nedeniyle ABD  Merkez Komutanlığı'nın (CENTCOM) ilerleyen günlerde bölgedeki ABD güçlerine uyarı  vermeyi planladığını belirtti.

Eski ABD Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Bürosu Direktörü Jason  Blazakis, kararın büyük etkileri olabileceği uyarısında bulundu.

Kararın çıkması halinde ABD'nin ilk kez başka bir ülkeye bağlı bir  kurumu terör listesine almış olacağına dikkati çeken Blazakis, "Devrim  Muhafızları Ordusu'nu yabancı terör örgütü olarak tanımlamak emsal oluşturabilir.  Yabancı terör örgütüne ilişkin yaptırımlar daha önce hiçbir ülkenin kurumuna  uygulanmamıştı. Gelecekte bu kararın derin sonuçları olacaktır. " dedi.

İRAN'DAN MİSİLLEME

Tahran yönetimi, ABD'de yayınlanan haberlere hızla tepki gösterdi.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahatpişe, "Eğer ABD Devrim Muhafızlarını terör listesine alırsa biz de ABD ordusunu DEAŞ ile birlikte terör listesine alırız" dedi.

İran'da 1979'daki devrimden sonra İran Ordusu'ndan ayrı olarak  ülkedeki yönetim sistemini korumak amacıyla halk milis güçlerinden teşkil edilen  Devrim Muhafızları Ordusu, sahip olduğu askeri gücün yanı sıra elinde  bulundurduğu iktisadi kurumlarla da İran dış politikasını, gelir kaynaklarını ve  stratejik harcamaları kontrol ediyor.

125 bin civarında askeri olduğu tahmin edilen kara, hava, deniz ve  füze birimlerine sahip Devrim Muhafızları Ordusu, doğrudan İran lideri Ayetullah  Ali Hamaney'den emir alıyor.

İran'ın balistik füze gibi stratejik programları da  Devrim  Muhafızları tarafından yürütülüyor.

Devrim Muhafızları Ordusu, ülke dışında askeri istihbari operasyonlar  yürüten Tümgeneral Kasım Süleymani'nin komutanlığını üstlendiği Kudüs Gücü'nü de  bünyesinde barındırıyor.

Washington yönetimi, şu ana kadar Devrim Muhafızları'yla ilişkili  onlarca kişi ve kuruluşu terör listesine dahil etmişti ama ordunun tamamını  kapsayan bir karar alınmamıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.