Hava Durumu

ABD ile Türkiye arasındaki krizi tırmandıracak 'F-35' kararı! Uzlaştılar...

ABD Kongresi'nin iki kanadı Senato ve Temsilciler Meclisi, 716 milyar dolarlık 2019 savunma harcamaları yasa tasarısının nihai hali üzerinde uzlaşma sağladı. Üzerinde uzlaşma sağlanan tasarıda, Türkiye'ye F-35 yeni nesil savaş uçağı teslimatının geçici olarak durdurulması da yer alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2018 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2018 13:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
ABD ile Türkiye arasındaki krizi tırmandıracak 'F-35' kararı! Uzlaştılar...

ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi'nde uzlaşılan metne göre, tasarının yasalaşmasının ardından 90 gün içinde ABD Savunma Bakanlığı Türkiye-ABD ilişkilerinin durumuna yönelik bir raporu Kongre'ye sunacak.

Raporda Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savuna sistemi alınmasının askeri ilişkilere etkisinin değerlendirilmesi bekleniyor.

Kongre raporu inceledikten sonra teslimata ilişkin karar verecek.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, geçen haftalarda Kongre'ye yazdığı mektupta F-35 teslimatının durdurulması yönünde bir adım atılmaması gerektiğini söylemişti.

Mattis, her ne kadar "Türkiye'nin otoriter bir yönetime doğru kaydığına ve bunun insan hakları ile hukukun üstünlüğüne etkilerine dair Kongre'nin kaygılarını paylaşıyor olsalar da" F-35 projesinden çıkarılmasının tedarik zincirinde sıkıntı yaratacağını ifade etmişti.

Tasarının Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen versiyonunda Savunma Bakanlığı'nın raporu gelene kadar teslimatın geçici olarak durdurulması yer alırken, Senato'dan eklenen değişiklik maddesinde ise Türkiye'nin projeden tamamen çıkarılması öngörülüyordu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.