Hava Durumu

ABD ve Çin karşı karşıya... 'Askerlerimizi çekmeyeceğiz'

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Washington ve Pekin'in karşı karşıya geldiği tartışmalı Güney Çin Denizi için, "Tüm bu silah sistemlerinin bölgede konuşlandırılması, askeri açıdan yıldırma ve baskı amaçlı bir politikaya işaret ediyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2018 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2018 15:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
ABD ve Çin karşı karşıya... 'Askerlerimizi çekmeyeceğiz'

'Kuduz Köpek' lakaplı ABD Savunma Bakanı James Mattis, Çin'in statüsü tartışmalı Güney Çin Denizi'nde füzeler konuşlandırarak komşularını yıldırmaya ve baskı altında tutmaya çalıştığını söyledi. Trump yönetiminin Çin ile yapıcı bir ilişki kurmak istediğini belirten Mattis, "Bununla birlikte Çin ile gerekirse aktif şekilde rekabet ederiz" dedi.

Singapur'da düzenlenen bir güvenlik zirvesinde konuşan Mattis, Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki askeri varlığını artırdığına dikkat çekti.

Çin'in bölgede füzeler konuşlandırdığını ve çevreyi sinyal kesme cihazlarıyla donattığını belirten Mattis, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çin'in aksi yöndeki iddialarına karşın, tüm bu silah sistemlerinin bölgede konuşlandırılması, askeri açıdan yıldırma ve baskı amaçlı bir politikaya işaret ediyor" dedi.

Stratejik ve ticari önemi yüksek Güney Çin Denizi'nde Çin'in yanı sıra Vietnam, Filipinler, Tayvan ve Malezya da hak iddia ediyor. Pekin yönetiminin bölgede bazı küçük adalar oluşturduğu ve askeri varlığını attırdığı biliniyor. Çin geçen ay ilk kez bölgedeki Woody ve Paracel adalarına, ABD'nin aksi yöndeki uyarlarına karşın bombardıman uçakları göndermişti.

MATTİS: ABD ASKERLERİ GÜNEY KORE'DEN ÇEKİLMEYECEK

Öte yandan, ABD Savunma Bakanı James Mattis Singapur'daki güvenlik konferansında yaptığı konuşmada, ABD'nin Güney Kore'deki askerlerini çekmeyeceğini söyledi. James Mattis, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kore lideri Kim Jong un ile 12 Haziran'da yapacağı görüşmede konunun gündemde olmayacağını belirtti.

Mattis ayrıca Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılmasını istediklerini vurguladı. ABD'nin Güney Kore'de yaklaşık 28 bin 500 askeri bulunuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.