Hava Durumu

'ABD yaptırımlarına karşı İran'ın yanındayız'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan ''İran'a yönelik haksız bulduğumuz baskıların yoğunlaştığı bu dönemde, kardeş İran halkının yanında durmaya devam edeceğiz'' dedi. Ruhani ise açıklamasında ''Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması konusunda Türkiye ile hemfikiriz'' ifadesini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2018 15:19
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2018 15:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
'ABD yaptırımlarına karşı İran'ın yanındayız'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

4 Ekim 2017'de İran'ı ziyaret etmiş, 4. Konsey toplantısını İranlı kardeşlerimin ev sahipliğinde gerçekleştirmiştik. İran'ın yaptırımlarla baskı altına alınmaya çalışıldığı dönemde bu ziyaretin farklı bir önem taşıdığını düşünüyorum.

Değerli kardeşim Ruhani ikili ilişkilerimizi ele aldık. İkili ticaret hacmimiz 2017'de 11 milyar dolar, 2018 Ekim itibariyle ne yazık ki 8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiştir.  30 milyar hedefine ulaşmak için çok daha fazla çalışmamız gerektiğine inanıyorum.

Son dönemde ilgili güvenlik kurumlarımız arasında temasların artmasından da memnunuz.

Ortak hedefleri bertaraf etmek noktasında irademiz tamdır. Bölgemizde yaşanan çatışmanın sona erdirilmesi için Türkiye ve İran'ın birlikte atabileceği çok önemli adımlar vardır.

Bu işbirliğinin müspet sonuçlarını Rusya Federasyonunun katılımıyla oluşturulan Astana sürecinde başlatmış bulunuyoruz.

İran'ın plan kapsamındaki taahhütlerini, yerine getirdiği Uluslararası atom Ajansı tarafından teyit edilmişti.

Ülkemizin ve bölgemizin istikrarını ve güvenliğini hedef alan hiçbir oluşuma müsamaha göstermedik, göstermeyeceğiz. Bu konuda İran'la işbirliğimizi artırarak sürdürmek ve karşılaştığımız ortak hedefleri bertaraf etmek noktasında irademiz tamdır.     

Amerika'nın İran'a yönelik yaptırım kararının bölge güvenliğini ve istikrarını tehlikeye attığını, Türkiye olarak bu kararları desteklemediğimizi bir kez daha vurguluyorum.

İran'a yönelik haksız bulduğumuz baskıların yoğunlaştığı bu dönemde, kardeş İran halkının yanında durmaya devam edeceğiz.

RUHANİ'NİN AÇIKLAMASI

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin açıklamalarından satırbaşları:

İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin kalkınması için iyi bir toplantı yaptık. İki ülkenin arasındaki işbirliği konuları, bölgesel, uluslararası konuları ele aldık, olumlu konular konuştuk.

İki ülke ilişkilerinin temeli, ortak çıkarlar, barış, kalkınma ve bölgenin kalkınması üzerine kurulmuştur. Hiçbir üçüncü ülke bu komşuluk, kardeşlik ve samimi ilişkimizi bozamaz.

ABD'nin uyguladığı tek taraflı, zalimce ambargoların karşısındaki kesin ve açık tutumları karşısında teşekkür ediyorum.

ABD'nin İran aleyhine uyguladığı bu eylem terörist bir eylemdir, çünkü diğer ülkeleri korkutuyor.

Dünyada birkaç ülke Amerika düşüncesine katıldılar. Uluslararası hukuku ayak altına aldılar.

Zorbalık dönemi dünyada bitmiştir diye inanıyoruz.

Bugün yüksek düzeyli stratejik toplantımız bu doğrultudaydı. Bankacılık, ticaret, sanayi, gümrük, enerji alanındaki işbirliğimizi devam ettirelim.

Bu ilişkiler bütün dünyanın küresel ticaret lehine faydası olacaktır. Problem olan bütün alanlarda bugün onların giderilmesi için karar aldık

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.