Hava Durumu

Adı, ırkçı söylemleri nedeniyle adı siliniyor, heykeli kaldırılacak!

John Wayne'in ismi, 1971 yılında Playboy dergisine verdiği röportajda kullandığı ırkçı ifadeler nedeniyle Orange Havaalanı'ndan silinecek ve heykeli kaldırılacak.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2020 17:02
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2020 17:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Adı, ırkçı söylemleri nedeniyle adı siliniyor, heykeli kaldırılacak!

ABD'de ırkçı isimlerle tarihsel hesaplaşma sürüyor. Sinema efsanesi John Wayne'in ismi, 1971 yılında bir röportajı içinde kullandığı ırkçı ve bağnaz ifadeler nedeniyle Orange Havaalanı'ndan silinecek ve heykeli kaldırılacak.

1971 yılında Playboy dergisine verdiği bir röportajı sırasında kullandığı ifadeler nedeniyle Wayne'i kınayan acil kararın geçmesinin ardından, Orange İlçe Denetim Kurulu Wayne'in ismini ve heykelini havaalanından kaldırma çağrısında bulundu. Kararda havaalanının isminin "Orange İlçe Havaalanı" olarak değiştirilmesi istendi.

Orange İlçe Meclisinin Demokrat Parti Grup Başkanı Ada Briceno, bu değişikliğin olması için geçmişte çok çabalar sarf edildiğini, bunun ancak şimdi mümkün olabildiğini söyledi.

Kararı hazırlayanlar; uzun süre Orange ilçesinde yaşayan ve 1979 yılında ölen John Wayne'in ismini havaalanından kaldırma çabasının, "Amerika'daki kurum, anıt, işletme, kar amacı gütmeyen kuruluş, spor ligi ve takımlarının isimlerini şekillendiren beyaz ırkçılığı sembollerini ortadan kaldırma amacı taşıyan ulusal bir dalganın parçası" olduğuna inanıyor.

JOHN WAYNE SÖZ KONUSU RÖPORTAJDA NE DEMİŞTİ?

1971 yılında Playboy dergisinde yer alan röportajda beyazların üstün olduğuna inandığını söyleyen John Wayne, "diz çöküp her şeyi siyahların liderliğine teslim edemeyeceklerini" belirtiyor. Siyahların sorumluluk alabilecekleri noktaya kadar eğitilmesi gerektiğini, liderlik ve yetkinin sorumluluk alamayacak insanlara verilebileceğine inanmadığını sözlerine ekliyor.

Filmlerinde yer alan siyahların sayısına ilişkin bir soruya ise, siyahlara gereken konumları verdiğini söylüyor ve yönettiği filmlerden örnekler vererek Alamo filminde, siyah bir köle karakteri olduğunu belirtiyor.

Wayne kölelikle ilgili olarak, "5 veya 10 kuşak önceki insanların köle olmasından suçluluk duymuyorum. Şimdi ise köleliği bağışlamıyorum. Bu hayatın gerçeğidir; çocukluk felci geçiren çocuğun askı takmak zorunda olması, aramızda oynayamaması gibi..." şeklinde konuşuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.