Hava Durumu

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin nerede olduğu belli oldu!

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı, Taliban'dan kaçan Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkesini terk ettikten sonra BAE'nin Abu Dabi kentinde ailesiyle birlikte olduğunu açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2021 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2021 17:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin nerede olduğu belli oldu!

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkesini terk ettikten sonra BAE'de ailesiyle birlikte olduğunu açıkladı.

Daha önce doğrulanmayan iddialara göre, Afganistan Cumhurbaşkanı Gani'nin ülkesini Taliban'a bırakarak kaçmasının ardından Tacikistan'a, Özbekistan'a ve Umman'a kaçtığı spekülasyonları basında yer aldı. 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı, Eşref Gani ve ailesinin Birleşik Arap Emirlikleri'nde olduğunu ve ülkeye 'insani gerekçelerle' kabul edildiğini duyurdu.

Abu Dabi, Gani ve ailesinin sığınma koşullarını, tam olarak nerede olduğunu, ikametine dair ödemelerin nasıl olacağına dair herhangi bir ek bilgi sağlamadı.

ÜLKESİNİ TALİBAN'A BIRAKIP PARALARLA KAÇTI

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, kenar mahalleleri almaya başlarken hükümete yönetimi ve başkenti barışçıl şekilde devir çağrıları yaptı. Cumhurbaşkanı Eşref Gani aynı gün akşam saatlerine doğru ülkeyi terk etti.

Rusya Büyükelçiliği'nden yapılan son dakika açıklamasında, uçağa binerek ülkeyi apar topar terk eden Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin nakit dolu 4 araba ve 1 helikopterle ülkeden kaçtığı öne sürüldü. 

Rusya Büyükelçiliği sözcüsü Nikita Ishenko, "Rejim çökünce Gani'nin Afganistan'dan kaçma şekli en belirgin şekilde karakterize ediliyor: Dört araba para doluydu, paranın bir kısmını bir helikoptere koymaya çalıştılar ama hepsini sığdıramadılar paraların bir kısmı pistte kaldı" dedi.

NE OLDU?

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair bir hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerini hızla ele geçirdi.

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, kenar mahallelere girmeye başlarken hükümete yönetimi ve başkenti barışçıl şekilde devir çağrıları yaptı.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesi ve hükümet güçlerinin başkentten ayrılmasıyla Taliban kenti tümüyle kontrolüne almaya başladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.