Hava Durumu

Ahıskalı Türkler vatandaşlık istiyor

Rusya'dan ABD'ye göçmek zorunda kalan ve bugün hali vakti yerinde bir Amerikan vatandaşı olarak yaşayan Ahıska Türkleri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2017 09:12
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2017 09:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Ahıskalı Türkler vatandaşlık istiyor

N.Nuri Yavuz

Bursa Milletvekilleri İsmail Aydın, Müfit Aydın ve Osman Mesten ABD'de yaşayan Ahıska Türkleriyle bir araya geldi. Hepsi Amerikan vatandaşı olan ve ekonomik refah içinde yaşayan Ahıskalılar, Bursa Milletvekillerini vatandaşlık taleplerini iletti. Ahıskalıların sorunlarını dinleyen Milletvekilleri, vatandaşlık konusunda çalışma yapacaklarını bildirdi.

HEPSİ ABD VATANDAŞI

Konuya yönelik bilgi veren Milletvekili İsmail Aydın, "Rusya'da yaşayan fakat Rus vatandaşlığı verilmeyen Ahıska Türkleri, Birleşmiş Millet tarafından düzenlenen bir proje kapsamında 2004-2005 yıllarında ABD'ye getirildi. Burada muhtelif eyaletlere dağınık bir şekilde yerleştirildi. İlk geldiklerinde ABD devletinin sosyal yardımlarıyla hayatlarını idame ettirdiler. Fakat şuanda yüzde sekseni iş sahibi ve hepsi Amerikan vatandaşı olarak yaşıyorlar. Çok iyi gelirlere sahipler. Şuanda bizden tek bir talepleri var, Türk vatandaşı olmak" dedi.

TÜRKİYE'YE BAĞLILAR

Ahıska Türklerinin Türkiye'ye son derece bağlı olduğunun altını çizen Aydın, "Özellikle ikinci dünya savaşıyla Rusya'nın sürekli kendi bölgelerinden sürgün ettiği Ahıska Türkleri yıllardır vatan hasreti çekiyor. Her biri diline, bayrağına ve dinine bağlı insanlar. Amerika'da şuanda 500 bin Türk vatandaşı var. Türkiye burada bir program yaptığı zaman bizim vatandaşlarımızdan yüzde 1 gibi bir katılım sağlanırken Ahıska Türkleri, vatandaşımız olmamasına rağmen 8-10 saatlik yollardan gelerek Beyaz Saray önünde Türkiye için eylem yapıyor. Türkiye'ye çok bağlı ve sadıklar. Burada herhangi bir sorunları yok. Ekonomik olarak çok rahatlar" diye konuştu.

ÖZEL KANUN GEREKİYOR

Ahıskalı Türklerin vatandaş olabilmeleri için gerekenler hakkında konuşan Aydın, "Vatandaş olabilmeleri için bizim vatandaşlık kanunumuzdaki şartları yerine getirmeleri gerekiyor. Beş yıl aralıksız Türkiye'de yaşamak gibi çok şartlar var. Ahıska Türklerine ancak özel şartlarla vatandaşlık verilebilir. Özel kanun çıkarmak gerekiyor" dedi.

'TÜRK BÖLGELERİNİ KORUYORUZ'

Dünyada Türklerin yaşadıkları bölgelerden göç etmesinin önüne geçmek ve o bölgelerin Türk bölgesi olarak kalması için bir takım adımlar attıklarını belirten Aydın "Geçen dönem Türkiye'de yaşayan Ahıskalılar için bir kanun çıkardık. Aynı zamanda Türkiye'de de 8-10 bin civarında vatandaşlık bekleyen Ahıskalı var. Ama onların tamamına vatandaşlık verelim bir yıl içinde yeni insanlar geliyor ve onlar da vatandaşlık talep ediyor. Biz, devlet olarak sadece Ahıskalılarla ilgili değil Balkanlarda farklı bölgelerde yaşayanlar için vatandaşlık vermeyi durdurduk çünkü biz herkes olduğu yerde yaşasın ve biz bulundukları bölgelerdeki sorunlarını çözelim diye uğraşıyoruz. O bölgelerin Türk bölgesi olarak kalması için soydaşlarımızın oraları boşaltmaması gerekiyor" dedi.

'FETÖ'YLE MÜCADELE EDİYORLAR'

ABD'de yaşayan Ahıska Türklerinin yalnızca bir vatan hasretiyle vatandaşlık istediklerinin altını çizen Aydın, "Geçen dönem bir çalışma yaptık, beş sorunları vardı. Dördünü çözdük, bir tek vatandaşlık kaldı. Beş bölgede cami, okul ve kültür merkezi talep ettiler. Birçok eyalette kendi imkânlarıyla cami, okul ve kültür merkezi kurdular. Bazı bölgelerde biz diyanet kanalıyla taleplerini karşıladık. Diyanet, buradaki camilere atama yaptı. Şuan FETÖ'yle de mücadele halindeler. FETÖ'nün okullarından ilişkilerini kestiler. Tamamen devletin yanında yer aldılar. Bursa'da da İnegöl'de Yıldırım'da Balıklı da ciddi bir Ahıska Türk'ü var. Bunların içinde vatandaş olan da olmayan da var" ifadelerini kullandı.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.