Hava Durumu

AK Parti'de hareketlilik! Kabine revizyonu mu geliyor?

AK Parti'de, Haziran sonunda beklenen kongre ve gelecek yıl yapılması öngörülen genel ve yerel seçimlerin öncesinde hareketlilik arttı. Önümüzdeki süreçte hem partide hem de kabinede bir revizyonun gündeme gelebileceği iddia edildi.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2018 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2018 15:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
AK Parti'de hareketlilik! Kabine revizyonu mu geliyor?

Cumhurbaşkanlığına yakın bir kaynak, AK Parti'de 2019 seçimleri öncesinde hem parti içinde hem de hükümette revizyon gerçekleştirileceğini söyledi. Söz konusu değerlendirmeyi uluslararası haber ajanı Reuters'a yapan kaynak, "Kongreye bağlı olarak kabinede ve Merkez Karar ve Yürütme Kurulu'nda (MKYK) bir değişim ihtiyacı var. Bu değişimle hem parti hem de kabine seçim sürecine hazır hale gelebilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu değerlendirebilir" dedi. AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal'ın yaptığı açıklamaya göre parti kongresinin Haziran sonunda yapılması planlanıyor.

AMAÇ PERFORMANSI ARTIRMAK

Kaynaklar ve yetkililer, bazı parti yöneticileri ile kabine üyelerinin beklenen performansı gösteremediğini seçime hazırlık dışında bu nedenin de değişimi gerekli kıldığını belirtti. AK Parti'den bir yetkili, "Kongrede 50 kişilik MKYK'ya bazı bakanların girmesi, ardından da onların yerine kabineye başka bakanların atanması beklenebilir" dedi.

KONGRE SONRASI GÜNDEME GELECEK

Kabine revizyonunun kongre sonrası olacağı görüşüne katılan başka bir parti yetkili ise, "Erdoğan parti yönetimini güçlendirmek için kongrede bazı bakanları MKYK yönetimine çekebilir ki, bunun sonucu da sınırlı bir kabine revizyonudur. Böylece seçim için gerekli hazırlıklar da yapılmış olur ve seçim süreci başlatılmış olur" ifadelerini kullandı.

GEÇEN YIL AĞUSTOS AYINDA BAŞLAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz yıl Ağustos ayında "Parti teşkilatlarımızın bir kısmında metal yorgunluğu var" demiş, ardından da parti tarafından istifaları istenen İstanbul, Ankara, Bursa, Balıkesir ve Düzce'nin AK Parti'li belediye başkanları görevlerini bırakmıştı.

REVİZYONDA BEKLENTİ

Kabine revizyonu beklentisinde, Erdoğan'ın seçimler öncesinde daha aktif bir parti yönetimi oluşturmayı isteyebileceği öngörüsü de etkili oldu. AK Parti'ye yakın bir kaynak, "Geçen seferki revizyonun daha kapsamlı olması bekleniyordu. Erdoğan şimdi artık daha aktif bir kabine hedefliyor. Bunun zamanı geldi" değerlendirmesini yaptı. En son kabine revizyonu geçtiğimiz yıl Temmuz ayında gerçekleşmiş, hükümete beş yeni bakan girerken, altı bakanın görev yeri de kabine içerisinde değiştirilmişti.

ŞİMŞEK VE SOYLU'NUN DURUMU

AK Parti içinde bazı yetkililer ise, Erdoğan'ın kabinede bir revizyona gitmesini beklemiyor. Bir AK Parti yetkilisi, "Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun değişeceğini iddia edenler var. Bunu da Erdoğan'ın kapalı ya da açık toplantılarda söylediği bazı sözlere bağlayanlar bulunuyor. Ancak unutulmasın ki, Erdoğan geçmişteki toplantılarda da bazı bakanlara sert çıkmış, ancak eleştirdiği o kişilerle çalışmayı sürdürdüğü de olmuştu" değerlendirmesi yaptı.

ŞİMŞEK'İ HEDEF ALAN AÇIKLAMALAR

Erdoğan geçtiğimiz hafta, "Aramızdaki bazı arkadaşların ülkemizdeki ekonomik durumun sıkıntılı olduğuna dair açıklamalar yapacak kadar yanlışın içine düştüklerini görmek bizi üzdü" demiş, bazı yorumcular Cumhurbaşkanı'nın bu sözlerle, Hazine'den Sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek'i kastettiğini öne sürmüşlerdi. Konu hakkında bilgi sahibi üst düzey bir kaynak, Erdoğan'ın sözlerinin hedefinin Şimşek olabileceğini ancak bunun bir "yol ayrımı" anlamına gelmeyeceğini belirterek, "Şimşek ekonomi politikaları açısından kritik önemde. Farklı değerlendirmeler, eleştiriler olabilir ama Şimşek'in görevinde değişiklik beklemiyorum" dedi.

SOYLU'NUN 'ÇEKİLME' MESAJI

İçişleri Bakanı Soylu da Şubat ayında Trabzon'da yaptığı açıklamada, "Geri çekilmek de bir erdemdir... En önemli görev Trabzon milletvekilliğidir" demiş, Soylu'nun sözleri bazı medya organları tarafından "İstifa sinyali" diye yorumlanmıştı. Ancak Erdoğan, bunun söz konusu olmadığını kaydetmişti. Bu açıklamanın ardından Soylu'nun görevden ayrılacağı beklentisi oluşmuştu. Soylu 1 Eylül 2016 tarihinde yapılan ve sadece iki bakanlığı kapsayan kabine revizyonunda Çalışma Bakanlığı'ndan İçişleri Bakanlığı'na kaydırılmıştı.

KONGRE ÖNCESİ DE OLABİLİR

Olası kabine revizyonunun AK Part'nin kongresi öncesi yapılacağı yönünde görüşler de var. AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen MAK Danışmanlık'ın sahibi Mehmet Ali Kulat, "Revizyon kongre öncesi olur. Çünkü bazı bakanların performansı çok düşük. Bir diğer neden de yapılan kamuoyu araştırmalarında bazı illerdeki oy düşüşünün, o illerden bakan olmayışına bağlanması. Dolayısıyla acil önlem gerekiyor" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.