Hava Durumu

Akıllı lensle net görüş! Operasyon nasıl yapılıyor?

Bursa Hayat Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tarık Bozca, "Akıllı lensler, hem miyop, hipermetrop, astigmat gibi görme problemlerine hem de katarakta aynı anda çözüm sunan göz içi lenslerdir" dedi

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2021 11:57
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2021 11:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Akıllı lensle net görüş! Operasyon nasıl yapılıyor?

Hayat Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tarık Bozca, katarakt cerrahisi ve akıllı lens operasyonları konusunda önemli bilgilendirmelerde bulundu. "Göz bebeğimizin arkasındaki görmeyi sağlayan doğal merceğin saydamlığını kaybederek matlaşması sonucu ortaya çıkan hastalığa katarakt diyoruz" ifadesini kullanan Opr. Dr. Bozca, "Birçok tipi olmakla birlikte hastalığı genel olarak yaşa bağlı katarakt, doğumsal katarakt, ikincil katarakt olarak üç ana grupta inceleyebiliriz. Hastalarımızda en sık gördüğümüz şikayetler puslu ve bulanık görme, ışıktan rahatsızlık, gözlük numarasının sık sık değişmesi, gece görüşünde bozulma, renklerin soluk ya da sarı görülmesidir" diye belirtti.

ERKEN TANI ÖNEMLİ

Kataraktın ilaçla tedavisinin olmadığına vurgu yapan Bozca, "Tek tedavi yöntemi ameliyattır. Katarakt tanısı erken konulup ve operasyon ne kadar erken yapılırsa ameliyatın başarı şansı aynı oranda yüksek olur. Sertleşmiş ve olgunlaşmış kataraktların ameliyatları daha zor ve iyileşme süreçleri daha uzun olabilmektedir" açıklamasında bulundu.

FAKO YÖNTEMİ

Günümüzde tercih edilen cerrahi yöntemin FAKO olduğunu belirten Bozca, "Bunun diğer adı fakoemülsiyondur. Bu operasyon dikiş gerektirmeyen bir cerrahi girişim olup halk arasında 'lazerli veya dikişsiz ameliyat' olarak da bilinmektedir. Hastalarımızın gözünü damla anestezi eşliğinde uyuşturduktan sonra kornea tabakasından 3 mm'den küçük bir cerrahi kesi yapıyoruz. Kataraktlı merceğin ön zarını soyduktan sonra ultrason dalgaları yayan FAKO cihazı ile merceği sıvılaştırılarak temizliyoruz.  Merceğin ön zarı ile arka zarı arasında oluşan kese içerisine yapay merceği yerleştirerek operasyonu sonlandırıyoruz" şeklinde konuştu.

BİRÇOK HASTALIĞA ÇÖZÜM

Akıllı lensler konusuna da değinen Bozca, "Akıllı lensler, hem miyop, hem hipermetrop, hem astigmat gibi görme problemlerine hem de katarakta aynı anda çözüm sunan göz içi lenslerdir. Trifokal lens adını verdiğimiz akıllı lensler halk arasında ömürlük lens, üç odaklı lens gibi isimlerle de anılır. Hasta seçimi büyük önem taşımaktadır. Yaşı fark etmeksizin kataraktı olup, bilinen başka göz rahatsızlığı olmayan hastalarımız bu operasyon için ideal adaydırlar. Bunun dışında 45 yaş üzerinde olup daha önceden gözüne lazer tedavi uygulanan veya uygulanamayan miyopi, astigmatizma, hipermetropi, presbiyopi gibi kırma kusurları olan hastalarımızda bu operasyondan fayda görmektedirler" ifadelerine yer verdi.

KİMLERE UYGULANMAZ?

Akıllı lens operasyonlarının bazı hastalara uygulanmaması gerektiğine de dikkat çeken Bozca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kataraktla birlikte sarı nokta rahatsızlığı dediğimiz gözün görme merkezini etkileyen yaşa bağlı makula dejenerasyonu olan hastalar, şeker hastalığına bağlı olarak retina tabakasında kanama ve  ödem oluşan hastalar, göz tansiyonu (glokom) rahatsızlığı olan, göz tembelliği olan hastalarımızda akıllı lens operasyonu uygulanmamalıdır. Operasyondan sonra hastalarımızın gözünü 2-4 saat göz bandajı ile kapatıyoruz.  Bandajı açtıktan sonra yaklaşık üç hafta antibiyotikli ve kortizonlı göz damlalarımızı tarif ettiğimiz şekilde kullanmalarını öneriyoruz. İlk üç gün banyo yapmamalarını, gözlerinin suyla temas etmemesini öneriyoruz. TV seyretmede ve istenilen yemeği yemekte sakınca yok. Gerekmedikçe öne eğilmemek ve ağır kaldırmamalıyız. Ameliyat olan göz tarafına yatmamamız gerekiyor. Gözümüzü kesinlikle ovuşturmamalıyız. Operasyondan sonra nadiren gözlenen ışık yansımaları (glare) cisimlerin etrafında ışık halkaları  (halo) şikayetleri olabilmektedir. Bu şikayetler bir süre sonra kendiliğinden geçmektedir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.