Hava Durumu

ALES'te büyük değişiklik

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı'nda (ALES) önemli değişikliklere gitti. Buna göre 160 olan soru sayısı 100'e, 180 dakika olan sınav süresi ise 150 dakikaya indirildi.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2017 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2017 14:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
ALES'te büyük değişiklik

Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (LES) adıyla yapılmaya başlanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı'nda (ALES), Yükseköğretim Kurulu köklü değişikliğe gidiyor. YÖK'ten konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. Buna göre ALES'te test sayılarında azaltmaya gidildi. Dört test/bölüm sayısı ikiye indirildi. Yeni ALES, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden ve testten oluşacak. Böylelikle Sözel-I ve Sözel-II ile Sayısal-I ve Sayısal-II testleri ayrımı ortadan kaldırıldı.

İÇERİKTE DE YENİ DEĞİŞİKLİK

Yeni ALES'te belirlenen testlerin içeriğine ilişkin de yeni düzenlemeler yapıldı. ALES Sözel Testi; sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle ve metni tamamlama; kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarından oluşacak. Burada adaylardan temel dilbilgisi becerilerinin yanı sıra daha çok sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek amaçlanıyor. ALES Sayısal Testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma; tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek. Burada adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanıyor.

SORU SAYISI AZALTILDI

Yeni ALES'te soru sayısı azaltılarak, soru başına düşen süre artırıldı, bununla birlikte toplam sınav süresi kısaltıldı. Sınav, 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşmakta iken, yeni düzenleme ile 50'şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten meydana gelecek. Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın süresi 150 dakika (2.5 saat) olarak belirlendi. Bu düzenlemenin sınav stresinin azaltılmasına da katkı sağlayacağı bekleniyor. Eşit ağırlıklandırılmayan ALES Eşit Ağırlık puanı, eşit ağırlıklı hale getirildi. ALES Sayısal ve ALES Sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar değiştirilmemekle birlikte ALES Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasında Sayısal Testinin yüzde 50, Sözel Testinin de yüzde 50 etkili olmasına karar verildi. ALES sonuçlarının geçerlilik süresi üç yıldan beş yıla çıkartıldı.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada, " Önümüzdeki 2017 Ekim ayında yapılacak ALES'te yapılan yeni düzenlemeler uygulanmaya başlanacaktır" ifadelerine yer verdi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.