Hava Durumu

Alkol ve sigaranın verdiği zararı en aza indiriyor!

Sigara ve alkol tüketimi, serbest oksijen radikallerinin düzeyinin artmasına neden olur. Serbest radikallerin fazla üretimi de doku hasarı ve hücre ölümü ile sonuçlanan oksidatif stresi artırır. Bu yıkıcı etkilerin sonucu olarak ise birçok kronik ve ölümcül hastalık gelişir. Peki, bu konuda farkındalığa sahip olmasına rağmen sigara veya alkol bağımlılığından vazgeçemeyenler zararı mümkün olduğunca aza indirgemek için hangi besinleri tüketmeliler? Bu besinler, sigara ve alkolün zararlarını nasıl temizliyor? Muhteşem etkilere sahip 10 besini, Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak sıraladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2021 17:59
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2021 17:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Alkol ve sigaranın verdiği zararı en aza indiriyor!

Sigara ve alkol kullananlar, bol sebze ve meyve tüketerek serbest radikallerle savaşan antioksidanlardan zengin beslenmeli. Aynı zamanda alkol de vitamin ve mineral emilimini olumsuz etkiler. Özellikle B grubu vitaminlerinin eksikliği sıkça görülür. Bu nedenle yulaf, tam buğday ekmeği gibi B1 vitamini; ceviz, keten tohumu, tahin gibi B6 vitamini; et, süt, peynir gibi B12 vitamini kaynaklarına da yer verilmeli. İşte alkol ve sigaranın zararlarına karşı tüketilmesi gereken besinler...

1.Kivi 

Günlük C vitamini gereksinimi yetişkin erkeklerde 90 mg, kadınlarda ise 75 mg'dır. Sigara içenlerde ihtiyaç artığı için 35 mg ek yapılmalıdır.

Kivi tam bir C vitamini deposu olmasıyla (1 orta boy=60 mg C vitamini) sigara içenlerin bu ihtiyacını karşılamaları için birebirdir.​​​​​​​

2.Koyu renkli üzümler 

Sigara tüketimi ve kalp hastalıkları arasında güçlü bir ilişki vardır.​​​​​​​

Koyu renkli üzümlerde bulunan resveratrol ise güçlü bir kalp-damar sistemi koruyucusudur.​​​​​​​

3.Kayısı 

Antioksidan özellik gösteren likopen, beta karoten, A, E vitamini içeriğiyle sigara ve alkolün neden olduğu oksidatif stres ile savaşır​​​​​​​.

4.Bal kabağı 

Antioksidan özellik gösteren A, C, E vitaminlerinden zengindir.​​​​​​​

Lutein ve zeaksantin karotenoidlerinden zengin içeriğiyle tam bir antioksidan deposu olan bal kabağı, alkol ve sigaranın zararlı etkilerinden vücudu korur.​​​​​​​

5.Soğan 

Önemli antioksidanlardan flavanoidler (antosiyaninler ve kuarsetin) ve alkil/alkalen sistein sülfoksitler bakımından oldukça zengin bir sebzedir.​​​​​​​

Bu sayede sigara ve alkolün neden olabileceği kronik hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.​​​​​​​

6.Enginar 

İçeriğindeki ciarin adlı madde sayesinde alkolün karaciğer üzerinde yarattığı tahribattan karaciğeri korumaya yardımcı olur.​​​​​​​

7.Keçiboynuzu 

Akciğeri temizleyerek sigaranın akciğerler üzerindeki zararlı etkisini azaltır.

​​​​​​​

9.Zerdeçal 

İçeriğindeki kurkumin karaciğeri alkolün verdiği hasara karşı korur.​​​​​​​

8.Zencefil 

Akciğerlerin nikotinden temizlenmesini sağlar ve aynı zamanda sigara içme isteğini azaltır.​​​​​​​

10.Su 

Sigaranın içeriğindeki nitrik oksit, hidrokarbonlar, aldehidler, fenollar, kinon ve semikinon gibi radikalleri ve alkolü vücuttan uzaklaştırmada en etkili silah sudur.​​​​​​​

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.