Hava Durumu

Aman dikkat! TikTok'taki güzellik ve bakım önerileri tehlike saçıyor

Birçok TikTok kullanıcısı, evde diş beyazlatma, dudak büyütme ve benleri yok etme gibi yöntemlerle ilgili videolar paylaşıyor. Üstelik bu videolar viral olmuş durumda. Sağlık uzmanları ise, birçok kişinin "güzellik ipuçları" denilen bu uygulamaları evde denediğini ancak bunların kalıcı zararlar verebileceğini söylüyor.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2020 17:22
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2020 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Aman dikkat! TikTok'taki güzellik ve bakım önerileri tehlike saçıyor

Bakım ve güzellik önerileri, sosyal medya platformlarında en çok takip edilen konuların başında geliyor. TikTok son birkaç yıldır güzellik içerikleri üreten fenomenlerle öne çıkıyor TikTok'ta evde yapılması için verilen öneriler arasında diş beyazlatma için çamaşır suyu kullanma, benleri kesme ve takma kirpik yapıştırıcısıyla dudakları olduğundan daha büyük gösterme gibi uygulamalar var.

Çok tehlikeli olabilir

Bu konuyla ilgili soruları yanıtlayan TikTok, bu videoların kurallarını ihlâl etmediğini söylüyor. Ancak İngiltere'deki Dermatologlar Birliği, Dişçiler Birliği ve Cilt Vakfı, videoları gördükten sonra sosyal medyadaki bu paylaşımlar için uyarıda bulundu.

Dermatologlar Birliği, 

Konu cildimiz olduğunda, bu uygulamalar gereksiz bir korku ve paniğe yol açabilir, medikal sorunların çözümünde hiçbir işe yaramayan bazı ürünlere harcanan paralar gibi kaynakların çöpe atılmasına sebebiyet verebilir, yapılması gereken tıbbi müdaheleyi geciktirebileceği gibi kişilerin ruh sağlığını da bozabilir." açıklamasını yaptı.

Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı'ndan bir sözcü de, "Sosyal medyada yayılan tehlikeli ve insanları yanlış yönlendiren bu uygulamalarla ilgili haberlerden dolayı kaygılıyız" açıklaması yaptı.

Benlerin ve lekelerin kazıyarak çıkarılması

Bazı videolarda, yüzdeki lekelerin, benlerin çıkarılması için kimyasal veya 'kazıma' yöntemi öneriliyor. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri'nde (NHS) görevli cilt sağlığı uzmanı Dr. Ross Perry, "Leke veya beni evde çıkarmanın 'güvenli' bir yolu yok. Bunun sertifikalı, eğitimli, ne yaptıklarını bilien bir doktor veya dermatolog tarafından yapılması gerekiyor. Kimyasal içeren ürünler kullanmak veya 'kazıyarak' çıkarmak enfeksiyonlara, kanamaya, yaralara ve bölgede deformasyon olmasına yol açar" diyor.

Kirpik tutkalını cilde sürmek

Önerilen tuhaf yöntemlerden biri, kirpik tutkalını cilde sürmek. Britanya Cilt Kurumu sözcüsü danışman dermatolog Dr. Adil Sheraz bu yöntemin yaralara ve kalıcı bozulmalara neden olabileceği uyarısında bulunuyor: "Kirpik tutkalında siyanoakrilat bulunuyor, bu temasla alerjik tepki yaratan bir madde olarak bilinir. Dudaklara olası alerjik etkileri olacak bir şey sürmek ciddi reaksiyon yaratabilir."

Dişlere çamaşır suyu

TikTok'ta yapılan 'diş beyazlatma' etiketi de yaklaşık 284 milyon kişi tarafından izleniyor. Birleşik Krallık yasalarına göre tezgahlarda yalnızca %0.1 ve daha az orada oksijenli su içeren diş beyazlatma ürünleri satılabiliyor. Bu oranın üstündeki her ürün bir diş doktoru tarafından temin edilebiliyor ya da kullanılabiliyor. İngiltere Diş Derneği, evlerde yanlış ürünlerin kullanımına teşvik etmek 'kalıcı zararlara neden olabilir" uyarısı yapıyor. Dernek temsilcisi "İngiltere Diş Derneği, evlerde, tezgahta satışına izin verilen seviyelerin üstünde olan oranlarda oksijenli su ile yapılan uygulamalardan kaygı duyuyor. Bazı videoların önerdiği gibi denetimsiz şekilde yüksek yoğunluktaki ürünleri kullanmak dişlerine, diş etlerine zarar verme riskini artırıyor, buna ağız içinde yanma, diş ve diş etinde hassasiyeti artırma veya iltihaba neden olma dahil" dedi.

Belli yerine güneş kremi ya da portakal sürerek kontür yaratmak

Stratum Dermatoloji Klinikleri'nden Dr. Vishal Madan, "Cilt kanserleri yüzün her yerini etkiler" dedi ve şu uyarıyı yaptı:

Yalnızca belli bazı bölgelere güneş kremi uygulamak moda haline gelmiş olabilir ama bronzlaşan bölgelerdeki UV (ultraviyole ışınları) zararları o bölgede cilt kanserleri riskini artırır. Yalnızca bu da değil, UV ışınları bu bölgelerin zamanından önce yaşlanmasına neden olur, zamanla ciltte düzensiz renk değişimleri olur." Adonia Medikal Klinik kurucusu ve medikal direktörü Dr. Ifeoma Ejikeme, TikTok'ta reklamı yapılan bazı maske tedavilerinin de zarar verebileceğini söylüyor: "Cilde bir narenciye koyup sonra güneşe çıkmak tehlikelidir. Ciltte yanmalara, kızarıklıklara, kabarmalara neden olabilir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.