Hava Durumu

AP'den skandal Türkiye kararı!

Avrupa Parlamentosu tarafından Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması kabul edildi

Haber Giriş Tarihi: 06.07.2017 13:23
Haber Güncellenme Tarihi: 06.07.2017 13:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
AP'den skandal Türkiye kararı!

Fransa'nın Strazburg kentinde toplanan AP Genel Kurulunda dün  görüşülen Türkiye karar tasarısı oylamaya sunuldu. 638 üyenin katıldığı oylamada  sembolik nitelikteki karar 64'e karşı 477 oy ile kabul edildi, 97 parlamenter ise  çekimser kaldı. Kararda Türkiye'de 16 Nisan'da anayasa değişikliği için yapılan  halk oylamasının sonuçlarına atıfta bulunularak, anayasa değişikliği paketinin  mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde Türkiye ile üyelik müzakerelerinin  resmen askıya alınması için AB üyesi ülkeler ve AB Komisyonuna çağrıda  bulunuluyor.

Bağlayıcı nitelik taşımayan kararda ayrıca üye ülkelere ve AB  Komisyonuna, Türkiye ile ortak çıkarların gözetileceği samimi ve açık bir ilişki  biçimi benimsenmesi önerilirken, ticaret, enerji, ekonomi, göç ve terörle  mücadele gibi ortak çıkar alanlarında "kuvvetli iş birliği" kurulması çağrısı  yapılıyor. Kararda, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin kınandığı ve AP'nin Türk  halkının yanında olduğu belirtiliyor. Hemen ardından ise Türkiye'den AB  ülkelerine kaçan FETÖ üyeleri kastedilerek, sığınma izni veren ülkelere teşekkür  ediliyor.

PKK'ya silah bırakma çağrısı

Terör örgütü PKK'nın saldırılarının kınandığı kararda, örgütün AB  terör örgütleri listesinde olduğu hatırlatılıyor ve silah bırakma çağrısında  bulunuluyor. Karar metninde ayrıca AB ülkelerinden, terör örgütü olarak kabul  edilen örgütlere ait işaret ve sembollerin yasaklanması konusunda hukuki  düzenlemeleri yapmaları isteniyor.

AP kararında dikkati çeken bir başka madde ise Akkuyu Nükleer Santrali  projesinden vazgeçilmesi isteği. AP kararında Japon-Fransız ortaklığıyla  yürütülen Sinop nükleer santrali ile ilgili bir değerlendirmede bulunulmazken,  Rusya'ya iş birliği ile yürütülen Akkuyu  projesinin durdurulması isteniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.