Hava Durumu

Araç alacaklar dikkat! Dizel motorlu satışlar...

Dünya genelinde artık yavaş yavaş üretimi azaltılan ve ileride üretimi tamamen durdurulması planlanan dizel motorlu otomobil satışları Türkiye'de bu yılın ilk yarısında 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 21 gerilerken, elektrikli ve hibrit otomobil satışları artmaya devam etti.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2021 13:08
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2021 13:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Araç alacaklar dikkat! Dizel motorlu satışlar...

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışları, Ocak-Haziran 2021'de bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 55,4 artarak 394 bin 701 oldu. Aynı dönemde otomobil satışları yüzde 52,4 yükselişle 310 bin 325'e, hafif ticari araç satışları da yüzde 67,2 artışla 84 bin 376'ya ulaştı.

ÜRETİCİLER DİZEL ÜRETİMİNİ AZALTIYOR 

Haziran sonu itibarıyla otomobil pazarı motor tipine göre değerlendirildiğinde, dünya genelinde artık yavaş yavaş üretimi azaltılan ve ileride üretimi tamamen durdurulması planlanan dizel motorlu otomobil satışlarının gerilemesi dikkati çekti.

Üreticilerin geçmiş yıllara kıyasla daha az dizel motorlu aracı piyasaya sunması da dizel satışlardaki azalışta önemli etkenlerden biri olarak kabul ediliyor. Gelecekte içten yanmalı motorlu otomobillerin yerini alması beklenen hibrit ve elektrikli otomobillerin satışları da son dönemlerde olduğu gibi artmaya devam etti.

DİZEL SATIŞLARI AZALIŞA RAĞMEN İKİNCİ SIRADA 

Bu yılın ilk yarısında benzinli otomobiller 201 bin 295 adetlik satışla ilk sırada yer aldı. Dizel otomobil satışları ise 68 bin 451 oldu. Hibrit otomobil satışı 25 bin 119'a ulaşırken, otogazlı otomobil satışları 14 bin 569 ve elektrikli otomobil satışı da 891 olarak kayıtlara geçti.

Geçen yılın haziran sonu itibarıyla 102 bin 43 benzinli, 86 bin 632 dizel, 9 bin 36 otogazlı, 5 bin 711 hibrit ve 173 elektrikli otomobil satışı yapılmıştı. Böylece benzinli otomobil satışları haziran sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 97,3 ve otogazlı otomobil satışları yüzde 61,2 artarken, dizel otomobil satışları yüzde 21 geriledi.

Hibrit otomobil satışları yüzde 339,8 ve elektrikli otomobil satışları da yüzde 415 artış gösterdi. Söz konusu artışın haziran sonunda yüksek olması, Ocak-Haziran 2020 döneminde hibrit ve elektrikli otomobil satış adetlerinin görece düşük seviyelerde gerçekleşmesinden de kaynaklandı.

Geçen yılın ilk 6 ayında yüzde 42,6 olan dizel otomobillerin satışlardan aldığı pay, 2021'in aynı döneminde yüzde 22,1'e geriledi. Benzinli otomobillerin payı bu dönemde yüzde 50,1'den yüzde 64,9'a ve otogazlı otomobillerin payı da yüzde 4,4'ten yüzde 4,7'ye yükseldi.

TÜRKİYE YOLLARI ELEKTRİKLENMEYE DEVAM EDİYOR 

Elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı yüzde 0,1'den yüzde 0,3'e ve hibrit otomobillerin payı da yüzde 2,8'den yüzde 8,1'e çıktı. Ocak-haziran dönemi verileri, elektrikli ve hibrit otomobillerin satışında artış trendinin sürmesine karşın dünyada da yeni yaygınlaşan elektrikli ve hibrit otomobillerin Türkiye otomobil pazarından aldığı payın henüz düşük seviyelerde olduğuna işaret etti.

Öte yandan Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, AA muhabirine yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ikinci el araç satışlarını da etkilediğini söyledi. Salgının etkilerinin yavaşlamasıyla, sıfır araç alamayanların ikinci ele araçlara yöneldiğini belirten Yanık, "Şu an ikinci elde hareketlilik devam ediyor. Sıfır araç alamayanlar ikinci el araçlarda talepleri artırdı. İşlerimiz iyi durumda." dedi.

Yanık, fiyatların dalgalı bir seyir izlediğini, aynı marka ve özelliklerdeki araçları sattıkları fiyata alamadıklarını dile getirerek Yanık, şöyle devam etti: "Fiyatları sabitleyemiyoruz. Yaşanan kısır döngü ve fiyatların yükselmesi işlerimizi sekteye uğratsa da beklediğimiz satışa ulaşıyoruz ama kar marjlarımız bitme noktasına gelmiş durumda.

Fiyatların artmasında en büyük etmen olarak galericiler gösteriliyor ancak galericiler fiyatların artışından hiçbir şekilde memnun değil. Yaptığımız ticarette devamlı bir artış olursa sermayemizde erime meydana gelir.

50 bin liraya aldığımız arabayı 55 bin liraya satıyoruz, sonra gidip 57 bin liraya alıyoruz. Türkiye genelinde 150 bine yakın oto alım satımı yapan esnafımız var, bunlar mağdur olmakta."

'EN ÇOK ORTA SEGMENT ARAÇLAR TERCİH EDİLİYOR' 

Yanık, önceki yıllarda bayram öncesi, yaz öncesi gibi dönemlerde piyasanın hareketlendiğini, bu sene ise durumun farklı olduğunu, hareketliliğin yıl içine yayıldığını ifade etti.

Nakdi olanların, kafasına yatan, bütçesine uygun aracı satın aldığını belirten Yanık, "İkinci el araçlarda en çok 'orta segment' dediğimiz hatchback tarzı, dizel ile otomatik veya yarı otomatik araçlar tercih ediliyor.

150 bin liraya kadar olan araçlar en fazla tercih edilmekte. İkinci elde düşüş olmaz. Biz düşmeden vazgeçtik, stabil hale getirmek istiyoruz. Fiyatları sabitleyebildiğimiz kadar sabitlemek için uğraşıyoruz. İkinci el araçların fiyatlarının düşmesini herkesten çok istiyoruz." diye konuştu.

Öte yandan koronavirüs pandemisinden sıkılan vatandaşlar soluğu tatil beldelerinde almaya başladı. Aylarca süren kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte Kurban Bayramı tatilini de değerlendirmek isteyen vatandaşlar otellerde boş oda bırakmazken buna bağlı olarak izole seyahati tercih edenler de kiralık araçlara yöneldi.

Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre Kurban Bayram'ı öncesinde piyasada neredeyse kiralık araç kalmazken fiyatlarda da artış yaşandığı görüldü.

"KISA ZAMAN İÇİNDE KİRALIK ARAÇ KALMAYACAK" 

Pandemideki kısıtlamaların kalkması ve seyahat planlarını yeniden şekillenmesiyle kiralık araçlara olan talep patladı. Geçen aya göre kiralık araç talebinde yüzde 126 oranında artış yaşandı.

Garenta Genel Müdürü Emre Ayyıldız "Araç kiralamak isteyenlere, bir an önce rezervasyonlarını yaptırmalarını ve talebin yoğun olduğu bu önemde herhangi bir sorunla karşılaşmamalarını öneriyoruz. Çok kısa zaman içinde kiralama sektöründe kiralanabilecek araç kalmayacak" dedi.

Emre Ayyıldız - Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü: 

"Haziran ayından bu yana talepte bir artış gözlemliyoruz. Salgın sebebiyle alınan kısıtlama kararlarından dolayı yılın ilk beş ayında sektör istenilen seviyelere ulaşamadı. Haziran ayında ise talep bir önceki yıla göre yüzde 71, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 65 arttı.

TALEP YÜZDE 126 ARTTI 

Kısıtlama kararları sebebiyle talepte büyük düşüş yaşayan havalimanı şubelerinde ise talep artışı şehir içi şubelere göre daha fazla. Haziran 2021'de havalimanı şubelerinde talep bir önceki aya göre yüzde 126, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 24 arttı.

FİYATLAR ARTTI 

Temmuz ayının ilk 15 günlük döneminde de talep patlaması yaşıyoruz. Talepteki bu yoğunluğun ağustos ve eylül aylarında da devam edeceğini düşünüyoruz. Maliyetlerde yaşanan yüksek artışların ve yüksek sezon etkisiyle birçok sektörde olduğu gibi araç kiralamada da fiyatlarının arttığını söyleyebiliriz. Ancak Garenta olarak yaptığımız birçok iş birliği ile tüketicilere avantajlar sunuyoruz.

BİR AN ÖNCE REZERVASYON YAPTIRIN 

Araç kiralamak isteyenlere, bir an önce rezervasyonlarını yaptırmalarını ve talebin yoğun olduğu bu önemde herhangi bir sorunla karşılaşmamalarını öneriyoruz. Çok kısa zaman içinde kiralama sektöründe kiralanabilecek araç kalmayacak."

Eren Gündüz - Otokoç Otomotiv Araç Kiralamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı: 

"Bir buçuk yılı aşkın süredir tüm dünyada birey, kurum ve toplumların yaşam biçimlerinde köklü değişikliklere yol açan pandemi dönemi ekonomik faaliyetlerde de ciddi yavaşlamaları beraberinde getirdi.

Bu uzun ve zorlu dönemin ardından sağlık alanında bazı gelişmelerin yaşanmasıyla birlikte güneş her anlamda bulutların arasında yüzünü göstermeye, tablo olumlu yönde değişmeye başladı. Ülkemizde de aşılamanın yaygınlaşması ve özellikle son iki haftadan bu yana kapanma ve kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte pek çok sektörde olumlu yönde gelişmelerin sinyallerini görmeye başladık.

HAREKETLİLİK YAŞANIYOR 

Geçtiğimiz bir aylık döneme bakıldığında kısa dönem araç kiralama sektöründe de önemli bir hareketlilik yaşandığını gözlemliyoruz. Bir yandan üniversite sınavlarının tamamlanması, diğer yandansa çalışan nüfusun birikmiş izinleri ve uzun Kurban Bayramı tatilinin bir araya gelmesinin yarattığı çarpan etkisiyle birlikte araç kiralama da doluluk oranları yüzde 85-90 seviyelerine ulaştı. Bu olumlu tablonun ışığında yüksek sezon dinamiklerinin Ekim ayı sonuna kadar geçerli olacağını öngörüyoruz.

AVRUPA'NIN EN UYGUN FİYATLARI TÜRKİYE'DE 

Başta da belirttiğimiz gibi pandemi dönemi dünyada ve ülkemizde tüm sektörler üzerinde ciddi bir ekonomik baskıyı da beraberinde getirdi. Söz konusu koşullar doğrultusunda araç kiralama sektöründe de belli oranlarda fiyat artışı yaşandı. Bununla birlikte kiralama bedellerindeki artışın faiz, kur ve ÖTV'deki artışlarla aynı oranda gerçekleşmediğinin altını çizmekte fayda var. Türkiye kısa dönem araç kiralamada hâlâ Avrupa'nın en uygun fiyatlarına sahip ülkesi konumundayken, uzun dönemli kiralamalarda da yüzde 50'lik ÖTV diliminde kalan araçlarda Avrupa'dakinin altında bedeller söz konusu."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.