Hava Durumu

Aşı yaptırmak zorunlu olacak mı? Bakan Koca'dan flaş açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Koca, aşılamanın düşük olduğu illerde bir vaka artışı tespit edildiğini bildirirken, aşının zorunlu olacağı tartışmalarına son noktayı koydu. İşte Bakan Koca'nın açıklamaları...

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2021 12:05
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2021 12:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Aşı yaptırmak zorunlu olacak mı? Bakan Koca'dan flaş açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısının zorunlu olup olmayacağı tartışmalarına son noktayı koydu. Bakan Koca, zorunluluğu doğru bulmadıklarını, böyle bir gündemlerinin de olmadığını ifade etti. Bakan Koca, vaka artışına dikkat çekti, aşılamanın düşük olduğu illerde artış olduğunu söyledi. Bakan Koca, herhangi yeni bir kapanma ve kısıtlama önermediklerini belirterek, "Toplumsal bağışıklık oluşana kadar tedbirlere herkesin hassasiyet göstermesini, maske-mesafe-kişisel tedbire kişisel güvenlik çemberini korumaya önem göstermesini, kapalı, havalandırılmamış ortamda bulunmamasını istiyoruz. Kapalı ortamda da maskeye devam" diye konuştu.

AŞI ZORUNLU OLACAK MI?

Bakan Koca, dün akşam Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan Kabine Toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Koca, Covid-19 aşısında kamu olarak zorunluluk getirilmesi konusunun gündemlerinde olmadığını söyledi. Koca, "Daha çok vatandaşımızı ikna etme yöntemini kullanmak istiyoruz. Gerektiğinde ayağına gitmek dahil olmak üzere her yöntemi denemek istiyoruz. Bunu da sahada yaygın şekilde zaten yapıyoruz, her geçen gün artıyor. Doğu ve Güneydoğu'da oranların düşük olduğunu görüyorsunuz; ama oralarda da artışın olduğunu görüyoruz. Hakkari'de yüzde 50, Şırnak yüzde 40 oldu, Ardahan'da yüzde 50'lerde olduğunu görüyoruz. Kars'ta benzer şekilde, Adıyaman yüzde 50'ye yakın. Giderek o bölgede de artış var. Bizim vatandaşın ayağına gidip mobil, yoğun ekiplerle devrede olmamız gerekiyor. Vatandaşı ikna etme dışında yaptırımla yapmak istemiyoruz. Özel sektör yapabilir mi? O bizim dışımızda" dedi.


'NORMALE DÖNMENİN TEK YOLU AŞI'

Koca, özel sektöre de aşı zorunluğunu tavsiye etmeyi düşünmediklerini belirterek, "İkna dışı yöntemle yapılmasının doğru olmadığı kanaatindeyiz. Normale dönmenin, okulların açılmasının, normal hayata dönmenin, futbol-spor etkinliklerine katılabilmenin tek yolu aşı. Normal hayat, toplumsal bağışıklıkla, o da aşılama ile mümkün. Vatandaşın bunu bilerek katılması gerekiyor. Hem kendi sağlığı için, hem sevdikleri için" diye konuştu. Bakan Koca, Kurban Bayramı'na kadar aşılamada hedeflerinin yüzde 70 olduğunu hatırlatarak, "Şu anda yüzde 61'i bulduk. En az 1 doz aşı yaptıran, 18 yaş ve üzeri tanımlanan kişilerde yüzde 70 olmasını hedeflemiştik. Şu an yüzde 61'i buldu" dedi.

Türkiye'de görülen delta varyantının giderek arttığını vurgulayan Koca, "750'leri buldu, il sayısı da 36'ya çıktı. Delta plus, 3 ilde, 3 tane olarak devam ediyor" dedi.

'ÇIKIŞ OLMA İHTİMALİ GÖRÜYORUZ'

Bakan Koca, son dönemde, son 1 haftada özellikle çarşambadan itibaren, düşmesi gereken vakanın düşmediğini, hafta sonu bir önceki hafta sonuna göre yüzde 20'lere yakın bir artış olduğunu söyledi. Koca, "Beklediğimiz düşüşün olmadığını, bir çıkış olma ihtimali görüyoruz. Bu artışların da özellikle aşılamanın düşük olduğu yerlerde kendini gösterdiğini, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Adıyaman gibi bazı illerimizde girecek bir artış içinde olduğunu görüyoruz. Doğu ve Güneydoğu'da, genel olarak aşılamanın düşük olduğu yerlerde bir artış olduğunu görüyoruz. O nedenle yoğun aşılama. Bayrama kadar o bölgelerde yoğun aşılama" dedi.

'KAPALI ORTAMDA MASKEYE DEVAM'

Bakan Koca, herhangi yeni bir kapanma ve kısıtlama önermediklerini belirterek, "Toplumsal bağışıklık oluşana kadar tedbirlere herkesin hassasiyet göstermesini, maske-mesafe-kişisel tedbire kişisel güvenlik çemberini korumaya önem göstermesini, kapalı, havalandırılmamış ortamda bulunmamasını istiyoruz. Kapalı ortamda da maskeye devam" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.