Hava Durumu

Askeri helikopter neden düştü? Yıllarca Cougar uçuran pilottan dikkat çeken sözler

Bitlis Tatvan'da 11 askerimizim şehit olduğu kazada düşen Cougar tipi helikopteri yıllarca uçuş yapan pilot Mehmet Akif Güngören, söz konusu helikopterin özelliklerini anlattı. Yürekleri yakan kazanın nasıl meydana gelmiş olduğunu da değerlendiren Güngören, "Buzlanma şartlarından dolayı buluta girip yükselme şansları olmamıştır. Onu yapmamak için de alçalmayı tercih etmiş olabilirler." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2021 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2021 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Askeri helikopter neden düştü? Yıllarca Cougar uçuran pilottan dikkat çeken sözler

Bitlis'te 11 askerin şehit olduğu kaza yürekleri yakarken, söz konusu kazaya karışan helikopterin özellikleri ve kazanın neden kaynaklandığı merak konusu oldu. Tatvan'da düşen askeri helikopter Fransız-Alman ortak tasarımı bir Cougar olduğu açıklanırken, TSK envanterine 1996 yılında giren bu helikopterin iddiaya göre buzlanma önleyici sistemleri olmadığı belirtildi.

COUGAR PİLOTU GÜNGÖREN, HELİKOPTERİ ANLATTI

Yıllarca bu helikopterle uçuş yapan pilot Mehmet Akif Güngören, helikopterin zorlu hava koşullarındaki performansını ve pilotların sorun esnasındaki prosedürlerini anlattı.

Güneydoğu'da üst teğmen olarak Cougar tipi helikopterleri kullanan Güngören, Ntv'den Ahmet Örsoğlu'na yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

'GÜVENLİ BİR HELİKOPTERDİR'

"Türk Silahlı Kuvvetlerin kargo ve yük taşımak amaçlı kullandığı son derece ileri teknolojiyle donatılmış, çift motorlu ve güvenli bit helikopterdir.

'BUZLANMA SİSTEMLERİ YOK'

Kötü hava şartlarında uçulabilmesi için helikopterlerin buzlanma sistemlerine ve hava radarlarına sahip olması gerekiyor. Ama bunlar yok. Dünyada da bu özelliklere sahip olan helikopter de çok az zaten.

BİTLİS'TEKİ KAZA NASIL OLDU?

Biz tabi ki kazanın kötü hava şartlarından kaynaklandığını düşünüyoruz. Hem buzlanma şartlarından dolayı buluta girip yükselme şansları olmamıştır. Onu yapmamak için de alçalmayı tercih etmiş olabilirler. Görüş açısı olmadığı için alçalmıştır. Yerden de kendisini yönlendirecek bir radar sistemi olmadığı için de bu kaza meydana gelmiş olabilir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.