Hava Durumu

Atatürk'e hakarete hapis

Ünlü tarihçi Mustafa Armağan Atatürk'ün hatırasına hakaretten 1 yıl 3 ay hapse çarptırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2017 17:13
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2017 17:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Atatürk'e hakarete hapis

Derin Tarih Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Armağan, derginin mayıs sayısında yer alan yazısı nedeniyle ''Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret'' suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Mustafa Armağan ve avukatları katıldı.

"BERAATİMİ İSTİYORUM"

Duruşmada son savunması sorulan sanık Mustafa Armağan, Anayasa tarafından basın özgürlüğünün teminat altına alındığını, dergideki bu yazının eleştiri kapsamında da olmadığını söyledi.

Söz konusu yazısının 1926 tarihli bir belgeye dayandığını anlatan Armağan, 1926'dan beri yazının tekzip edilmediğini savundu.

Armağan, 2007 yılında basılan bir kitapta da bu mektuba yer verildiğini belirterek, "2007 yılında basılan kitap hakkında herhangi bir dava açılmış değildir. Bu kitabın basımına müteakiben Sabah, Yeni Şafak gibi ulusal alanda yayın yapan gazetelerde bu kitaptaki bir kısım belirlemelere yer verilmiştir. Derin Tarih dergisinin Mayıs 2017 tarihli nüshasında da 1926 yılında Amerika'da yayımlanan bir gazetedeki mektup metni birebir şeklinde yayımlanmıştır. Dergideki yazı analiz yazısıdır." diye konuştu.

Yazının bilgilendirme ve tarihe ışık tutma manasında değerlendirildiğinde kırıcı bir üsluba yer verilmediğini savunan Armağan, yazının 1926 yılındaki orijinal başlığının derginin kapağına da birebir yansıtıldığını anlattı.

Armağan, bu yazıya sansür uygulanmadığını, sansür uygulanması halinde gerçeğe ulaşılmasının da mümkün olmayacağı düşüncesiyle hareket edildiğini dile getirerek, gazeteci-yazar olarak kendilerine düşen görevin haber değeri taşıyan bir olguyu aktarmak olduğunu belirtti.

Son sözü sorulan sanık Mustafa Armağan, "Beraatimi istiyorum" dedi.

Mahkeme de verdiği kararında Armağan'ı "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırarak, sanığın hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasını istemediğinden cezayı ertelemedi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.