Hava Durumu

Atina'da 'Lozan' resti

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunan mevkidaşı Pavlopulos'un düzenlediği ortak basın toplantısına Lozan Antlaşması damga vurdu. Pavlopulos'un "Lozan'da güncellemeye gerek yok" açıklamasına tepki gösteren Erdoğan, "Lozan konusunda zannediyorum hala anlaşılmayan bazı incelikler var" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2017 13:53
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2017 13:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Atina'da 'Lozan' resti

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile basın toplantısı düzenledi. İlk sözü alan Pavlopulos'un gündeminde Lozan Antlaşması vardı. "Lozan anlaşması iki ulusun ulusal toprakların sınırlarını çizen bir anlaşma teşkil etmektedir" diyen Pavlopulos, "Bu ikili ilişkiler açısından hiçbir boşluk bırakmayan, tamamlanması gerekmeyen muğlak bölge sınırları taşımayan bir anlaşmadır Lozan anlaşması. Bunun tartışılacak, reform edilecek bir sözleşme olduğuna inanmıyoruz. Ve bu anlaşma gereğince iki ülkede de yaşayan azınlıklar çok belirgin bir şekilde dile getirilmiştir. Ve azınlıklar Yunanistan açısından dini azınlık olarak tanınmıştır. Yunanistan'da Müslüman bir azınlık Lozan Anlaşması temelinde Yunanistan'da yaşamaktadır. Ve Yunanistan bu azınlığı bir hukuk devleti olarak tüm haklarını öngörüldüğü şekilde korumaktadır" ifadelerini kullandı.

ANLAŞILMAYAN NOKTALAR VAR

65 yıl sonra Yunanistan'ı ilk defa ziyaret eden Cumhurbaşkanı olan Erdoğan, mevkidaşının Lozan'la ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Erdoğan, "Özellikle Lozan konusunda zannediyorum hala anlaşılmayan bazı incelikler var. 94 yıl önce yapılmış bir anlaşma ve bu anlaşma sadece Türkiye ile Yunanistan arasında yapılmış bir anlaşma değildir. Bu anlaşmanın 11 taraf ülkesi vardır. Düşünün ki Lozan anlaşmasında Japonya bile var. İngiltere var, Portekiz var vesaire...  Bütün bu ülkelerle hepsini kapsayan bir anlaşma; bunu konuşuyoruz. 94 yıl içerisinde dünya adeta yeniden inşa ediliyor, yeniden kuruluyor" dedi.

DEMEK Kİ UYGULAMADA DEĞİL

Konuşmasında Batı Trakya Türklerinin durumuna da değinen Erdoğan, "Oradaki insanların yaşam koşullarının ne durumda olduğunu değerlendirme noktasına buraya da iyice bir göz atmak lazım. Batı Trakya'da yaşayan Müslümanlar inandıklarını Lozan'a göre yaşayabiliyorlar mı? Batı Trakya'da yaşayan Müslümanlar bugün en yazık ki kendi seçtikleri baş müftü değil, atanan bir baş müftüyle yönetilme gayretleri var. Batı Trakya'da baş müftüsünü oradaki imamlar, din adamları seçememiştir. Bu nasıl oluyor da Lozan anlaşmasının uygulamada olduğunu söylüyoruz? Demek ki Lozan uygulamada değil" diye konuştu.

NATO'YA SİZİ BİZ SOKTUK

"Bence bunların bir defa aşmamız lazım" diyen Erdoğan, "Benim 'güncellenmesi gerekir' dediğim konu işte bunlardır. Ve tabi bir çok askeri konularda sıkıntılar yaşanıyor. E biz NATO'dan siz çıktınız tekrar NATO'ya girişinizi biz sağladık. Eğer biz engel olsaydık siz NATO'ya giremezdiniz. Çünkü bir ülkenin muhalefeti NATO'ya girmenizi engelleyebilirdi. Ama biz öyle bakmadık. Biz komşu diye baktık. Ve bugün de öyle bakıyoruz" ifadelerini kullandı.

YETKİ İMASI

Toplantının sonuna doğru Pavlopulos, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kıbrıs'la ilgili sözleri üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanı, bana Kıbrıs konusunda cumhurbaşkanı mahiyetiyle bir karşılaştırma yaptınız. Ancak Yunanistan'da anayasa gereğince cumhurbaşkanı statüsü Türkiye'de sizin sahip olduğunuz yetkilere sahip değildir" dedi. Pavlopulos, "Hem profesör hem devlet adamı olarak, biz anlaşmanın veya hukukun, hukuk ilkelerinin güncelleşmesi, reformu mümkün değildir. Sözleşmeye yeni bir metin ekleyebiliriz, yeni anlam ekleyen bir metin ekleyebiliriz. Fakat izin verirseniz anlaşmayı güncelleştirme, gözden geçirme, reform etme gibi bir kavramı kullanmıyoruz" diye konuştu.

ERDOĞAN LAFINI ESİRGEMEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pavlopulos'ın sözlerine üzerine "Bunu cevapsız bırakmak da kendime saygısızlık olur. Bunun cevabını vermem lazım. Ben hukuk profesörü değilim ama siyasi hukuku iyi bilirim. Siyaset hukukunda da, bu belki hukukta yoktur. "Anlaşmanın güncelleşmesi" diye bir şart vardır ve bunu da biz yaparız. Yeter ki ülkeler bu konuda mutabık kalsınlar. Ve bunun dünyada çok örnekleri var" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.