Hava Durumu

Bahar yorgunluğunda beslenme

Bahar aylarının kapımızı çalmasıyla birlikte birçok kişinin yaşadığı halsizlik, mutsuzluk, dikkat eksikliği, sindirim problemleri, kemik eklem ağrıları, uyku isteği hormon dalgalanmalarının da etkisiyle hayat kalitesini düşürebilmektedir.  Tüm bunlar, 'bahar yorgunluğu'nun temeli. Peki ne yapmalı, nelere dikkat etmeliyiz?  Detaylar haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2018 11:27
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2018 11:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bahar yorgunluğunda beslenme

Stj. Diyetisyen Rumeysa Yahyaoğlu

Kış aylarında özellikle günlerin kısa olması, düzensiz yaşam, yoğun iş temposu gibi sebeplerle doğru beslenmeye özen göstermemek aynı zamanda hareketsizlikle beraber bahar yorgunluğunun temeli atılmaktadır. Bu tercihleri değiştirerek bahar yorgunluğundan kurtulmak ise yaşam tarzı değişiklikleri ile mümkün.

KAHVALTI

Kahvaltıda lifli ürünler tercih edilmelidir. Poğaça gibi ürünlerin yerini yumurta, dere otu, maydanoz, tere gibi bahar ayı yeşillikleri, süt ürünleri, ceviz, zeytin gibi besinlerin dengeli dağılımlarından oluşan kahvaltının alması güne enerjik ve açık algılara sahip bir başlangıç yapılmasına olanak sağlar.

KIZARTMALAR

Özellikle derin yağda kızartılarak tüketilen besinler mide yanması şikayetlerini artırabilmektedir. Izgara, fırın, buğulama, haşlama yöntemleriyle uygun şekilde pişirmeyi tercih etmek besin değerlerini daha iyi muhafaza edip daha yüksek biyoyararlılık da sağlayabilmektedir.

TATLILAR

Uygun porsiyonlarda meyve, süt veya yoğurtla yapabileceğiniz doğal şekerli tatlılar tercih edin. Suyun içine konan 1 çubuk tarçından destek alıp gün içinde tüketmeye devam etmek kan şekeri dengesine destek sağlayacaktır.

KARBONHİDRATLAR

Öğünlerin temelini büyük bir tabak makarna veya başka karbonhidrat kaynakları yerine; sebzeler, kırmızı et, tavuk, balık, hindi gibi besinlerin dengeli bicimde oluşturması daha uzun süren tokluk hissine, daha az dalgalanmalar yaşayan ruh haline sahip olmamıza yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda ani kan şekeri değişikliklerinin de önüne geçen bu sağlıklı tabaklar daha konsantre ve verimli bir gün için doğru yemek tercihi olacaktır.

SU

Vücut susuz olsa dahi su içme isteği gelişmeyebilir, bu yüzden su içmek için su içme isteği gelmesi beklenmemelidir. Susuz kalan bünyenin kas krampları, halsizlik, baş ağrısı, unutkanlık gibi problemlerle karşı karşıya kalabileceği unutulmayıp gün içinde kilogram başına en az 35 ml su tüketilmeye özen gösterilmelidir. Bu miktar terleme, fiziksel aktivite, hava sıcaklığı durumlarına göre değişebilmektedir. Kahve ve çayın da vücuttan su atıcı özellik gösterdiği göz ardı edilmemelidir.

EGZERSİZ

Haftanın 3 günü 45 dakika tempolu yürüyüş iyi bir başlangıç olabilir. Bu yürüyüşler fazla bir zaman almamakla birlikte çok daha zinde ve pozitif hissettirir, yavaşlamış metabolizmayı uyarır ve hücreler görevlerini zamanında yapmak üzere harekete geçer. Birkaç durak önce inilen otobüs, metro veya birkaç yüz metre önce park ettiğiniz arabanızdan yürüdüğünüz mesafeyle D vitamini depolarını doldurmak için fırsat oluşturulabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.