Hava Durumu

Bakan Albayrak müjdeleri sıraladı!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Ekonomimiz için ortaya koyduğumuz hedeflere odaklanırken, yaşadığımız sürecin tüm kurumlarımızla sürekli teyakkuzda olmamız gereken bir süreç olduğunu unutmamamız gerekiyor.  7/24 teyakkuzdayız, 7/24 sahadayız" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2018 09:22
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2018 09:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bakan Albayrak müjdeleri sıraladı!

Berat Albayrak ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 'Birlikte Kazanacağız: KOBİ Destek Kredisi Tanıtımı'nı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Albayrak, bu program için 'Birlikte Kazanacağız' isminin slogan olarak seçilmesini önemli bulduğunu belirterek, "Özellikle temmuzda başlayan, ağustosta zirveye çıkan, Türkiye'yi, milletin refahını hedef alan ekonomik saldırılar karşısında 'sonunda kazanacağız' dedik" ifadesini kullandı.

Ortaya koydukları bu ideal, bu mücadelede tüm kurumlar, STK'lar, reel sektör ve özellikle bankaların dayanışma içerisinde olduğunu belirten Albayrak, şunları kaydetti:

"Ülkemize karşı başlatılan girişimin, çok net ifade ediyorum, farkındayız. Bugün itibarıyla karşı karşıya kaldığımız bu sınamadan çok daha güçlü şekilde çıkmak için Türkiye olarak kenetleniyoruz. Rasyonel politika ve stratejilerle, ortak akıl ve sağduyu ile elimizi taşın altına koyarak Türkiye'yi çok daha güçlü bir ekonomiye kavuşturmanın en büyük arzusu içindeyiz.  Zayıflıklarımızın da, güçlü yanlarımızın da farkındayız. Atmamız gereken adımları çok ama çok iyi biliyoruz."

BÜYÜK DEĞİŞİM SÜRECİ

Doğru planlama, politika ve uygulamalarla arzu ettikleri güçlü Türkiye ekonomisine kavuşulacağından hiç kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini ifade eden Albayrak, "Bunun için ekonomide büyük bir değişim sürecini başlattık. Ekonomik dengelenme, sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme ve daha adaletli paylaşım sacayağı üzerine inşa ettiğimiz Yeni Ekonomi Yaklaşımı'mızla  birlikte bu değişimi önümüzdeki 5 yıllık süreçte göreceğiz" dedi.

Albayrak, hiç olmadığı kadar güçlü bir mali disiplin politikası süreciyle alakalı adımları atmaya başladıklarını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yıl mali ve bütçe disiplini anlamında birilerinin söylediğinin aksine çok güzel bir yıl sonu bilançosu bizi beklemekte. Aldığımız ilk rakamlarda, tasarruflarda bunun sinyalleri geliyor. Dünyada finansal daralmanın yaşandığı bu dönemde ekonomimizin en temel mücadele alanları olan cari açık ve enflasyonla mücadelede başarıya ulaşmak istiyorsak artık kaynak verimliliğinden de taviz vermeyeceğiz. Atacağımız adımları ve alacağımız kararları eylül ayı içinde OVP'de göreceksiniz."

LONDRA UYUMUYORSA BİZ DE UYUMUYORUZ

Bakan Albayrak, "Ekonomimiz için ortaya koyduğumuz hedeflere odaklanırken, yaşadığımız sürecin tüm kurumlarımızla sürekli teyakkuzda olmamız gereken bir süreç olduğunu unutmamamız gerekiyor" dedi. Önceki gün 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın resmi tatil olduğunu anımsatan Albayrak, "Dün Türkiye'de resmi tatildi. Piyasalar kapalı mı? Biz öyle zannediyoruz. Londra uyumuyor. Londra uyumuyorsa dün biz de uyumadık. 7/24 teyakkuzdayız, 7/24 sahadayız" diye konuştu.

Reyting şirketlerinin bankalarla ilgili karamsar bir tablo oluşturmak için yoğun bir gayrete girdiğini dile getiren Albayrak Türk bankalarının sermaye yeterliliği, bilançoları, kârlılık oranları ile Avrupa ve dünyadaki muadillerinin neredeyse tamamından çok daha güçlü bir bilançoya sahip olduğunu vurguladı.

Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Odalar ve borsalar mevduatlarını bahsi geçen 8 bankamıza yatıran, KOBi'lerimize üst limit noktasında 200 bin liraya kadar ayda yüzde 1.85 faizle 6 ay ödemesiz, 12 ay vade ve toplamda 18 ay vadeli yeni, güçlü bir kredi kullanım altyapısı oluşturulucak. Bu önemli inisiyatif için bakanlık görevini Atom Karınca gibi çalışarak ortaya koyan bakanımıza (Ruhsar Pekcan) çok teşekkür ediyorum. TOBB ve tüm bankalarımıza teşekkür ediyorum."

STOKÇULARA KARŞI ANLIK TAKİP VAR

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, son dönemde dayanışma ruhunun dışında finansal piyasalardaki geçici dalgalanmaları fırsat gören, çeşitli ürün ve ürün gruplarında arz - talep dengesi ile uyuşmayan fiyat artışlarına gidildiği ve stokçuluk yapıldığının dikkati çektiğini belirterek, "Bu konuda Ticaret Bakanlığı olarak, gelişmeleri anlık olarak takip ediyoruz ve  piyasanın bozulmasını engelleyici tedbirler almaya devam ediyoruz ve edeceğiz" ifadelerini kullandı.

DAHA GÖRÜNÜR OLACAK

Tanıtım toplantısında konuşan Pekcan, ekonominin belkemiği KOBİ'lere destek olan bu kredinin, başarılı olmak isteyen çok yeni fikirlere sahip yeni girişimciler için de bir fırsat olacağını aktardı.

Pekcan, dün Resmi Gazete'de yayımlayarak "Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde" ufak bir değişiklik  yaptıklarını da belirterek, "Girdi maliyeti ile döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen, etkileniyormuş gibi fiyat artışı yapan, tüketiciye sunulan ürünlerin fiyat dengesini bozan uygulamaları aldatıcı ticari  uygulamalar kapsamına dahil ettik" bilgisini verdi.

Bundan böyle Reklam Kurulu'nca denetimler yapacaklarını, uygulamaların hızla tespit edilerek, yaptırımlar uygulanacağını kaydeden Pekcan, "Bu yeni dönemde bakanlığımız politikalarıyla uyumlu şekilde Rekabet Kurumu, Tüketicinin Korunması, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Kurumu ile Ürün Güvenliği mevzuatlarıyla daha aktif, daha görünür olacağız" ifadelerini kullandı.

KREDİNİN FAİZİ MEVDUATA YAKIN 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, , "Normalde bugün paranızı bankaya mevduata koysanız bankadan yüzde 22 - 23 mevduat faizi alıyorsunuz. Kredi kullanmak isteyen KOBİ'lerimiz ise maalesef yüzde 30'ları aşan faizlere maruz kalıyorlar ama Destek  Kredisi kullanınca aylık 1.85, yıllık 22 ödeyeceksiniz. Yani KOBİ'lerimiz mevduat faizi civarında, normal kredi faizlerinin ise 8-10 puan altında kredi kullanabilecek" bilgilerini verdi.

KGF KEFALETİ VAR

Kamu, reel sektör ve finans sektörü paydaşlarının KOBİ'lere nitelikli finansman desteği için bir araya geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Piyasada olumsuz hava oluşturmaya çalışanlara inat, "TOBB, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Vakıf  Katılım, Ziraat Katılım ve Kredi Garanti Fonu (KGF) olarak buradayız' diyoruz" ifadesini kullandı.

Oda ve borsaların desteğiyle 2-3 ay içinde KOBİ'lere 10 milyar liraya  kadar yeni kredi imkanı sağlanmış olacağını anlatan Hisarcıklıoğlu, kredilerle  ilgili şu bilgileri verdi:

"Bu projede sistem çok basit. Pazartesi gününden itibaren üye KOBİ'lerimiz oda ve borsalardan alacakları üyelik belgesi ile çalıştıkları banka  şubesine başvurabilecekler. Bir üyemiz azami 200 bin lira kredi kullanabilecek. Ve kredi 6 ay ana para ödemesiz, sonrasında 12 eşit taksitli toplam 18 ay olacak. Kredinin yüzde 85'i Hazine destekli KGF kefaleti kapsamında  olacak."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.