Hava Durumu

Bakan Selçuk, 'ilk ders' için kamera karşısına geçti

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, TRT-EBA TV'deki 'ilk ders' için kamera karşısına geçti. Bakan Selçuk, "Bu süreçte bazı zorluklarımız olabilir, bazı aksaklıklar olabilir çünkü dünyada uzaktan eğitimi bütün öğrencileri için aynı anda yapabilen bir ülke yok ama Türkiye bu konuda öncülük ediyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2020 08:15
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2020 08:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bakan Selçuk,  'ilk ders' için kamera karşısına geçti

Bugün sabah 09.00'da uzaktan eğitim başladı, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ilk dersi verdi. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Gençler, ara tatil sona erdi. Bu sabah 9'da TRT-EBA TV'de hep birlikteyiz, ders başlıyor" dedi.

Selçuk, uzaktan eğitim kapsamında bugün TRT-EBA TV ekranlarında yayımlanacak ilk ders için kamera karşısına geçti. Çekimlerin kamera arkası görüntüleri ve Bakan Selçuk'la yapılan röportaja ilişkin video "basinmus.meb.gov.tr" adresinden yayımlandı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un açıklamalarından satır başları:

Yeni ve farklı bir deneyim olduğunu biliyorum. İlk birkaç gün zorlansak da sonrasında süreci sağlıkla yöneteceğimizi biliyorum. Çocuk nasıl öğrenir koşullar imkanlar nasıl olmalı hepsi bilgimizde. Bu süreci yönetirken her tabloya alternatif çözümlerimiz var. Lütfen bizlere güvenin.

57 bin okulla yaptığımız elbette burada mümkün olmayacak. Ancak biliniz ki son tahlil de her şey yapılacak. Diğer yanlardan sizlerden öğretmenlik yapmanızı ve evinizi okula çevirmenizi beklemiyoruz. Gayemiz o çocuklarınız okuldan derslerinden kopmasın.

Değerli ailelerimiz bu süreçte en büyük destekçimiz sizler olacaksınız. Evde küçük kardeşlerimiz varsa lütfen çocuklarımızın derslerini dinlemesine özen gösterin. Çocuklarımız derslerine başlamadan önce mutlaka kahvaltılarını yapmış olsunlar. 

Çocuğunuzun uzaktan eğitimdeyken dikkatini dağıtacak şeylerden uzak durun lütfen. Uzaktan eğitimde dersler ebetteki okullardaki kadar uzun olmayacak.

Bizler bu açığı çocuklarımızın en iyi kitap okuyarak atlatmasını sağlayabiliriz. Sizler de okuyarak onlara destek olmaya gayret edin. 

Araştırmalar gösteriyor ki kitap okuyan çocuklar sınavlarda ve hayatlarında çok daha başarılı oluyorlar.

İçinde bulunduğumuz koronavirüs süreci var çocuklarımız geçen hafta tatil duygusundaydılar ancak bu tatilin diğer yaşadıkları tatile benzemediğini fark ettiler. Dolayısıyla canları sıkılacak ve sizi zorlayacaklar. Can sıkıntısı bir yandan da çocuğun merakını üretkenliğini hayal gücünü destekler. Çocuklarımızda sorumluluk duygusunun ve öz disiplinlerinin gelişmesi hayati bir önem taşıyor. Bununla birlikte evde kaldığımız bu günler birlikte vakit geçirmeniz için de müthiş bir fırsat.

Eğitim takvimindeki etkinlikleri yaşı uygun çocuklarımızla birlikte yapabilirsiniz. Emin olun bir ailenin çocuklarla sağlıklı iletişim kurmasını hiçbir eğitim yerini tutamaz.

Bu süreçte çocuklarımızın güvende olduğunu hissetmeye ihtiyacı var. Sizler anne baba olarak bu süreçte sakin olun ve sürecin devletin kontrolü altında olduğunu ve güvende olduğunu belirtin. Lütfen çocuklarınızı dinleyin. Her zamankinden daha fazla anlayışınızla bu süreci atlatacağınıza inanıyorum.

Hangi kanallar yayın yapacak?

TRT-EBA TV İlkokul, TRT-EBA TV Ortaokul, TRT-EBA TV Lise olmak üzere üç kanal uzaktan eğitimde kullanılacak. TRT bu yayınları SD (standart çözünürlüklü) ve HD (yüksek çözünürlüklü) görüntü kalitesiyle toplam 6 kanal üzerinden gerçekleştirecek.  Bu kanallara erişebilmek için frekans ayarlarınızı yapmanız gerekecek.

Dijital platformlarda dersler hangi kanallarda olacak?

 TRT EBA TV İlkokul; Türksat Kablo TV'de 465'inci, Türk Telekom Tivibu'da 401'inci, Turkcell TV+'ta 106'ıncı, D-Smart'ta 365'inci, Digitürk'te 151'inci kanalda. TRT EBA TV Ortaokul; Türksat Kablo Tv'de 466'ncı, Türk Telekom Tivibu'da 402'nci, Turkcell TV+'ta 107'nci, D-Smart'ta 366'ncı, Digitürk'te 152'nci kanalda. TRT EBA TV Lise; Türksat Kablo Tv'de 467'nci, Türk Telekom Tivibu'da 403'üncü, Turkcell TV+'ta 108'inci, D-Smart'ta 367'nci, Digitürk'te 153'üncü kanalda.

Dersler saat kaçta başlayacak?

İlkokul 1'inci ve ortaokul 5'inci sınıfların dersi 09.00 ve 09.30'da başlayacak. 2'nci ve 6'ncı sınıflar 10.00 ve 10.30'da; 3'üncü ve 7'nci sınıflar 11.00 ve 11.30'da; 4'üncü ve 8'inci sınıflar 12.00 ve 12.30'da derslerini izleyecek. İlkokullarda yetiştirme programı 13.00'te başlayacak. İmam hatip ortaokulu Arapça dersleri 13.00'te olacak. Lise 9'uncu sınıflar 09.00, 09.30 ve 10.00'da; 10'uncu sınıflar 10.30, 11.00 ve 11.30'da; 11'inci sınıflar 12.00, 12.30 ve 13.00'te; 12'nci sınıflar 13.30, 14.00 ve 14.30'da televizyon karşısına geçecekler.

Ders tekrarı var mı?

Yayını kaçıranlar tekrarlarını izleyebilecek. İlk ve ortaokullar için 13.30-18.00 ve 18.00-22.30 arasında tekrar yayınları olacak. Liseliler için dersler 15.00-21.00'de tekrarlanacak.

İlkokul öğrencimleri için kaç ders olacak?

İlk ve ortaokul öğrencileri için günde iki ders olacak ve dersler 20'şer dakika işlenecek. İlkokul 1'inci sınıflar Türkçe, hayat bilgisi, matematik; 2'nci sınıflar Türkçe, hayat bilgisi, İngilizce, matematik; 3'üncü sınıflar Türkçe, hayat bilgisi, İngilizce, matematik, fen bilimleri; 4'üncü sınıflar Türkçe, sosyal bilgiler, İngilizce, matematik, fen bilimleri, din kültürü ve ahlak bilgisi görecekler.

Ortaokul öğrencileri hangi dersleri görecek?

Ortaokul 5, 6 ve 7'nci sınıflar Türkçe, sosyal bilgiler, İngilizce, matematik, fen bilimleri, din kültürü ve ahlak bilgisi görecekler. 8'inci sınıflar ise bunlara ek olarak inkılap tarihi dersini izleyecekler. İmam hatip ortaokulu öğrencileri Arapça dersini takip edecekler.

Liseliler hangi dersleri izleyecek?

Liselilere günde 20'şer dakikalık üç ders gösterilecek. 9'uncu sınıflar Türk dili ve edebiyatı, tarih, biyoloji, coğrafya, matematik, kimya, fizik, din kültürü ve ahlak bilgisi, İngilizce; 10 ve 11'inci sınıflar Türk dili ve edebiyatı, tarih, biyoloji, coğrafya, matematik, kimya, fizik, din kültürü ve ahlak bilgisi, İngilizce, felsefe; 12'nci sınıflar Türk dili ve edebiyatı, inkılap tarihi, biyoloji, coğrafya, matematik, kimya, fizik, din kültürü ve ahlak bilgisi, İngilizce derslerini görecekler. İmam hatip liselerinin 9'uncu sınıfları bunlara ek olarak Arapça, teme dini bilgiler; 10'uncu sınıfları siyer, fıkıh, hadis; 11'inci sınıfları Arapça, tefsir, akaid, hitabet ve mesleki uygulama; 12'nci sınıfları Arapça, dinler tarihi, kelam, İslam kültür ve medeniyeti derslerini izleyebilecekler.

Program nerede?

Ders programına günlük ve haftalık yayın akışına eba.gov.tr ve TRT internet sitesinden ulaşılabilecek. Ayrıca, her akşam yayın sonlandıktan sonra ve sabah yayın başlayana kadar televizyon ekranından görüntülenebilecek.

Teneffüs olacak mı?

İki ders arası 10 dakika mola verilecek ve bu mola sırasında  'Etkinlik Kuşağı' yayınlanacak. Öğrencilerin bu sürede televizyon başında olma zorunluluğu olmayacak.

Yoklama var mı?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzaktan eğitimde yoklamanın olmayacağını söyledi. Bakan Selçuk, "Yoklama almayacağız. Amacımız evlatlarımızın daha çok öğrenmesi, kendilerini geliştirmesi. TV ile uzaktan eğitimin amacı çocuklarımızın derslerden soğumamasını sağlamak. 23 Mart'ta okulda hangi konular işlenecekse TV'de o konular işlenecek. Sonrasında telafi çalışması, bunlara hazırız" dedi.

Tek televizyon yetecek mi?

Aynı evde farklı sınıflara devam eden öğrenciler var ama birden fazla televizyon yoksa, ebeveynler tekrar programlarla birlikte çocukları için takip programı oluşturabilecek. MEB'in dijital eğitim platformu Eğitim Bilişim Ağı'nda (EBA) da dersler izlenebilecek.

Sınavlar ertelenecek mi?

Sınavların ertelenip ertelenmeyeceğine dair net bir karar yok. Ancak Bakan Selçuk'un açıklamalarına göre, uzaktan eğitimde görülen konular sınavda çıkmayacak. Sınavda çıkacak sorular yüz yüze eğitimde öğretilen konular olacak. 

Soru sorma imkanı var mı?

Öğrenciler soruları olduğunda kendi ders öğretmenlerine EBA üzerinden sorularını sorabilecek. Bakanlık, uzaktan eğitimle ilgili soruları Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi'nin (MEBİM) 444 0 632 numaralı danışma hattından yanıtlayacak. Zorunlu tatil bittiğinde tüm sınıflara telafi eğitimi yapılacak.

Şifreler cepte

MİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, EBA'ya girişte internet altyapısının arka planında test çalışmaları yapıldığı için bazı sorunlar olabildiğini belirtti. Selçuk, "Bu sorunlar nedeniyle EBA şifresini almayan her öğrencinizin velisinin cep telefonuna çocuğuyla ilgili şifre gönderilecek" dedi.

İŞTE DERS PROGRAMI:

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.