Hava Durumu

Bakanlık'tan kanser aşısı müjdesi!

Sağlık Bakanlığınca, Küba ile aşılar, kanser aşısı ve ilaçlarının üretimi konusunda çalışma grubu oluşturulması kararlaştırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2019 10:13
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2019 10:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bakanlık'tan kanser aşısı müjdesi!

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlık  tarafından, yerlileşme ve millileşme hedefleri doğrultusunda uluslararası ikili  iş birliklerine hız verildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cenevre'de düzenlenen 2. Dünya Sağlık  Asamblesi'ndeki temasları kapsamında, Küba, Portekiz, Irak, Azerbaycan, İran,  Kırgızistan, Endonezya ve Çekya Sağlık Bakanları ile ikili görüşmeler  gerçekleştirdi.

Bu çerçevede Endonezya Sağlık Bakanı Nila Moeloe ile iki ülke arasında  "Sağlık Alanında İş Birliği Anlaşması", Kırgızistan Sağlık Bakanı Kosmosbek  Çolpanbayev ile "2014 tarihli İş Birliği Anlaşması'nın Ek Protokolü" imzalandı.

Bu anlaşmalarla sağlık hizmetleri, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan  hastalıkların önlenmesi ve kontrolü, ilaç, aşı ve tıbbi cihazlar, insan kaynağı  kapasite gelişimi konularında teknoloji paylaşımı, uzman ziyaretleri,  eğitim-seminer ve çalıştaylar ile sağlık sektöründeki yatırımların karşılıklı  teşvik edilmesi gibi çalışmalar yürütülecek.

KÜBA HEYETİ BU HAFTA TÜRKİYE'YE GELECEK

Öte yandan Sağlık Bakanlığından üst düzey heyetler tarafından, aşı  yerlileştirme ve teknoloji transferi çalışmaları kapsamında son iki ayda Küba,  Güney Kore, Bangladeş ve Endonezya'da önemli çalışmalar yürütüldü ve karşılıklı  ziyaretlerle aşı, ilaç, tıbbi sarf ve cihaz konusunda iş birliği imkanları  geliştirildi.

Küba ile 27 Ekim 2018'de Ankara'da imzalanan mutabakat zaptının  ardından irtibatlar hız kazandı.

Bakan Koca'nın, Cenevre'de Küba Sağlık Bakanı Jose Angel Portal  Miranda ile gerçekleştirdiği ikili görüşmede, enfeksiyonlara karşı aşılar, kanser  aşısı ve ilaçlarının birlikte üretimi konusunda iki ülke arasında Çalışma Grubu  oluşturulması kararı alındı.

Özellikle inovatif molekül geliştirme ve onkoloji çalışmalarında  önemli tecrübeye sahip olan Küba'dan üst düzey bir heyet, bu hafta Türkiye'ye  gelecek. Küba ilaç kurumu BioCubaPharma Başkanı ve kurum temsilcileri, Sağlık  Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirecek. 

Öte yandan, Türkiye'de biyoteknolojik ürünlerin Ar-Ge'sini yürütecek  insan gücünün yetiştirilmesine yönelik araştırma ve eğitim merkezinin Türkiye  Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesinde kurulması planlanıyor. Sağlık  Bakanlığı yetkilileri bu konuda inceleme yapmak üzere, geçen hafta İrlanda Ulusal  Biyoproses Araştırma ve Eğitim Enstitüsü'nü ziyaret etti.

"HER 100 KUTU İLACIN 80'İNİ ÜLKEMİZDE ÜRETİYORUZ"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı değerlendirmede, ilaç alanında  başlatılan millileşme çalışmalarının, tüm sağlık ürünlerine yaygınlaştırılacağına  işaret etti.

Nihai amacın ilaçta, aşıda, kan ürünlerinde ve tıbbi cihazda kendi  kendine yetebilen bir ülke durumuna gelmek olduğunu vurgulayan Koca, şunları  kaydetti:

"Bir diğer hedefimiz de global pazarlarda rekabet edebilen bir üretim  yapısına kavuşmaktır. Kişi başına düşen gelirimizin 10 bin dolar seviyesinin  üstüne çıkabilmesi için ülke olarak yüksek teknolojili ürünlerin üretimine  ihtiyacımız var.  

İlaçta yerelleşme çalışmalarımıza başlarken 3 temel hedefimiz vardı.  İthalatı azaltarak cari açığı düşürmek, ilaç sanayimizin kapasite kullanım  oranını geliştirmek ve buna bağlı olarak nitelikli iş gücü istihdamını arttırmak.  Bugün, tükettiğimiz her 100 kutu ilacın 80'ini ülkemizde üretiyor hale geldik.  Ancak bu rakam, değer bazında yüzde 46 seviyesinde kalmıştır. Bu da katma değeri  daha yüksek ürünleri yerelleştirmemiz gerekliliğinin bir göstergesidir.  Sanayimizin kapasite kullanım oranı yüzde 65'lerden yüzde 75'lere çıktı.  İstihdamda da 35 binler seviyesini yakaladık. Burada yakaladığımız ivme ile daha fazla sayıda yüksek katma değerli ürün üretme ve bu ürünleri dünya pazarlarına  ihraç etme hedefimize ulaşacağız."

"2023'E KADAR AŞILARIN TAMAMININ YERLİLEŞTİRİLMESİ HEDEFİMİZ"

Türkiye'de 13 hastalığa karşı rutin bağışıklama programı yürütüldüğünü  anımsatan Koca, Türkiye'nin, zorunlu aşıların ücretsiz uygulandığı nadir  ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

Nüfusun büyüklüğü ve bağışıklama programının genişliği sebebiyle  aşılama maliyetinin de yüksek olduğunu ifade eden Bakan Koca, "Bu kapsamda aşı  için ayrılan bütçe, 2017 yılında 820 milyon, 2018 yılında ise yaklaşık 930 milyon  TL olarak gerçekleşti. 2023 yılına kadar aşıların tamamının yerlileştirilmesini  hedefliyoruz. Bu çerçevede difteri-tetanos, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, 5'li  karma aşı, hepatit, suçiçeği aşılarının yerli üretimi için çalışmalarımız devam  ediyor." değerlendirmesini yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.