Hava Durumu

Barzani'nin reddettiği ABD teklifi ortaya çıktı

ABD'nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanına, referandumun iptal edilmesi karşılığında 3 yıllık bir yol haritası sunduğu öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2017 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2017 15:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Barzani'nin reddettiği ABD teklifi ortaya çıktı

Washington Post gazetesi, ABD'nin IKBY Başkanı Mesud Barzani'ye bağımsızlık referandumunun iptal edilmesi karşılığında önerdiği alternatiflerin detaylarını yadı.

-Yol haritasında, Bağdat'la 3 yıl boyu müzakere öngörülüyordu;

-Müzakerelerin Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda yapılması öneriliyordu;

-Erbil ile Bağdat arasındaki tüm anlaşmazlık konularının madde madde ele alınması planlanıyordu;

-Ele alınacak konular arasında bağımsızlık da bulunuyordu.

BARZANİ: REDDETMEK ZORUNDAYDIK

ABD'li yetkililer Barzani'nin kendisine sunulan bu öneriyi reddettiğini belirtti. Barzani'nin oğlu ve IKBY Güvenlik Konseyi Başkanı olan Mesrur Barzani, "Bunu yapmak zorundaydık çünkü Irak hükümeti anayasanın çok sayıda maddesini ihlal etti" dedi.

Washington Post yazarı David Ignatius ise  ABD'nin referandumun geri çekilmesi için Barzani'ye aylar öncesinde baskı yapmaya başladığını, "Fakat Barzani, Batılıların Kürt arzularına karşı bir asırdan uzun süredir devam eden ihanetinin yükünü omuzlarında hissetti. Yardımcıları ABD'ye sessizce, gerçek bir ayrılığın yıllar sonra ve Bağdat'la müzakere edilerek gerçekleşeceği teminatı verse de, Barzani bağımsızlık oylamasını siyasi bir miras olarak düzenlemek istedi" dedi.

Ignatius, Iraklı Kürtlerin referandumla yanlış hesap yaparak 'ABD, Irak hükümeti ve kendileri için gereksiz sorunlar yarattığı' yorumunu yaptı.

'ABD BAĞDAT'LA DİYALOGLARINA ARABULUCULUK YAPMAYI KÜRTLERE BORÇLU'

"Fakat bu durum, Amerika'nın Kürt müttefiklerini istikrarsızlaştıracak gerilimi azaltmak için daha çok çalışmasını gerektiriyor" diyen Ignatius, yazısına şu ifadelerle son verdi: "Kürt yetkililer şu an durumu sakinleştirmek için yardıma ihtiyaçları olduğunu söylüyor ve haklılar. Trump yönetimi yetkilileri ise oylama sonrasındaki duruma yardım etmeye ve Bağdat'la görüşmeleri teşvik etmeye hazır olduklarını söylüyor. Fakat bu, suçlu kim olursa olsun, bir an evvel ele alınması gereken bir sorun. Kürtlerin referandumunun zamanlaması ne kadar yanlış olursa olsun bu, bir dostun verdiği ve acı dolu bir tarihi yansıtan bir karardı. ABD, Bağdat'la diyaloglarına arabuluculuk yapmayı Kürtlere borçlu. Buna başlamak için doğru nokta da, uluslararası hava seyahatini, yani Kürdistan'ın dünyayla bağlantısını garanti altına alan bir anlaşma."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.