Hava Durumu

Başkan Refik Yılmaz: Gemlik'te devrim yapacak bir karar

OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile Gemlik'in taşınmasının önündeki engellerin kaldırılmasını büyük bir şans olarak değerlendiren Belediye Başkanı Refik Yılmaz, "Gemlik'te devrim yapacak bir karar. Bu şansı iyi değerlendirmeliyiz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.12.2017 07:53
Haber Güncellenme Tarihi: 29.12.2017 07:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Başkan Refik Yılmaz: Gemlik'te devrim yapacak bir karar

-Turgay AKBULUT-

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Türkiye'nin gündemine oturan Gemlik'in Belediye Başkanı Refik Yılmaz YeniDönem'e çarpıcı açıklamalar yaptı.  YeniDönem gazetesi Genel Müdürü İbrahim Öge, yazarları Cennet Cankılıç, Gül Kolaylı, Vedat Aslan ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü Turgay Akbulut'u ağırlayan Başkan Yılmaz, ilçede deprem riski atında bulunan bölgelerde yaşayan vatandaşların daha güvenli alanlara nakledilmesinin önünü açan 696 Sayılı KHK'yı değerlendirdi.

YÜZDE 95'İ ÇÜRÜK

696 Sayılı KHK'nın Gemlik için büyük şans olduğunu belirten Başkan Refik Yılmaz, "Gemlik için devrim gibi bir karar. Bu şansı iyi kullanmalıyız. Gemlik'in deprem riski son derece yüksek. İlçenin büyük kısmı sağlam olmayan bir zemin üstüne kurulmuş.  Yapı stoku da küçük bir depremi bile kaldıramayacak durumda.  Özellikle 1999 depreminden önce yapılan binaların yüzde 95'i çürük. Bu yapılar sağlıklı bir denetimden geçmemiş. Çoğunun betonun da deniz kumu kullanılmış" dedi.

GÖNÜLLÜLÜK ESASI

Taşınma sürecinin vatandaşlar arasında tedirginlik yaratmaması gerektiğini vurgulayan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, "Öncelikle vatandaşlarımız şundan emin olsun; kimsenin mağdur olmasına izin vermeyiz. Tek derdimiz insanlarımızı daha güvenli ve konforlu konutlara taşımak. Bunu da gönüllülük esasına göre yapacağız. Kimseyi zorla evinden atacak değiliz. Ancak ben isterim ki tüm Gemlikli hemşerilerim deniz manzaralı ve depreme dayanıklı konutlarda yaşasın" dedi.

10 BİN KONUT

Gemlik'te yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı bir alanın deprem açısından büyük risk taşıdığını belirten Başkan Yılmaz, "Şuan bizim Cihatlı Mahallesi'nde devam eden bin 400 konutluk bir projemiz var. Bu projeye 17 bin başvuru olmuştu. Biz buna ek olarak şimdi 10 bin konut daha yapacağız. Böylece risk altındaki vatandaşlarımızın tamamına yakınını daha güvenli bir bölgeye nakletmiş olacağız" dedi.

UYGUN KOŞULLAR

Yeni yapılacak binaların maliyeti ile ilgili de bilgi veren Başkan Refik Yılmaz, "Cihatlı'daki bin 400 konutluk projeyi tamamen belediye imkânlarıyla yapıyoruz. Biz devlete yük olan değil devletten yük alan belediyeyiz. Yeni projemizde de takas yöntemini kullanacağız. Bunun dışında fiyat olarak da vatandaşlarımızı TOKİ'den bile daha uygun koşullarda ev sahibi yapacağız. Herhangi bir kâr amacımız yok. Daireleri maliyetine vereceğiz. Yeni projeye de 6 ay içinde başlamayı planlıyoruz" dedi.

MERKEZ NEFES ALACAK

Gemlik merkezdeki tüm binaların yıkılmayacağını da anlatan Başkan Refik Yılmaz, "Güvenli binaları yıkmak gibi bir niyetimiz yok. Bu binalar ve yine risk oluşturmayan dükkânlar kalacak. Merkezde hayat yine devam edecek. Çarşı pazar burada kalacak. Ancak yapı stokundaki yığılmayı da azaltacağız. İç içe geçmiş yapılar var bunları seyreleceğiz. Merkez de nefes alacak. Yıkılacak binaların yerlerine de yeşil alan kazandıracağız. Bunun yanı sıra vatandaşın taleplerine göre sosyal tesisler, spor tesisleri yapacağız" dedi.

5 YILLIK ÇALIŞMA

Gemlik'in taşınmasıyla ilgili kararın KHK yoluyla alınmasına yönelik eleştirilere de cevap veren Başkan Refik Yılmaz, "Yani sanki bu iş tek gecelikmiş gibi bir algı yaratmaya çalışıyorlar. Biz bu projeyle 5 yıldır uğraşıyoruz. Onlarca kez Ankara'ya gittik. Bakanlıklarla görüştük, sunumlar yaptık. Hatta AK Parti, CHP ve MHP İlçe başkanları birlikte Ankara'ya giderek bu konuda çalışma yaptı. Alınan karar yoğun ve uzun bir çalışmanın ürünüdür. Normal şartlarda bu karar Haziran'da Meclis'te alınacaktı ancak yasa tasarısı yetişmedi. Mecburen KHK'ya kaldı. Çünkü depremin ne zaman geleceği belli değil. Daha fazla zaman kaybedemezdik. Hiçbir şey insan canından önemli olamaz" dedi.

MAKİLİK BÖLGE

Yeni Gemlik'in kurulacağı alanın zeytinlik olduğu yönündeki eleştirilere de yanıt veren Belediye Başkanı Refik Yılmaz, "Böyle bir durum söz konusu bile değil. Düzenlemede kullanılabilecek alan açıkça belirtilmiş; 'Orman vasfı bulunmayan ve tarım alanı olarak kullanılamayacak...' diyor. Bizim öngördüğümüz alan zeytinliklerin üstünde yer alan makilik bir bölge. Bu bölgenin net olarak belirlenmesi için de Orman Bakanlığı çalışma yapacak. Bir rapor hazırlayacaklar ve rapor doğrultusunda bize kullanabileceğimiz bölgeyi gösterecekler. Şimdiden buranın ormanlık ya da zeytinlik olduğunu iddia etmek, ya meseleyi anlamamaktır ya da siyasi bir söylemdir" dedi.

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.