Hava Durumu

Bayram ikramiyesi hesaplara yatıyor! Merak edilen 10 soru

Emeklilerin bayram ikramiyeleri için bankalar çalışma saatlerini düzenledi. Sokağa çıkma yasağında emekliler ikramiyelerini banka veya ATM'den çekebilecek. Emekli maaşı bayram ikramiyesini kimler alacak? Emekli ikramiyesi ne zaman ödenecek-hesaplara yatacak? Birden fazla emekli maaşı alanlar bayram ikramiyesi alabilecek mi? Emekliliğe yeni başvuranlar ikramiye alacak mı? Bayram ikramiyesi ne kadar- tek seferlik mi ödenecek? Hürriyet'yen Noyan Doğan bayram ikramiyesiyle ilgili merak edilen 10 soruya yanıt verdi.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2021 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2021 09:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bayram ikramiyesi hesaplara yatıyor! Merak edilen 10 soru

Noyan Doğan'ın yazısı şöyle;

Okuyuculardan günlerdir bayram ikramiyeleri ile ilgili çokça soru alıyorum. Kimileri, ikramiye alıp alamayacağını merak ediyor, kimileri özellikle de ölüm aylığı alanlar, alacağı ikramiye tutarını, kimileri de ikramiyenin yatırılacağı tarihi soruyor. Sosyal Güvenlik Kurumu da (SGK), bayram ikramiyeleri ile ilgili detaylı bir genelge yayımladı. Buna göre de bu bayramda 12.7 milyon emekli ve hak sahiplerine toplam 12.3 milyar lira ikramiye ödenecek. Peki, kimler ikramiye alabilecek?

1-BAYRAM İKRAMİYESİNİ KİMLER ALABİLECEK?

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlar ile şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahipleri bayram ikramiyesi alacak.

2-EMEKLİYE KAÇ LİRA İKRAMİYE ÖDENECEK?

1.100 lira ödenecek.

3- BAYRAM İKRAMİYESİ NE ZAMAN HESAPLARA YATACAK?

4/A'lı olarak, yani işçi statüsünde (SSK) çalışanlar ikramiyelerini 6 Mayıs perşembe günü alabilecek. 4B'li (Bağ-Kur) ve 4/C'li (Emekli Sandığı) olan emeklilerin de 7 Mayıs cuma günü hesaplarına yatacak.

4-BİRDEN FAZLA EMEKLİ MAAŞI ALANLAR AYRI İKRAMİYE ALACAK MI?

Hayır, en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden, tek ikramiye ödenecek.

5-ÖLÜM AYLIĞI VE İŞ GÖRMEZLİK GELİRİ ALANLAR TAM EMEKLİ İKRAMİYESİ Mİ ALACAK?

Bayram ikramiyesi hak sahiplerine hisseleri oranında, sürekli iş göremezlik geliri alanlara sürekli iş göremezlik derecesi oranında, yabancı ülkelerle akdedilen sosyal güvenlik sözleşmeleri uyarınca kısmi gelir veya aylık alanlara kısmi oranda ödenecek.

Örneğin, eşinin vefatı nedeniyle yüzde 50 hisse oranında ölüm aylığı alana 550 lira ikramiye ödenecek. Aynı sigortalının yetim çocuğu varsa ve yüzde 25 hisse oranı ile ölüm aylığı alıyorsa, yetim çocuğa da 275 lira bayram ikramiyesi ödenecek. İş göremezlik geliri alanlar ise örneğin, meslekte kazanma gücü kayıp oranı yüzde 25 ise, 275 lira bayram ikramiyesi ödenecek.

EMEKLİLİĞE YENİ BAŞVURAN BAYRAM İKRAMİYESİ ALABİLİR Mİ?

Nisan ayının sonuna kadar emeklilik dilekçesini verenler bu bayramda ödenecek ikramiyeden yararlanacak. Mayıs ayında verenler yararlanamayacak.

7-ÖLÜM AYLIĞI İÇİN YENİ BAŞVURANLAR BAYRAM İKRAMİYESİ ALABİLECEK Mİ?

Ölüm aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri için nisan ayında başvuranlar da ikramiye alacak. Örneğin, eşi vefat eden kişi, eşinden dolayı ölüm aylığı almak için nisan ayında başvuru yapmışsa, bayram ikramiyesi alacak.

8- EMEKLİYE 1.100 LİRA İKRAMİYE BİR SEFERLİK Mİ ÖDENECEK?

Hayır, bundan sonra bayram ikramiyeleri 1.100 lira olarak ödenecek. Yani, Kurban Bayramı'nda da emekliler 1.100 lira ikramiye alacak.

9)BANKA VE SANDIK EMEKLİLERİ BAYRAM İKRAMİYESİ ALABİLECEK Mİ?

Bu yönde bir düzenleme yapılmadığı için bu bayram da banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara bayram ikramiyesi ödenmeyecek.

10- EMEKLİLER SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA ÇIKABİLECEK Mİ?

Emekliler, açıklanan ikramiye ödeme takvimine göre ikramiyelerini hangi bankadan alacaklarsa kendilerine en yakın şubesine ya da

ATM'lerine giderek ikramiyelerini çekebilecek. Bu kapsamda SSK emeklileri 6 Mayıs'ta,

Bağ-Kur ve memur emeklileri de 7 Mayıs'ta kendilerine en yakın banka şubesine gidebilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.