Hava Durumu

Bayramda sokağa çıkma yasağı olacak mı? İbrahim Kalın yanıtladı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bayramda sokağa çıkma yasağı konusu, pandemi süreci ve sonrası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2020 22:17
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2020 22:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bayramda sokağa çıkma yasağı olacak mı? İbrahim Kalın yanıtladı

Kalın, 24 TV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları  yanıtladı.

Tarabya'daki Huber Köşkü'nde 40 gündür Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan ile çalışmalarını sürdürdüklerini ve gerekli tedbirleri aldıklarını  anlatan Kalın, "Cumhurbaşkanımız gayet iyi korunuyor, sağlığı gayet iyi." diye  konuştu.

Salgın sürecinin ramazana denk geldiğini, orucun dünyanın geçiciliğini  anlatan kolektif bir ibadet olduğunu ifade eden Kalın, içinde bulunulan sürecin  ramazanın manevi boyutuna katkı verdiğini söyledi.

İbrahim Kalın, salgın sonrası için şu değerlendirmede bulundu:

"Bu dönemin en önemli yanı önceliklerimizi tanzim etmektir.  Uluslararası düzen pek çok alanda köklü değişimlerden geçecek. Uluslararası kurum  ve kuruluşların meşruiyetinin sorgulandığını biliyoruz. AB, bu salgına verdiği  veya veremediği cevaplardan dolayı ciddi bir eleştiri altında. Dünya Sağlık  Örgütü, bu süreçte ne kadar etkin bir rol oynadı, bu da sorgulanan konulardan.  İslam İşbirliği Teşkilatı aynı şekilde sorgulanıyor çünkü yeterince güçlü bir  liderlik ortaya konabilmiş değil."

Bu süreçte önem kazanacak 3 alanı "Biyolojik ürünler, silahlar,  ilaçlar, teknoloji ve tedavi yönetemlerini kapsayacak şekilde biyogüvenlik",  "siber güvenlik" ve "gıda güvenliği" olarak sıralayan Kalın, "Bu üç alan  ülkelerin Ar-Ge yatırımı yapacağı alan olacak." dedi.

Kovid-19 aşısının henüz bulunamadığına dikkati çeken Kalın, "Farklı  ülkelerin farklı çalışmaları var. Bu dağınık yapı içerisinde bunları bir araya  getirecek mekanizmaların da olması gerekiyor. Önümüzdeki hafta Sayın  Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla AB'nin öncülüğünde bir ortak aşı fonu  oluşturulmasıyla ilgili bir çalışma yapılacak. Biz de katkı sunacağız." bilgisini  verdi.

'Türkiye sağlam altyapısını güçlendirmeye devam edecek'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bu dönemde en önemli unsurun,  milli imkan ve kabiliyetlerle uluslararası iş birliği arasındaki dengeyi kurmak  olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bugün ilk defa yerli imkanlarla üretilen ventilatörler  Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Somali'ye gönderildi. Çok kısa bir sürede Türk  mühendislerinin özverili çalışmasıyla yapıldı. Dünyanın en kıymetli  cihazları şu  an bu ventilatör yani solun cihazları, bunlar hayat kurtarıyor. Kendi  ihtiyacımızı karşıladıktan sonra kardeş ve dost bir ülkeye gönderdik. Bu, bu  milletin alnını ağartacak bir hamledir. Somali Cumhurbaşkanı da arayarak Sayın  Cumhurbaşkanımıza teşekkür etti. Cumhurbaşkanımızın vizyoner ve vicdani liderliği  sayesinde oraya sağlık ekipmanları gönderdik. Çünkü ilkemiz, insanlık yaşasın ki  insanlar yaşasın."

Kalın, sağlık altyapısına yapılan yardımlar olmasaydı salgına çok daha  hazırlıksız yakalanabileceğine dikkati çekerek, "Ekonomi ve orduları bizden daha  güçlü ve büyük ülkelerin ne hale geldiğini gördük. Biz elimizdeki imkanları en  iyi şekilde kullanarak, neler yapılabileceğin bu vesile ile göstermiş olduk.  Bundan sonrası için tarım, gıda, biyogüvenlik, siber güvenlik gibi alanlarda  Türkiye sağlam altyapısını daha da güçlendirmeye devam edecek. Böylece bir afet,  salgın olduğunda ve diğer ülkelere yardım söz konusu olduğunda Türkiye yine  dimdik ayakta durmaya devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

"Terör örgütünü meşrulaştıran hiçbir yaklaşımı kabul etmemiz mümkün  değil"

ABD'nin YPG'ye sağlık malzemesi gönderdiği iddialarının sorulması  üzerine Kalın, PKK, onun iltisaklı grupları PYD, YPG gibi örgütlerle hiçbir iş  birliğinin meşru zemini olamayacağını, bunu ABD'ye, diğer koalisyon ortaklarına  da defaatle söylediklerini anlattı.

Kalın, "Terör örgütünü şöyle veya böyle meşrulaştıran, estetize eden  hiçbir yaklaşımı ya da politikayı kabul etmemiz mümkün değil. Bu konuda  Amerikalılara ve diğer ülkelere çok açık bir görüş ayrılığımızın olduğu ortada."  dedi.

Terör örgütü YPG/PKK'nın Afrin'deki saldırısına değinen Kalın,  sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mübarek ramazan günü bile dinlemeden 11 çocuk 40 insanın hayatına  kıyan, hunharca bir saldırı gerçekleştirdiler. Tabii ki bunu kınadık. Kınamakla  kalmıyoruz, bu teröristlerin peşinden de gidiyoruz. Oradaki insanların can ve mal  güvenliği aynı zamanda bizim can ve mal güvenliğimizdir. Biz bunu gündeme  getirdiğimizde diğer ülkelerin açıklamalarına bakıyorsunuz, adeta bunu görmezden  geliyorlar. Türkiye'de PKK terör örgütüne meşruiyet sağlamaya, ona arka çıkmaya  çalışan, günahlarını ve cürümlerini, suçlarını ve katliamlarını örtmeye çalışan  çevrelerin nasıl sessiz kaldığını da gördük ama hakikati bilen biliyor. İşin  gerçeği bu terör örgütü ne ramazan ne bayram dinliyor. Daha önce ülkemizde de  benzer saldırılar yaptılar. Suriye'de de bunları yaptılar. Bunlara asla taviz,  prim vermeyeceğiz. Bunlarla mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. ABD veya  başka ülkeler bu tür terör örgütleriyle iş birliği yaptıkları sürece karşılarında  bizi bulurlar. Bu alanda bir iş birliği yapmamız asla söz konusu değil."

"Cumhurbaşkanımız insani ve vicdani küresel liderliğin  bayraktarlığını yapıyor"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Amerika'ya tıbbi yardımların, tamamen  insani kaygılarla gönderildiğini belirterek, "Son tahlilde NATO'da müttefik  ülkeler olarak biz 'Bir müttefik nasıl olur, bir ittifak ilişkisi nasıl  yönetilir, zor günde dostunun, komşunun, ihtiyaç sahibinin yardımına nasıl nasıl  koşarsın?', bu alanlarda bütün dünyaya örnek bir tavır sergiledik.  Cumhurbaşkanımız bu konularda gerçekten insani ve vicdani küresel liderliğin  bayraktarlığını yapıyor. Bir doğal afet söz konusu olduğunda geçmişte olduğu gibi  bugün de bundan sonra imkanlarımız ölçüsünde bu yardımları yapmaya devam  edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"ABD'nin YPG'ye sağlık malzemesi gönderdiği" iddiaları doğruysa bunu  kabullenmenin mümkün olmadığını ifade eden Kalın, PKK'nın DEAŞ'tan, DEAŞ'ın El  Kaide'den, El Kaide'nin DHKP/C'den hiçbir farkının olmadığını, onlara destek  verenlerin de bu hatalarını eninde sonunda mutlaka anlayacağını söyledi.

"Rusya'dan talep gelmesi durumunda yardımcı olmaya çalışırız"

"Türkiye, Rusya'ya da yardım eli uzatacak mı? sorusuna Kalın,  "Rusya'dan bize bu yönde bir talep gelmedi. Gelmesi durumunda mutlaka bunu  değerlendirir ve imkanlarımız ölçüsünde yardımcı olmaya çalışırız." yanıtını  verdi.

İbrahim Kalın, Somali'den önce Filistin'e yardım gönderildiğini  hatırlatarak, "koronana diplomasisi" ya da "maske diplomasisi" denen dönemde, bu  tür insani jestlerin yapılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin ihtiyacı olan hiçbir şeyi yurt dışına göndermediklerini  dile getiren Kalın, şunları aktardı:

"Önce kendi vatandaşımızın emniyetini dikkate aldık, ihtiyaçlarını  esas kabul ettik. Ondan sonra ihtiyaç fazlası olan şeyleri paylaştık. Bu ilke  hiçbir zaman değişmedi. Bu süreçte de diğer ülkelerle mukayeseli olarak  baktığınız zaman Türkiye'nin çok iyi bir konumda olduğunu görüp buna şükretmemiz  lazım. ABD, İtalya, İspanya, Fransa ve Belçika'daki durumu görüyoruz. Yani  buralarda vaka sayısına baktığınızda, vaka sayısına oranla can kayıplarına  baktığınızda kıyas kabul edilmeyecek bir fark var ortada. Bu birçok unsurun doğal  bir neticesi. Yani nüfusumuzun genç olması, sağlık altyapımızın güçlü olması,  tedbirlerin erken alınması, devlet birimleri ve kurumları arasında çok iyi eş  güdüm sağlanmış olması, bütün bu unsurlar bir araya geldiğinde bu mücadeleyi çok  başarılı bir şekilde verdik."

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ramazan  Bayramı'nda sokağa çıkma kısıtlaması olup olmayacağına ilişkin "İhtimaller  dahilindedir. Bu önümüzdeki üç haftada salgının seyri tarafından belirlenecek bir  takvim. Şu an bir şey söylemek erken. Bu konuyla ilgili Bilim Kurulu'nun  önerileri alındıktan sonra varılacak nihai kararı, Sayın Cumhurbaşkanımız  kamuoyuyla paylaşacaktır." dedi. 

Normalleşme sürecine ilişkin yol haritasının sorulması üzerine Kalın,  normalleşme sonunda ortaya çıkacak "yeni normal"in, "eski normal"den farklı  olacağını, maskelerle sosyal mesafeyi gözeterek ve diğer tedbirlerle yaşamaya  devam edileceğini anlatarak, tedbirlerin tamamen ortadan kalkacağı tarihe ilişkin  bir kehanette bulunmanın mümkün olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen haftaki Kabine  Toplantısı'nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a normalleşme takviminin  oluşturulması ve tedbirlerin kademeli olarak esnetilmesine ilişkin bir görev  verdiğini anımsatan Kalın, şunları anlattı:

"Biraz önce de Cumhurbaşkanımızla beraberdik. Fuat Oktay Bey,  çalışmanın son halini vermek üzere olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanımız da  pazartesi günü Kabine Toplantısı'nda bununla ilgili son değerlendirmeleri  yapacaklar. Uygun görülmesi halinde bu takvimin belli bölümleri açıklanabilir.  Şimdiden bir şey söylemek istemiyorum. Çünkü bu bütün bakanlıklarımız ve  sektörler arasında tam bir eş güdüm ve koordinasyonla yapılması gereken bir şey.  Bu işin kurumlararası koordinasyon ayağı ama en az bunun kadar en önemli bir  diğer konu da Bilim Kurulu'nun bu konudaki görüş ve kanaati. Çünkü burada  önceliğimiz insanımızın sağlığı. Salgının durdurulması, yayılmanın önlenmesi. Bir  kademeli olarak esnetme dönemine yani normalleşme sürecine geçtiğinde, ikinci br  dalganın gelmemesi için de gerekli tedbirleri alamak zorundayız. Bunun için Bilim  Kurulu'nun görüşü son derece önemli. Yönlendirici değerlendirmeler, kanaatler  oradan gelecek ama nihai olarak tabii ki siyasi idare oturacak, bununla ilgili  bir karar verecek. Önümüzdeki Kabine Toplantısı'nda bu eğer bir karara bağlanırsa  Cumhurbaşkanımız pazartesi günü millete sesleniş konuşmasında açıklayabilir."

"Maskenin parayla satılması gündemimizde yok"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Maske satışına izin verilebilir mi?"  sorusunu, "Hayır, şu anda maskenin ücretle, parayla satılması gündemimizde yok.  Ücretsiz olarak bütün vatandaşlarımıza maskeler dağıtılmaya devam ediyor, bundan  sonra da devam edecek. Bu konuda devletimiz bütün tedbirleri aldı. Üretim  noktasında maske sıkıntımız yok." diye yanıtladı.

Maske dağıtımı noktasında zaman zaman sıkıntı yaşandığını belirten  Kalın, maske ulaşmayan vatandaşlara, bulundukları ilde valiliklere, belediyelere,  Vefa Sosyal Destek Gruplarına, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının  ilgili birimlerine başvuru yapmaları çağrısında bulundu.

"Cumhurbaşkanımızın 65 yaş ve üstü için pazartesi günü güzel  haberleri olabilir"

"65 yaş ve üstü vatandaşlar ile 20 yaş altı gençler için sokağa çıkma  yasağında bir esneme olabilir mi?" sorusu üzerine Kalın, şunları söyledi:

"65 yaş ve üstü bütün büyüklerimiz yaklaşık 45 gündür evden  çıkmadılar. Sağ olsunlar, bu kurala riayet ederek çok tarihi bir görevi de yerine  getirdiler, hem kendi hayatlarını korudular hem salgının yayılmasını önlediler.  Ülkemizde yaklaşık 7 milyon kadar 65 yaş ve üstü vatandaşımız var. Bu şikayetleri  biz de alıyoruz. Cumhurbaşkanımız da bunları dinliyor. Cumhurbaşkanımızın şöyle  bir talimatı oldu. 'Bilim Kurulu'nun bu konudaki değerlendirmesini aldıktan sonra  pazartesi günü Kabine Toplantısı'nda bu konuyu değerlendirelim. Bilim Kurulu'nun  kanaati çerçevesinde de bu konuda bir karar alalım.' dedi. Pazartesi günü  Cumhurbaşkanımızın bu konuda da bazı güzel haberleri olabilir."

İbrahim Kalın, 20 yaş altının da hatırlatılması üzerine, "Bilim  Kurulu'nun da kanaati öncelikli olarak 65 yaş ve üstü grubunun belli gün ve  saatlerde dışarıya çıkmasının sağlanması şeklinde." dedi.

"İkinci bir dalganın olmaması için temkinli olmamız lazım"

Bazı AVM'lerin açılış yapacakları tarihi açıkladıklarını ve esnaf için  hükümetin bir çalışması olup olmadığı sorusu üzerine Kalın, normalleşme  takviminin sektör sektör çalışıldığını, bazı illerin durumunun daha iyi olduğunu,  bunlar göz önüne alınarak normalleşme sürecine geçileceğini ifade ederek, bu  kapsamda hükümetin esnafa yönelik bir çalışmasının da söz konusu olabileceğini  söyledi.

"Yeni normal sürece" geçildiği zaman eğer insanlar kurallara uymayıp  rehavete kapılırsa ikinci bir dalganın olabileceğine dikkati çeken Kalın, "O  yüzden temkinli gidiyoruz. Elbette iş dünyamızın normale dönmesini, okullarımızın  açılmasını, turizmin tekrar başlamasını istiyoruz. Hepimiz mahallemize, parkımıza  çıkmak istiyoruz. Camilere, kütüphanelere, AVM'lere gitmek istiyoruz. İkinci bir  dalganın olmaması için temkinli olmamız lazım. Şu ana kadar devlet ve millet  olarak çok iyi getirdik." diye konuştu.

Kalın, halkın uyarılara uyduğunu ve vaka sayısında düşüşe geçildiğini  belirterek, tedbirlerin ramazan ayı ile bayramda da devam edeceğini vurguladı.

"Bayramda sokağa çıkma kısıtlaması ihtimaller dahilinde mi?" sorusuna  Kalın, şu karşılığı verdi:

"İhtimaller dahilindedir. Bu önümüzdeki üç haftada salgının seyri  tarafından belirlenecek bir takvim. Şu an bir şey söylemek erken. Bu konuyla  ilgili Bilim Kurulu'nun önerileri alındıktan sonra varılacak nihai kararı, Sayın  Cumhurbaşkanımız kamuoyuyla paylaşacaktır."

Bazı Avrupa ülkelerinin futbol liglerinin sonlandırıldığı, Türkiye'de  böyle bir durumun söz konusu olup olmadığı konusunda da açıklama yapan İbrahim  Kalın, bu konuda Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Futbol Federasyonunun  yoğun bir mesai harcadığını belirterek, sadece futbol değil, tüm liglerle ilgili  salgının seyrine göre karar verileceğini söyledi.

Salgınla beraber dünyada yaşanan ekonomik daralma konusuna da değinen  Kalın, şu değerlendirmede bulundu:

"Ekonomistlerce koronavirüsün dünya ekonomisine maliyetinin 6-7  trilyon dolar olacağı tahmin ediliyor. Tabii çok ciddi bir rakam. Küresel  ekonominin küçülmesinden herkes etkilenecek. Dünya ekonomisinin normale gelmesi  için de küresel bir çaba gerekiyor. Ulusal ekonomilerin ve küresel piyasaların  toparlanması zaman alacak. Biz Türkiye olarak bu sürecek hazırlıklı girdik.  Açıkladığımız paketler, Hazine ve Maliye Bakanlığımızın açıkladığı paketler;  hamdolsun işçimizin, işverenimizin, KOBİ'lerimizin, memurlarımızın, serbest  meslek erbabının herkesin nefes almasını sağladı. Tabii hayatın ve ekonominin  normale dönmesi için üzerinde çalıştığımız konular var."

ABD Başkanı Donald Trump'ın koronavirüs salgını nedeniyle Çin Halk  Cumhuriyeti ile Dünya Sağlık Örgütü hakkında yaptığı açıklamalara da değinen  İbrahim Kalın, bu sürecin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da gerebileceğini,  ancak bu süreçte ülkelerin rekabet içerisine girmeden salgınla mücadele etmesi  gerektiğini anlattı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.