Hava Durumu

Bazı insanların beyni yaşlanmaya karşı koyabiliyor!

Superager olarak isimlendirilen grupta bulunan nadir insanların bedenleri yaşlanırken beyinlerinin genç kaldığı ortaya çıktı. Araştırma kapsamında testlerin uygulandığı kişiler zaman zaman kendilerinden genç olan kişilerin beyin aktiviteleriyle yarıştı.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2021 18:22
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2021 18:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bazı insanların beyni yaşlanmaya karşı koyabiliyor!

Yapılan bir araştırma sonucunda 60, 70 ve 80 yaşlarındaki bireylerin bile geçmişi hatırlamada kendilerinden oldukça genç olan kişiler kadar iyi oldukları görüldü. Araştırma, bunun sebebinin, bu bireylerin beyinlerinin bir şekilde zamanın akışına karşı koymuş olması şeklinde yorumluyor.

Beyin taramaları gerçekleştiren araştırmacı grup, bahsettiğimiz bireyleri incelerken beyin aktivitelerinin, daha 20'li yaşlarında olan bireylerden ayırt edilemediğini söylüyor. Elbette bu yaşlardaki herkes için aynı şeyleri söyleyemeyiz. Zira bahsettiğimiz Superager grubunda bulunan kişiler, yapılan testlerde kendi yaş gruplarındaki kişileri geride bıraktı.

Bu kişiler, yaşlandıkça beyinde doğal olarak görülen zayıflamayı atlatmış:

Araştırmacılardan Nörolog Alexandra Touroutoglou, yapılan incelemelerde Superager grubunda bulunan kişilerin beyinlerindeki sinir bağlantılarının, young-adult şeklinde tabir edilen ve genelde 18 ile 25 yaş aralığında bulunan kişilerin sinir bağlantılarıyla benzerlik gösterdiğini belirtiyor.

Bu kişilerin beyinlerinin nasıl böyle işlediği henüz bilinmiyor. Manyetik Rezonans Görüntüleme sistemiyle (MRI) taramalar gerçekleştiren araştırmacılar, beynin hafıza bölümüyle ilgilenen singulat korteks ve hipokampus bölümlerinin yaşlanmaya bağlı zayıflamaya karşı koyduğunu söylüyor. Diğer gözlemler ise bu kişilerin beyinlerinin, normalin yarısı hızında tempo kaybettiğini gösteriyor.

Daha sonra farklı MRI çalışmaları gerçekleştiren araştırmacılar, görsel hafızaya odaklanan testler yaptı. Bu testlerde ise toplamda 40'ı yaşlı, 41'i genç grupta olmak üzere toplamda 81 katılımcı bulunuyordu. Yaşlı grupta, Superager grubundan 17 kişi bulunuyordu. Testlerin sonucunda bu 17 kişinin, genç gruptakilerle aynı beyin aktivitelerini gerçekleştirdiği görüldü.

 Bu araştırmanın önemli olmadığını çünkü bunların zaten halihazırda bilindiğini düşünebilirsiniz fakat halk arasında bu kişilerin hafızaları ve öğrenmeye devam ettikleri uzun süredir konuşuluyor olsa da bu konuya odaklanan bir bilimsel araştırma ilk kez karşımıza çıkıyor.

Şimdi araştırmacılar, bu kişilerin beyinlerinin diğer bölgelerinde neler gerçekleştiğini öğrenmek için daha ileri düzey çalışmalar planlıyor. Yukarıda da söylediğimiz gibi yaşlanmaya bu denli karşı koyulmasını neyin sağladığı bilinmiyor fakat bulunduğunda, hafıza kaybını yavaşlatma gibi alanlarda oldukça yardımcı olacağını söyleyebiliriz. Araştırmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Webtekno

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.