Besinlere değer katan pişirme yöntemleri!

Diyetisyen Gürel, yiyecek olarak hazırlanan besinlerin, pişirilme aşamasında besinlere değer katan doğru ve sağlıklı pişirme yöntemleri hakkında bilgiler paylaştı.

SAĞLIK, 17 Mart 2021 Çarşamba, 15:04
Besinlere değer katan pişirme yöntemleri!

Yemek pişirirken çoğu zaman malzemelere, nasıl yenildiğine ve ne kadar yenildiğine odaklanılıyor. Peki gerçekten önünüze gelen yemek doğru pişirilmedikten sonra bunların bir anlamı var mı? Diyetisyen Salih Güreli, 'Doğru pişirmedikçe insanlar kötü yemekler ortaya çıkartacak ve siz o kötü yemeklere ne kadar iyi malzeme kullanırsanız kullanın, ne kadar doğru zamanda ve doğru miktarda yerseniz yiyin hiçbir zaman hayal ettiğiniz etkiyi alamayacaksınız.' dedi.

Yumurta

Yumurtanın çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmesi, sindiriminin zorlaşmasına ve içeriğindeki biotin vitaminin emilimi engeller. Ayrıca besin zehirlenmesine sebep olabilir.

Yumurtanın 8-10 dakikadan fazla haşlanması ve uzun süre bekletilmesi sarısının etrafında yeşil renkli sülfür halkaları oluşmasına sebep olur. Bu da  yumurtanın hem sindirimini güçleştirir hem de besin değerinin azalmasına sebep olur.

Yumurta yıkanmadan buzdolabında saklanmalı, ancak kullanmadan önce mutlaka yıkanmalıdır.​​​​​​​

Süt

Süt 

Sütün uzun süre kaynatılması vitamin kayıplarına sebep olur. Pastörize ve sterilize edilmemiş sütün kabardıktan sonra 4-5 dakika karıştırılarak kaynatılması yeterlidir.​​​​​​​

Soğutulup cam kavanoz içerisinde buzdolabına konularak 1-2 gün içerisinde tüketilmelidir​​​​​​​

Makarna

Makarna

Makarna ve erişte gibi B grubu vitaminlerinden zengin besinlerin haşlama suları dökülmemeli, suyu çektirilerek pişirilmelidir. Haşlama suyu dökülür ve ardından soğuk suyun altında tutulursa B1 vitamininde yüzde 80'e varan kayıplar oluşabilir.​​​​​​​

Pirinç, şehriye ve un

Pirinç, şehriye ve un 

Şehriye, pirinç ve unun kavrularak pişirilmesi protein miktarında kayıplara neden olmaktadır.​​​​​​​

Patates

Patates

Patates gibi kabuğu ile haşlanabilen sebzeler iyice yıkadıktan sonra soyulmadan haşlanmalıdır. Böylece besin değeri de korunmuş olur.​​​​​​​

Yakılan soslar

Yakılan soslar

Yakılan yağların sonradan yemeğe ilave edilmesi kanserojen öğeler içermesine neden olur. (Örnek: İskender kebap, mantı, yayla çorba)​​​​​​​

Çözdürme işlemi

Çözdürme işlemi 

Çözdürme işlemi; oda sıcaklığında, sıcak suda, kalorifer üzerinde, hafif ateşte veya güneşli yerlerde bekletilerek yapılmamalıdır. Besinler, buzdolabının kahvaltılık bölümünde çözdürülmelidir.​​​​​​​

Mangalda ızgara

Mangalda ızgara

Mangalda ızgara yapılan etlerin aleve çok yakın pişirilmesi, kanserojen öğelerin oluşmasına neden olur. Ayrıca etlerden damlayan su ile B vitaminleri kayba uğrar. Bu nedenle metal çatal yerine tahta maşa kullanılması ve etlerin ateşe en az 15 cm mesafede tutulması gerekmektedir.​​​​​​​

Sütlü tatlılar

Sütlü tatlılar

Sütlü tatlı yapılırken süt, un ve şekerin birlikte pişirilmesi sütün besin değerinin azalmasına neden olur. Bu nedenle şeker, indirmeye yakın veya indirdikten sonra ilave edilmelidir. Diyet tatlı yaparken de tatlandırıcı en son ilave edilmelidir.​​​​​​​

Tarhana

Tarhana 

Tarhananın güneşte kurutulması, süt ve yoğurdun aydınlık yerde bekletilmesiyle  B2, B6 vitamini ve folik asit kaybına neden olur. Bu nedenle tarhananın gölgede ve fırında kurutulması önerilir.​​​​​​​

Ekmek / Hamur işi

Ekmek / Hamur işi 

Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa enerjisi değil besin değerinde azalma olur. Ekmek, çörek, kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besin değerinin artmasını sağlar.​​​​​​​

Baklagiller

Baklagiller

Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagillerin haşlama sularının dökülmesi veya çabuk pişmesi için maden suyu ilave edilmesi besin değerinin azalmasına sebep olur.​​​​​​​

Taze yeşillikler

Taze yeşillikler 

Taze sebzeler büyük parçalar halinde doğranmalı ve az su ile pişirilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler, hiç su koymadan pişirilebilirler. Çünkü sebze yemeklerine gereğinden fazla su ilavesi vitamin ve mineral kayıplarına sebep olur.​​​​​​​

Sebze yemekleri ve salata

Sebze yemekleri ve salata 

Sebze yemekleri pişirirken maden suyu ilave etmek, yeşil ve sarı sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke ekleyerek uzun süre bekletmek A ve C vitamini kaybına yol açar.​​​​​​​

Kök ve yapraklı sebzeler

Kök ve yapraklı sebzeler 

Kök ve yaprakları birlikte yenilen sebzeler pişirilirken önce kökleri ince doğranıp tencereye konulmalı, yaprakları ise daha sonra ilave edilmelidir.​​​​​​​

Ayrıca unutmayın

Ayrıca unutmayın

Yemekler tüketileceği kadar pişirilmelidir. Pişmiş sebze yemeği ne kadar uzun bekletilirse vitamin kaybı da o kadar fazla olur.

Kaynak: Milliyet

SPOR
İsmail Çokçalış imzayı attı 2024'e kadar Bursaspor'da
Bursaspor Kulübü, İsmail Çokçalış'ın sözleşmesini 2024'e kadar uzattıklarını açıkladı.
EKONOMİ
Borsa günü düşüşle tamamladı
Borsa, günü yüzde 0,18'lik düşüşle tamamladı.
TÜRKİYE
Hulusi Akar'ın uçağı acil iniş yaptı
Gaziantep'ten havalanan Milli Savunma Bakanı Akar'ın içinde bulunduğu uçak, kuş çarpması sonucu c...
GÜNCEL
Türkiye'de iki ilde uygulanıyor! Aşı olana hediye
Salgınla mücadele kapsamında illerde ceza yerine teşvik kampanyaları yürütülüyor. Trabzon'da aşı ...
GÜNCEL
Vaka sayısı bir ay içinde 3 kat arttı
Sağlık Bakanlığı, 26 Temmuz koronavirüs vaka ve ölüm sayılarını açıkladı
SPOR
Kasey Shepherd TOFAŞ'ta
TOFAŞ Basketbol Takımı, FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde geride kalan sezonun 'en iyi beşine' ...
Mustafa Sandal oğlu ve sevgilisiyle tatilde
Antalya'da tatilciler gitti, dedektörle sahile koştular
Çarpıcı karar: 401 bin yeni göçmen kabul edecekler!
Dünya devi kripto para borsası Binance'tan halka arz açıklaması

En Çok Okunan Haberler

Bursa'da gaz pedalı takılı kalan TIR dehşet ...

Bursa'nın İnegöl ilçesinde meydana gelen kazada gaz ...

Marmara'da alarm! Kritik rapor ortaya çıktı...

Depremle ilgili kurulan araştırma komisyonun TBMM Ba...

Bursa'da hırsızlık şüphelisi baba ve kızları...

Bursa'nın İnegöl ilçesinde 12 ayrı hırsızlık olayına...

Bursa'da bu da oldu! 10 katlı düğün pastasın...

Bursa'da maket pasta yapan bir dükkanın önünde 2 yıl...

Bursa'da bağ evinde korkutan yangın

Bursa'da bir bağ evinde çıkan yangın korku dolu anla...

Bursa Valiliği'nden uyarı! Sıcaklıklar yükse...

Bursa Valiliği'den yapılan açıklamada yüksek sıcaklı...

Onur Alp Eker neden öldü? Ön otopsi raporund...

Ankara'da kaçan kurbanlık koyunu yakalamak isterken ...

Restoranlardan flaş talep: 2 doz aşısı olmay...

TURYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer "1 Eylül'...

Bursa'daki taciz olayında 'pes' dedirten ola...

Bursa'da güpegündüz kapısının önünden götürdüğü 5 ya...

Bursa'nın göbeğinde intihar girişimi!

Bursa'da bir şahıs, AK Parti Bursa İl Başkanlığı'nın...

Bitcoin yine tırmanışa geçti

Kripto paraların atası olarak kabul edilen Bitcoin, ...

2021 LGS tercih sonuçları açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Liselere G...

Tekvandoda Nur Tatar çeyrek finalde

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nın 3. gününde 67 kilo...

Bursa'da nikah memuru kendi kızının nikahını...

Bursa'nın İznik ilçesinde yüzlerce çiftin nikahını k...

Memur-Sen zam talebini açıkladı

Memur-Sen, 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsa...