Hava Durumu

Bilim insanları tarih verip açıkladı: 150 yaşına kadar yaşayacağız

Bilim insanları, dünyanın en zenginleri, araştırmacılar ve milyonlarcası daha fazla yaşamanın formülünü araştırıyor. İnsan sağlığının geliştirilmesi teknolojinin sağlık alanında kullanılması ve benzeri gelişmeler sayesinde her geçen gün artan yaşam süreleri için yeni iyimser bir tarih açıklandı.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2021 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2021 16:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bilim insanları tarih verip açıkladı: 150 yaşına kadar yaşayacağız

Araştırma bulgularına göre 130 yaşına kadar yaşayabilecek insanlar 2100 yılına kadar karşımıza çıkacak. Maksimum ömür olarak kayıtlara geçen rakamlar 125 ve 132 yıl arasında öngörülüyor. Bayes teorisine dayanan bu akıl yürütme olasılıklarla birleştirildi.

100 YAŞIN ÜSTÜNDEKİLER İNCELENDİ 

Bilim insanları, bugün yaşayan en az bir kişinin 125 ile 132 arasında yaşayacağını belirlemek için Bayes teorisine dayalı bazı araştırmalar yaptılar. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, son derece yaşlı bireylerden oluşan özel bir grubu merceğe aldı. 100 yaşın üstündeki bu kişiler bütün yönleriyle incelendiler.

Günümüzde bir kişinin en uzun yaşayan yaşılıların bir parçası olabilmesi için en az 110 yaşında olması gerekiyor. Bununla birlikte, yapılan çalışma, gıda ve sağlık hizmetlerine daha iyi erişim sebebiyle dünyada genel yaşam süreleri artış gösterdikçe daha fazla insanın bu kulübe katıldığını ortaya koyuyor.

122 YAŞINDA HAYATINI KAYBETMİŞTİ 

Teoriye göre günümüzdeki gelişmeler benzer hızla devam ederse insanlar 125 ile 132 yıl arasında yaşayabilecek. Dünyanın en yaşlı insanı 122 yıl 164 gün yaşayan Fransız Jeanne Calment olmuştu. Calment, 1997 yılında hayatını kaybetmişti.

Araştırmacılar, rekorunun yakında kırılacağından eminler zira sağlık koşulları her geçen gün iyileşiyor ve yaşam süreleri de uzuyor. Bugün yaşayan en yaşlı kişi Japonya'da yaşamını sürdüren 118 yaşındaki Kane Tanaka.

Washington Üniversitesi'nde istatistikçi olan baş yazar Michael Pearce şunları söyledi: "İnsanlar, aya gidip gitmediği, birinin olimpiyatlarda ne kadar hızlı koşabileceği veya hatta birinin ne kadar yaşayabileceği gibi insanlığın uç noktalarına hayran kalıyor. Şimdi ise yapılan bu çalışmayla, bazı bireylerin bu yüzyılda yüksek yaşlara ulaşacağına inanıyoruz."

100 YAŞIN ÜZERİNDE 500 MİLYON VAR 

Dünya çapında bakıldığında şu anda 100 yaşın üzerinde 500 milyon insan bulunuyor. Çok daha azı süper asırlık olarak biliniyor bunların sayısı ise en yaklaşık 600 kişi. Tahminler bu yönde olsa da halen ulaşılmamış veya kayıtları yanlış olduğu için süper asırlık olmayan insanlar bulunuyor.

Yeni yapılan araştırmalar ise söz konsu sayıların yavaş yavaş artmaya devam edeceğini söylüyor. 125 yıllık, hatta 130 yıllık bir ömür, yüzyılın sonuna kadar mümkün gibi görünüyor. Buradaki anahtar gelişmeler ise iyileştirilmiş beslenme alışkanlıkları, temiz suya erişimin artması ve tıptaki gelişmelerin olması bekleniyor.

Demografik Araştırma'daki çalışma, ilk kez neyin olası, hatta mümkün olduğunu tanımlıyor. Toplumun her düzeyinde geçerliliği olduğu söyleniyor ve insan yaşamının uç noktalarına yeni bir ışık tutuyor. Yaşlılık uzmanları tarafından olası sınırlar yıllardır tartışılıyor.

Bazıları hastalık ve hücre bozulmasının doğal bir seçilime yol açtığını iddia ediyor. Diğerleri sonsuza kadar genç kalabileceğimizi iddia ediyor. Oldukça ilginç teorilerin etrafında dönen bu araştırmalar da gün geçtikçe gelişiyor.

2100 YILINDA BEKLENİYOR 

Doktora öğrencisi Bay Pearce ve danışmanı Profesör Adrian Raftery, 2100 yılına kadar dünyanın herhangi bir yerindeki en uzun yaşam süresinin ne olabileceğini sordu. Sırasıyla en az 124 veya 127 olma olasılığının yüzde 99 ve yüzde 68 olduğunu gösterdiler yani yüzde 13 ihtimal ile 130 olacak.

Yani 80 yıl içinde 135'e ulaşan birinin "son derece olası" olmadığını söylüyor. Hesaplamalar, Almanya'daki Max Planck Enstitüsü tarafından oluşturulan Uluslararası Uzun Ömür Veritabanı kullanılarak oluşturuldu.

Kanada, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere on Avrupa ülkesinden süper asırlık yaşlılar takip ediliyor. Araştırmacılar, 2020'den 2100'e kadar 13 ülkenin tümünde bildirilen maksimum ölüm yaşı için projeksiyonlar oluşturdular.

Süper asırlık kişiler pek de fazla değil ve mevcut yaş rekorunu kırma olasılığı ancak sayıları önemli ölçüde artarsa artar. Araştırmacılar, sürekli genişleyen bir küresel nüfusla bunun imkansız olmadığını söylüyor.

Prof Raftery, aşırı uzun ömür elde eden insanların hala seçkin bir popülasyonu temsil edecek kadar nadir olduğunu söyledi. Nüfus artışı ve sağlık hizmetlerindeki gelişmelere rağmen, belirli bir yaştan sonra ölüm oranında stabilleşme var.

Başka bir deyişle, 110 yaşına kadar yaşayan birinin bir yıl daha yaşama şansı kabaca yüzde 50'dir. Yani bu da 114 yaşındaki biriyle aynı olduğu anlamına geliyor. Prof Rafferty, "Kaç yaşında oldukları önemli değil, 110'a ulaştıklarında yine aynı oranda hayatlarını kaybediyorlar. Bu, çok sağlam insanlardan oluşan çok seçkin bir grup."

MAYIS AYINDAKİ ARAŞTIRMADA 150 YAŞINA KADAR YAŞANACAK DENİLMİŞTİ 

Mayıs ayında, Singapur'daki bilim insanları, binlerce İngiliz ve ABD'li insanlardan oluşan bir bilgisayar tıbbi verisini besleyerek insanların 150 yaşına kadar yaşayabileceğini buldular.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.