Hava Durumu

Binada çelik hayat kurtarır

99 yılında yaşadığımız deprem felaketinin üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen hala daha sağlam yapılaşma konusunda yeterli kadar ilerleyemedik. Bunda en önemli etken yapılarda çelik kullanımının ülkede yaygınlaşmamasının büyük etkisi var.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2017 13:19
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2017 13:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Binada çelik hayat kurtarır

Depremin zararlarını en aza indirebilmek için yapmamız gereken işlerden birisi de depreme karşı çok daha dayanıklı olan çelik yapıların ülkemizde yaygınlaştırılması idi... Ancak maalesef ülkemizde çelik konstrüksiyon uygulaması yok denecek kadar az... Yapılarımızın ancak % 5'i çelik konstrüksiyon... Bunlar da çok katlı bina olmayıp genelde sanayi yapıları.

Konuyla ilgili önemli bilgiler paylaşan yazarımız Ziya Güney demir-çelik tüketiminin , dünyada kalkınmışlığın göstergelerinden birisi olarak da kabul edildiğini hatırlattı.

Yapılarda çelik kullanımının önemine dikkat çeken Güney "Depremde beton binalar yıkılırken çelik eğiliyor, deforme oluyor ama kırılmıyor, yıkılmıyor! Yıkılması da can kaybının azalması hatta olmaması anlamına geliyor!.. Deprem sonrasında ise çeliğin betonarme gibi yıkılıp baştan yapılması gerekmiyor. Onarılıp yeniden kullanılabiliyor" bilgisini paylaştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.