Hava Durumu

Bir günde 14 tane! Dişleri jilet gibi, gizli bölgede yakalandılar

Latince adı Hexanchus griseus olan altı yarıklı canavar köpek balıkları, zamanının çoğunu kıyıdan kilometrelerce uzaktaki derin sularda geçirmeleriyle biliniyor. Ağırlıkları en az 200 kilogram olan "canavarlar" teknedekilere zor anlar yaşattı.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2021 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2021 15:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bir günde 14 tane! Dişleri jilet gibi, gizli bölgede yakalandılar

Bir grup İngiliz balıkçı, dinozorlardan önce bile var olduklarına inanılan, nadir görülen bir köpek balığı türünü rekor sayıda yakaladı. Avrupa'da rekor kıran adamlar, bir gün içerisinde altı yarıklı canavar köpekbalığından tam 14 tane yakalamayı başardı.

Her biri en az 200 kilogram ağırlığa sahip köpek balıkları, kuzey Atlantik'in tarih öncesi balıkların yaşadığı gizli bölgesi olduğu düşünüldüğü için "Jurassic Park" diye adlandırılan bölgesinde yakalandı.

BİR TANESİNİ TEKNEYE ÇIKARMAK 40 DAKİKA SÜRDÜ 

Ağırlıkları nedeniyle, her bir köpekbalığının Galler'e kayıtlı balıkçı teknesine makarayla çekilmesi 40 dakika sürdü.

Latince adı Hexanchus griseus olan altı yarıklı canavar köpek balıkları, zamanının çoğunu kıyıdan kilometrelerce uzaktaki derin sularda geçirir ve sonuç olarak insanlarla çok az etkileşime sahip.

500 YILDA BİR 

Altı yarıklı canavar köpek balıklarının insanlara saldırdığı, 500 yılda yalnızca bir kez görüldü. Köpek balıkları, atozlar, kemikli balıklar, kalamar ve yengeçler gibi diğer balıklarla beslenir.

Ayrıca foklar gibi ölü hayvanları tükettikleri de biliniyor. Jilet gibi keskin dişleri oldukları bilinen bu köpek balıkları, Triyas Devri'nden kalma fosil köpekbalıklarına benzetiliyor.

Kevin Mckie, 10 gün boyunca dört balıkçıdan oluşan ekibini, gizli bir yere götürmek için harcadı. Su derinliğinin 3.000 fit'e kadar çıktığı, kıta sahanlığına yakın bir noktaya gittiler.

AVRUPA İÇİN BİR REKOR 

Bir günde yakalanan altı yarıklı canavar köpek balığının, tüm Avrupa'da bir seyahatte yakalanan en büyük sayı olduğuna inanılıyor.

Kevin Mckie, "Bu türü yakalamak çok zor çünkü denizde derin sularda yaşıyorlar. İnsanlar onları avlamaya çıkmıyor çünkü onları tekneye çıkarmak çok uzun zaman alıyor." diye konuştu.

Mckie, "Ama oradalar ve derinlerde binlercesi var ve her zaman dev gibiler. Bir günde 14 tanesini yakalamak büyük bir başarı ama sonrasında ekipteki herkes çok yorgun hissediyordu."

4 BUÇUK METREYE KADAR BÜYÜYEBİLİYORLAR 

"Çok nadiren sığ suya gelirler. Biriyle suda olmak istemezsiniz - foklara saldırır ve bir timsahın yaptığı gibi vücutlarını bükerler."

Kevin Mckie ve ekibinin yakaladığı tüm köpek balıkları, daha sonra güvenli bir şekilde denize bırakıldı. Altı yarıklı canavar köpek balıkları 4 buçuk metreye kadar büyüyebiliyor.

1

SALDIRIYA UĞRADI 

Öte yandan hafta başında, bir televizyon programında yayınlanmak üzere, "Köpek balığı Haftası" için istila edilmiş sularda su kayağı yaparlen çekim yapan televizyon yıldızı köpek balığının saldırısına uğradı.

Steve-O ve Chris Pontius, Discovery özel etkinlikleri sırasında köpekbalıklarının bolca bulunduğu hatta neredeyse istila ettiği sularda, su kayağı yapmaya karar verdiler.

Ancak keyifli başlayan şov, son derece tehlikeli bir hal aldı. Rampadan atlayamayan McInerney, zamanında inişe geçemeyince köpekbalıkları ona doğru yüzerken suya daldı.

Ekip üyeleri onu kurtarmak için adeta yarışırken, Sean McInerney köpek balığı tarafından elinden ısırıldı. Görüntülerde, McInerney'nin şidedetli kanaması olduğu dikkat çekti.

Güvenlik ve sağlık ekipleri turnike için hemen şov yıldızına müdahale etti. McInerney, daha ciddi bir yaralanma yaşamadığı için rahatlamış görünüyordu.

Yaşananlarla ilgili röportaj veren Steve-O, diğer adıyla Stephen Glover, McInerney'nin sakatlığının görünenden çok daha kötü olduğunu ve hayatta olduğu için şanslı olduğunu açıkladı.

McInerney'nin elinin saldırı sırasında 'parçalandığını' ve elindeki tendonları ve iki atardamarı yeniden yerleştirmek için ameliyat gerektiğini söyledi.

Daha sonra konuşan ve kolu alçıda olan McInerney, köpek balıkları ile yaşadığı ölümcül karşılaşma konusunda bir hayli iyimserdi.

Sean McInerney, televizyon için çekilen özel bölümde yaralanması ile ilgili, "Bir köpekbalığı tarafından ısırılma ihtimalim olduğunu biliyordum ama bunun olacağını düşünmemiştim." dedi.

Kötü bir şekilde yaralanması rağmen McInerney, hayvanlara karşı hiçbir kötü niyeti olmadığını söyledi ve ekledi: "Köpekbalıklarını hiç suçlamıyorum. Ben onların oturma odasındaydım ve yemek zamanıydı."

Tüyler ürpertici görüntüler izleyenler, yaşananlara sosyal medyada tepki gösterdi. Köpek balığı saldırısının çok ciddi bir durum olduğunu vurgulayan kullanıcılar, şov yıldızının hayatta olduğu için şanslı olduğu yorumunu yaptı.

Bazı sosyal medya kullanıcıları da, elini tamamen kaybetmediği için şanslı olduğunu vurguladı. Bir diğeri ise "Ben az önce ne izledim böyle? Dürüst olmak gerekirse çok heyecanlıydı!" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.