Hava Durumu

Bir kadehten bir şey olmaz demeyin! Alkol neden kilo aldırır?

Alkol sofrasında en çok aklımızdan geçen ve canımızı sıkan sorudur bu. 'Keyfim yerinde, alkol içiyorum. Ancak bunlar bana göbek olarak geri dönecek mi?' Hele hele diyetteyseniz, tüm gece aklınızdan şunlar geçer, alkol kilo aldırır mı, rakı kilo aldırır mı, votka kilo aldırır mı? Eveti alkol kilo aldırır. Ama alkol neden kilo aldırır? İşte cevapları.

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2020 14:26
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2020 14:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bir kadehten bir şey olmaz demeyin! Alkol neden kilo aldırır?

Alkol daha fazla kalori almanıza neden olur

Alkol tüketiminden sonra kişiler kontrolünü kaybediyor ve daha yüksek kalorili yiyeceklere yönetiliyor. Genellikle normalde aldıklarından 300-400 kcal fazla alıyorlar. Araştırmaya 1000 kişi katıldı. Gönüllülerin alkol alım sıklığı ve diyetleri incelendi. Alkol almadıkları günlerde erkeklerin 2400, kadınların ise 1700 kalori aldığı kaydedildi. İçki içtiklerinde ise her iki cinsin de %9 oranında daha yağlı yiyecekler tercih ettiği görüldü. Bunun sebebi olarak kontrol eksikliği gösteriliyor.

Alkol kan şekerinizi hızla düşürür

Alkol içerdiği aşırı kalori ve kana hızlı karışması nedeni ile vücuttaki yağ miktarının hızla artmasına neden olacaktır. Ayrıca alkolün yanında alınan çerez, cips ve yağlı mezeler farkında olmadan çok fazla enerji alımına neden olabilir. Uzun süre bir şey tüketmedikten sonra alkol tüketimi, kan şekerinizin hızlı düşmesine neden olup, bu da gecenin sonunda dürüm, kokoreç, çorba gibi ertesi gün pişman olacağınız yiyeceklerin tüketilmesiyle sonuçlanabilir. 

1 gram alkol, 7 kalori

Alkollü içkilerin kilo kontrolünü zorlaştırdığı biliniyor ancak bunun nedeni sadece yüksek kalorili olmaları ya da içilen şekerli kokteyller değil. Düşük kalorili ya da şekersiz içkileri tercih etseniz bile 1 gram alkol 7 kalori içeriyor ve bu kalorilerin vücut için hiçbir besin değeri yok.

Alkol kalorinin depolanmasına neden oluyor

Buna göre içki içildiğinde vücut, sindirim önceliğini alkole veriyor. Örneğin aynı anda makarna ve alkolden 100 kalori alırsanız, vücut öncelikle alkolü vücuttan atmaya çalışıyor. Bu da makarnadaki kalorilerin depolanmasına neden oluyor.

Alkol, glukagon üretimini engelliyor

Glukagon, vücudun glikoz üretimi ve yağ yakımında görev alıyor ancak alkol bu hormonu olumsuz etkiliyor. Alkolü zehir olarak algılayan karaciğer, ilk iş olarak alkolü vücuttan atmaya çalışıyor ve diğer görevlerini erteliyor.

Alkol, karaciğerin iyi çalışamamasına neden olur

Sağlıklı yiyecek seçiminin önüne geçiyor: Alkol kullanıldığında yeme isteğinin artmasının nedeni, karaciğerin alkolü işlemeye çalışırken kan şekerini düzenleyememesi. Bu da yeme isteğini arttırıyor.

Bira göbeği şehir efsanesinden ibaret değil

Aldh1a1 isimli enzimden dolayı fazla tüketilen alkol bel ve kalça bölgesine birikerek yağlanmaya neden oluyor. Bu enzimin etkileri kadınlarda östrojen hormonunu baskı altına alırken özellikle orta yaşlarda östrojen seviyesinin düşmesiyle bel bölgesinde yağlanma problemleri başlıyor. Bira göbeği adı verilen bölgesel kilo artışının nedeni östrojen eksikliğiyle bağdaştırılıyor. Bira göbeğinin erkeklerde yaygın olarak görülmesinin nedeni, östrojen seviyelerinin düşük olması.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.