Hava Durumu

Böylesi hiç görülmemişti... Demirden dişleri var!

Oval şekilli ve kırmızımsı kabukları bulunuyor. Boyları 36 santimetreye kadar ulaşabiliyor. Uzmanlar "daha önce biyolojik bağlamda hiç görülmemişti" diyerek açıkladıkları keşfi duyurarak dünyayı şoka uğrattı.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2021 21:14
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2021 21:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Böylesi hiç görülmemişti... Demirden dişleri var!

Okyanus derin olduğu kadar gizemlidir de. Ve sularının dibinde tuhaf, bazen korkutucu ve nihayetinde büyüleyici yaratıklar gizlenir. Bunlardan biriyle ilgili yapılan keşif, dünyayı şaşkınlığa uğrattı. Yeni bir araştırmada bilim insanları, okyanus kıyılarında yaşayan sıradışı bir yumuşakçanın, daha önce sadece kayalık kıyı şeritlerinde bulunan nadir bir demir mineralinden yapılmış dişlere sahip olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, Latince ismi Cryptochiton stelleri olan ve kiton diye bilinen hayvanın dişlerini inceledi ve santabarait adı verilen nadir demir mineralini tespit etti.

BOYU SADECE 36 SANTİMETRE 

Dünyanın her yerindeki okyanus kıyılarındaki kayalara yapışmış yosun gibi yiyeceklerle beslenen kitonların boyları 36 santimetreye kadar ulaşabiliyor. Bu hayvanların oval şekilli, kırmızımsı kabukları da bulunuyor.

Kitonlar aynı zamanda son derece sert dişleriyle tanınıyor. Ancak diş yapısında demir olduğu şimdiye dek bilinmiyordu. Araştırmacıların yeni keşfi de C. stelleri'nin yiyecekleri kayalardan nasıl kazıyabildiğine ışık tuttu.

ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nden malzemebilimci Derk Joester, "Bu mineral, yüksek oranda su barındırıyor. Bu da onu düşük yoğunlukta güçlü kılıyor" diye konuştu.

DAHA ÖNCE GÖRÜLMEMİŞTİ 

Hakemli bilimsel dergi PNAS'ta yayımlanan araştırmanın ortak yazarı Joester, bu sayede hayvanın dişlerinin güçlendiğini ekledi.

Bilim insanı, nadir minerali şöyle açıkladı: "Bu mineral yalnızca jeolojik örneklerde çok küçük miktarlarda bulunmuştu. Daha önce biyolojik bağlamda hiç görülmemişti."

KUMSALDA BULUNDU, KANATLARI VAR... 

Bir kumsalda bulunan "kanatlı" gizemli bir deniz canavarının çürümekte olan bedenini görenler, hayatlarının şokunu yaşadı.

Tuhaf yaratık, ailesiyle birlikte bölgeyi ziyaret eden 42 yaşındaki Kenny Harris tarafından Kuzey Carolina'nın Outer Banks bölgesinde bulundu. "Tek başıma sabah yürüyüşüne çıktım ve uzaktan kumda bir şey gördüm" diyen Kenny Harris, sözlerini şöyle sürdürdü:

"DAHA ÖNCE BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM" 

"Yaklaştıkça korkunç bir yaratığa benzeyen bu ölü balığı gördüm. Kanatları olduğunu fark ettim." Kenny Harris, "Batı Virginia'lıyım ve Outer Banks'i yılda iki kez ziyaret ediyorum ve daha önce hiç böyle bir şey görmedim." ifadelerini kullandı.

Fotoğraflrı sosyal medya hesabında paylayan Harris, arkadaşlarına bu yaratığın ne olduğunu sordu. Fotoğrafları görenler de en az onun kadar şaşkındı.

KANLA BESLENEN YARATIK İDDİASI 

Bazı sosyal medya kullanıcıları hayvanın chupacabra yani Güney Amerika'da yaşadığına inanılan ve kanla beslenen yaratık olduğunu iddia etti.

Diğerleri hayvanın yarasa-balık melezi olduğunu söylerken, birkaç kişi 1984 yapımı The NeverEnding Story filmindeki ejderha Falkor'a benzediğini ileri sürdü.

ZEHİRLİ ATIKLAR MI? 

Bir kişi, "Orada yıllardır balık tutuyorum ve hiç böyle bir şey görmedim" diye yorum yaptı. Bir diğeri ise, "Sürekli olarak okyanuslarımıza atılan zehirli atıkların sonucudur" diye yazdı.

Ancak nihayetinde bir fikir birliği ortaya çıktı: Kenny, kritik tehlike altında olarak sınıflandırılan bir köpekbalığı türü olan bir "melek köpekbalığı" bulmuştu. Melek köpekbalıkları bir zamanlar kuzey Atlantik, Akdeniz ve Karadeniz'de yaygındı. Ancak 1980'lerde balık pazarı gelişti ve sayıları önemli ölçüde azaldı.

KIYIYA VURDU, DEHŞETE DÜŞÜRDÜ

Hafta başında da ABD kıyılarına vuran tuhaf deniz canlıları dünyayı şoka uğratmıştı.

Independent Türkçe'nin haberine göre, birkaç gözalıcı balık ABD sahillerinde kıyıya vurarak yerel halkta merak uyandırdı ve sosyal medyanın yıldızı oldu. İşte bu yıl kıyıya vuran en tuhaf yaratıklardan bazıları.

Pasifik futbol topu balığı 

Bu nadir balık, 8 Mayıs'ta Kaliforniya sahilinde bulundu ve sosyal medya kullanıcıları, bu türün en çok 2003 tarihli Pixar klasiği Kayıp Balık Nemo'daki rolüyle tanındığına çabucak dikkat çekti. Futbol balığı genellikle denizin binlerce fit altında bulunur.

Dişi olanları 60,96 cm uzunluğa kadar büyürken, erkekler olanları çok daha kısa boyludur. Bu özel balık Newport Plajı'nda keşfedildi ve şu an Kaliforniya Balık ve Yaban Hayatı Teşkilatı'nda. Balığın, bir hayvanat bahçesindeki bir serginin parçası olması bekleniyor.

Gizemli balık 

Meksika Körfezi'ndeki Florida'da yer alan Cape Coral bölgesindeki yaban hayatı yetkilileri, ilk olarak düşündükleri türler ihtimal dışı kaldığı için bu balığın kökeni konusunda afalladı.

Başlangıçta yetkililer, bu balığın arapaima, yani büyük bir Amazon nehir balığı olduğuna düşünüyordu. Fakat bu balıklar okyanusta değil tatlı sularda yüzer.

Şubatta, yerel gazete NBC2'dan gazeteciler, araştırmaya yardım etmek ve balığı teşhis edip edemeyeceklerini görmek için yanlarına gitti ancak şansları yaver gitmedi. Yaptıkları haber herhangi biri başka bir gizemli balık görürse, yerel yetkililere haber versin diye noktalandı.

Hoodwinker güneş balığı 

Bu balık, Kuzey Yarımküre'de görülen türünün ilk örneği. Şubatta USA Today'de haber olduktan sonra balık, uluslararası deniz biyolojisi topluluğu arasında bu koca arkadaşın hangi türe ait olduğu konusunda bir tartışma başlattı.

7 metrelik balık Kaliforniya'da kıyıya vurduğunda, bilim insanları onun bir okyanus güneş balığı olduğunu düşündü. Ancak, ne şekilde ölçerseniz ölçün, balığın büyüklüğü daha önemli bir mevzu haline geldi.

Coal Oil Point Reserve'in Facebook paylaşımında "Merhaba Mola mola (Güneş balığının bilimsel adı - ed.n). Bir yüzgecinin ucundan diğer yüzgecinin ucuna boyu, kendi uzunluğundan bile daha fazla!" ifadelerine yer verildi.

Bununla birlikte, Avustralyalı bilim insanları balığın görüntülerini gördü ve Santa Barbara'dakilerin onu sınıflandırma şeklini düzeltti. Murdoch Üniversitesi'nden Mariana Nyegaard, balığın gerçek kimliğini doğruladıktan sonra "İlk fotoğrafı açtığımda kelimenin tam anlamıyla sandalyemden düştüm" dedi.

Göz küresi balığı 

Rhizophysa eyesenhardt bilimsel adıyla geçen bu pörtlek gözlü arkadaşlar, geçen ay Teksas sahil şeridinde bulundu. Balıkların görüntüleri, oğlunu incittiklerine inanan Jennifer Baltazar tarafından internette paylaşıldı.

Yerel haber kuruluşu KSAT'ye konuşan Baltazar "Balığı, oğlumu neyin sokmuş olabileceğini bulmaya çıktığımda fark ettim" dedi. ABD Ulusal Park Hizmeti, Baltazar'ın balıkları adlandırmasını sağladı. Mustang Adası Eyalet Parkı, "Bu bizi epey bir süre afallattı" açıklamasını yaptı.

"DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ" 

JCalifornia'daki Sürüngen Hayvanat Bahçesi'nin sahibi Jay Brewer, cesaretiyle sosyal medyada en çok konuşulanlar arasına girmeyi başardı. Jay Brewer, Instagram hesabından paylaştığı ve dehşete düşüren görüntülerde, "Dünyanın en büyük timsahı" notunu düştü.

Avustralyalı maceraperest televizyon sunucusu Matt Wright'ı ziyaret eden Brewer, Write ile birlikte hayatını riske atarak timsah besledi.

Paylaşımına "Hayatımda gördüğüm en büyük timsah olabilir" diyer yazan Brewer, timsahın ani hareketleri karşısında korktuğunu da itiraf etti.

"Bunu söylemek aptalca ama burada gördüklerinizi evde denemeyin" diye yazan Brewer, "Eğer yanınızda Matt gibi bir profesyonel yoksa, böyle canavar gibi bir timsaha yaklaşmak iyi bir fikir olmaz" diyerek sözlerini sürdürdü.

Görüntüler bir gün içinde 900 bine yakın kez izlendi. Brewer'ın takipçileri korkunç görüntülere binlerce yorum yaptı.

Timsahın tam önünde duran kameramanı cesaretinden ötürü tebrik eden sosyal medya kullanıcıları, "Nasıl bu kadar yakında durdu" yorumunda bulundu.

Jay Brewer, daha önce de çürüme riski taşıyan yumurtalarını koruyan dev bir piton tarafından neredeyse yüzünden ısırılıyordu.

Ne olduysa Jay Brewer, saklamak için dev pitonun yumurtalarından bazılarını toplamaya çalışırken oldu. Jay Brewer'ın iki buçuk milyona yakın takipçisi, adamın paylaştığı görüntülerle tam anlamıyla dehşete kapıldı.

Brewer'ın Instagram hesabında paylaştığı video, hayvanın dişlerini açığa çıkardığını ve doğrudan adamın gözlerine doğru çok hızlı bir şekilde fırladığını gösteriyor.

BALIĞIN AĞZINDAN ÇIKAN ŞOKE ETTİ 

Düşünmesi bile o kadar korkunç ki, kulağa uydurmaymış gibi geliyor. Ama değil: Konakçının dilini ısırıp yerine geçen ve ömrünün sonuna kadar ağzının içinde yaşayan bir parazit. Geçen hafta yayılan bu görüntüler dünyayı tam anlamıyla şoka uğratmıştı...

Cape Town'dan 27 yaşındaki Don Marx, altı kiloluk marangoz balığını yakaladığında, Agulhas Burnu yakınlarında balık tutuyordu ve "kaçak yolcuyu" balığın çenesinin içinde keşfetti.

İLKE İMZA ATTI 

Deniz biyolojisi üzerine eğitim alan Marx, daha önce bu parazitleri duymuştu ama vahşi doğada hiç görmemişti, bu yüzden de anı belgelemek için bir fotoğraf çekti.

Ancak çektiği fotoğrafı Kuzey Batı Üniversitesi'nde bir zoolog olan Profesör Nico Smit'e gönderdikten sonra, bu parazit türünün daha önce hiç fotoğraflanmadığını öğrendi ve bir ilke imza atmaktan büyük mutluluk duydu.

"Bir deniz bilimcisi olarak ve küçük yaşlardan beri balık avladığım için, balıklar ve köpekbalıkları üzerinde yaşayan parazitleri görüyordum." diyen Marx, sözlerini şöyle sürdürdü:

AĞZINI AÇINCA ŞOKA GİRDİ 

"Ama bugüne dek gördüğüm hiçbir şey, beni marangoz balığının ağzını açtığım ve bıyıklı bu mavi gözlü uzaylının bana baktığını gördüğüm ana gerçekten hazırlayamazdı."

Bu dil yiyen parazit türü sadece marangoz balıklarını konak olarak kullanıyor ve yıllardır bilim adamlarından kaçıyor.

27 yaşındaki Don Marx, "Hayatımızı biraz yavaşlatıp etrafımıza dikkatlice baktığımızda, doğa bize tüm sihrini gösterir" diyor.

Dil yiyen parazitlerin varlığı on yıllardır biliniyor, ancak yalnızca son yıllarda yaşam döngüleri ve davranışları hakkında kapsamlı çalışmalar başlatıldı.

Tüm dil yiyen deniz biti türlerinin, okyanusta sürüklenerek ve tutunacak balıkları arayan erkek parazitler olarak hayatlarına başladığı düşünülüyor.

Şu ana kadar 280'den fazla deniz biti türü tespit edildi Her bir deniz biti türünün, yalnızca bir balık türünü hedef aldığı düşünülüyor.

YETKİLİLERDEN SAHİLDEN UZAK DURMA UYARISI 

Evden çıkıp hemen yakındaki sahilde yürüyüşe çıktılar, neredeyse her bir metrede karşılarına çıkan manzara karşısında dehşete düştüler. Yetkililer, sahilden uzak durulmasını istiyor.

İngiliz bilim insanı Tess Gridley, Güney Afrika'nın Cape Town'da yaşıyordu. 2000'lerin ortasında Sheffield'den Cape Town'a taşınan Gridley'in kayda aldığı bir video dünya çapında yankı buldu.

Ailesi ve köpekleriyle birlikte Muizenberg Plajı'nda yürüyüşe çıkan Deniz Araştırmaları üyesi bilim insanı, sahile vurmuş ve hepsi çok zehirli yüzlerce tuhaf deniz canlısıyla karşılaştı.

Neredeyse her bir metrede bir ölü balon balığıyla karşılaştığını belirten Tess Gridley, kıyıya vuranlar arasında fizalya denizanalarının da olduğunu söylüyor.

Güney Afrikalı yetkililer, şeytan-gözlü balon balıklarının çoğunlukta olduğu deniz canlılarının okyanus suyuna karışan siyanür nedeniyle zehirlendiğini söylüyor.

Çevre, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı, False Koyu'nda her kilometrede neredeyse 400 kadar balığın tespit edildiğini açıkladı ve çevrede yaşayanlardan köpeklerini sahilden uzak tutmaları istendi.

Sahildeki felaketten kısa süre önce yaşanan kızıl gel-git'in okyanusa yaydığı zehir nedeniyle balıkların öldüğü yönündeki inanış ise, resmi yetkililer tarafından doğrulanmıyor.

Bilim insanı Tess Gridley'in video kaydı İngiliz medyasında 'Sahil canavarları', 'Yüzlerce dehşet verici deniz canlısı siyanürden öldü' başlıklarıyla verildi.

7 METREDEN BÜYÜK... 

Nate Iszac, bu ayın başlarında ABD Alaska kıyılarında devasa kurt yılan balığı yakaladı ve tekrar suya atmadan önce Facebook'ta paylaşmak için birkaç fotoğraf çektirdi. Güçlü çeneleri ve tehlikeli ısırığıyla bilinen kurt yılan balığı, sığ sulardan yaklaşık 200-220 metrelik derinlikteki sularda bulunuyor. 7 metreden fazla büyüyebilen bu balıklar, güçlü çenelerini avlarını ezmek için kullanıyor.

39 yaşındaki Nate Iszac, bu ayın başlarında Alaska kıyılarında korkunç görünümlü balığı yakaladı, devasa çenesine ve keskin dişlerine çok yakından baktı.

Uzun süredir balıkçılıkla uğraşan Nate, daha sonra kurt yılan balığı olarak tanımlanan yaratıkla birkaç fotoğraf çektirdi. Nate, "Onu gördüğümüzde bir hayli gerildik" dedi.

"ÇOK SERT ISIRABİLİYOR" 

"Onları daha önce görmüştüm ve çok sert ısırabileceklerini biliyorum, bu yüzden temkinliydik." ifadelerini kullanan Nate Iszac, ABD'nin Oregon eyaletinde yaşıyor.

Nate, 9 Mart'ta Alaska'daki Akutan Adası'nın hemen açıklarındaki Bering Denizi'nde devasa kurt yılan balığını yakaladı. Ancak Facebook için birkaç fotoğraf çektikten sonra yılan balığını denize geri attı ve zarar görmeden yüzerek uzaklaştığını söyledi.

"DİŞLERİ KORKUNÇ GÖRÜNÜYOR" 

Sosyal medyadaki fotoğrafları gördükten sonra yorum yapan bir kişi "Bu gerçek bir deniz canavarı!" ifadesini kullandı. Bir diğer sosyal medya kullanıcısı da "Seni ısırmadığına sevindim, dişleri korkunç görünüyor" diye yazdı.

Onlarca kez paylaşılan ve yüzlerce yorum alan fotoğrafların altına bir sosyal medya kullanıcısı "Yüzünü ısırmasına izin verme" diye yazdı. Bir Facebook kullanıcısı "kabus" ifadesini kullanırken, bir diğeri de "Onu ait olduğu yere bırak" yorumunda bulundu.

ÜÇ TÜRÜ BULUNUYOR 

Kurt yılan balığının üç türü bulunuyor. Benekli kurt yılan balığı, Atlantik kurt yılan balığı ve Kuzey Atlantik kurt yılan balığı olmak üzere üç türü bulunan balık, kuzey Atlantik ve Pasifik Okyanusu'nda yaşıyor.

Bu ayın başlarında, beş adam Avustralya'nın Sydney kıyılarında 900 kiloluk bir köpek balığı yakaladı. 45 dakika boğuşan balıkçılar, kaplan köpek balığını sürüklemeyi başardı.

Kaplan köpek balığı, genellikle vahşi doğasıyla biliniyor. Özellikle Avustralya'da İnsanlara saldıran büyük beyaz köpek balığından sonra ikinci sırada yer alıyorlar.

Kaynak: Milliyet

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.