Hava Durumu

Bu yaz denize veya havuza girebilecek miyiz?

Corona virüs salgını nedeniyle tüm dünya kendini karantinaya aldı. Havaların ısınmasıyla hasta sayısında düşüş yaşanıyor. İnsanlar ise en çok bu yaz denize veya havuza girip giremeyeceğini merak ediyor. Dr. Sinan Akkurt corona virüs hakkında en çok merak edilen 6 soruyu cevapladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2020 09:32
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2020 09:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bu yaz denize veya havuza girebilecek miyiz?

1-Corona virüse ikinci kez yakalanabilir miyim?

Bu henüz kesinlik kazanmadı. Bazı hastalar enfeksiyondan sonra bağışıklık kazanmış olurlar ama bu tüm hastalar için geçerli değil. Şu anda iyileşmiş insanlarda hangi antikorun bulunduğunu ve miktarını ortaya koyan kan testleri geliştiriliyor. Bu testler bağışıklık ihtimaline biraz ışık tutacaktır.

2-Deniz ve havuz ne kadar güvenli?

Şu anda virüsün insanlara deniz ve havuz yoluyla bulaşabileceğine ilişkin bir kanıt yok. Havuzlarda klor ve brom kullanılarak yapılan uygun bir bakım ve dezenfeksiyon Covid-19'a neden olan virüsü etkisizleştirecektir. Ancak buradaki asıl tehlike yakında yüzen birinden solunum yoluyla virüs alınabilecek olması. Yüzerken en az 6 metre uzaklığı her daim korumak mümkün olamayabileceğinden şimdilik yüzmeden uzak durmakta fayda var.  

3-Yaptığım yemekten komşuma verebilir miyim?

Covid-19'un yiyecek yoluyla bulaştığına ilişkin bir kanıt bulunmuyor. Ayrıca yüksek ateşte pişirme işlemi virüsü öldürüyor. Corona virüs semptomları göstermiyorsanız, pişirmeye başlamadan önce ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkadığınızdan ve yemeği yaparken ve sunarken yüz maskesi kullandığınızdan eminseniz evet yaptığınız yemeği komşunuzla paylaşabilirsiniz. Ayrıca sunulan tabağın da hijyenik olması gerekir. Virüs belirtileri gösteriyorsanız - veya virüslü biriyle temas halinde iseniz - yaptığınız yemeği hiçbir koşulda kimseyle paylaşmayın. Yiyecek dağıtımı yoluyla corona virüs bulaşma riski düşük olmakla birlikte yine de mevcut. 

4-Pnömoni aşısı corona virüsün akciğerdeki etkisini önler mi?

Pnömoni aşısı sizi corona virüsten korumaz, ancak bakteriyel pnömoni veya akciğer enfeksiyonu riskinizi azaltacaktır.

5-Corona virüse karşı gelecekte bizi ne bekliyor?

Şu anda bundan emin olmak mümkün değil. Sağlık Bakanlığı'nın Bilim Kurulu verileri doğrultusunda yaptığı açıklama, tedbirlere tam anlamıyla uyulursa günlük yaşamda Haziran başında kademeli normalleşmeye geçileceği yönünde. Covid-19'un tam anlamıyla kontrol altına alınması için ise üç kritik unsur var: İlaç ve aşının geliştirilmesi ve bu zaman zarfında virüsün daha ölümcül bir forma dönüşmek üzere mutasyona uğramaması ki bu olasılığın düşük olduğu üzerinde duruluyor. 

6-Ödemelerde para mı kart mı tercih edelim?

Corona virüsün birincil bulaşma yolu damlacıkların ağız, burun, gözle teması. Buraya da ellerimizle taşıyoruz. Bu nedenle para ya da kartla her temastan sonra ellerimizi su ve sabunla 30 saniye ovarak yıkarsak riskle mücadele edebiliriz. Ancak yine de mümkün olduğunca temassız ödeme yöntemlerini tercih etmekte fayda var. Temassız bir ödeme şekli kullanamıyorsanız, banka ya da kredi kartlarını temizlemek ve dezenfekte etmek nakit paradan çok daha kolay olacağından bunları tercih etmekte de fayda var. Bu bir solunum virüsü olduğundan, ister kart, ister para tüm yüzeylerle temastan sonra ellerinizi mutlaka yıkayın.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.