Hava Durumu

Bu yıl faiz indirimi olacak mı?

Merkez Bankası'nın toplantı notlarında enflasyonda oynak seyir beklendiği, para politikasındaki sıkı duruşun 'kararlılıkla' sürdürüleceği belirtildi. Enflasyon, faiz indirim olasılığını bu yıl için zorlaştırdı. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2021 10:41
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2021 10:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bu yıl faiz indirimi olacak mı?

Para Politikası Kurulu toplantısı, 14 Temmuz 2021 günü yapıldı. Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmedi ve yüzde 19'da tuttu.

Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın yazısı: 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dün de Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayımladı. Buna göre:

1- Enflasyonun kısa dönemde, başta emtia fiyatları ve yönlendirilen fiyatlar olmak üzere arz ve talep yönlü çeşitli unsurların etkisiyle oynak bir seyir izlemesi beklenmekte.

2- Enflasyon tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecek.

3- Politika duruşu, enflasyon gelişmeleri ve enflasyon beklentileri dikkate alınarak dezenflasyon sürecini en kısa sürede tesis edecek ve orta vadeli hedeflere ulaşıncaya kadar bunun sürekliliğini sağlayacak bir sıkılık düzeyinde belirlenmeye devam edilecek.

Yapılan açıklamalardan yüzde 19 oranındaki faiz oranının enflasyonun seyrine bağlı olacağı anlaşılıyor. Enflasyonda bir gerileme yaşanmadıkça yüzde 19 oranındaki faiz korunacaktır.

KORUYAN YATIRIMLAR 

Yılın ikinci yarısında yatırımları gözden geçirme dönemi. Birikim sahipleri enflasyondan koruyan alternatif seçenekleri değerlendirecek. Fonlar, döviz, altın ve hisselerde kazançlar ve yönelimler.

Yatırım ortamı açısından zorlu bir dönemdeyiz. Enflasyon yüksek seyrini koruyor. Pandemi sürecinde sadece Türkiye'de değil dünyada da enflasyon yüksek seyrediyor.

Buna bir de risk priminin yüksek olması eklenince Türk lirası varlıklar yerine ağırlıklı olarak döviz, altın ve yabancı fonlar tercih ediliyor. Yılın ilk yarısındaki gerçekleşmeler ikinci yarı için de ipuçları oluşturuyor.

21 Mart 2021'de TCMB Başkanı'nın değişmesi sonrasında dolar kuru yükselişe geçerken borsa geriledi. Fiyatlamalara baktığımızda kur, altın ve borsa arasında makasın oldukça açıldığını görüyoruz. Bu seyrin kalıcı olması zor. Ancak ana eğilim bir süre daha etkisini sürdürecek gibi görünüyor.

VARYANT ENDİŞELERİ 

Tam aşılamayla rahatlanılacağı düşünülen bir dönemde Kovid-19'da yeni varyantların ortaya çıkması endişe veriyor. Asya'da etkili olan delta varyantlarda yaşanan artış ve Avrupa'da gözlenen Kovid-19 vakalarında yükseliş endişeleri yüksek tutuyor.

HİSSELERDE SEÇİM DÖNEMİ 

Borsadaki hisse senetleri içerisinden büyüme, fiyat/kazanç ve temettü verimine göre 15 hisse öne çıkıyor. Listeye giren hissenler şunlar: Aksigorta, Tofaş Oto. Fab., Anadolu Hayat Emek., İş Y. Men. Değ., Turkcell, Otokar, Anadolu Sigorta, AGESA Hayat Emeklilik, Ford Otosan, Ülker Bisküvi, Brisa, Alkim Kimya, Yataş, Deva Holding, Aselsan.

Bu 15 hissenin 5 yıllık ortamala büyüme oranları fiyat/kazanç oranlarının üzerinde bulunuyor. Hissenin fiyat/kazanç oranı farklı bir ifade ile şirketin piyasa değeri/yıllık karı olarak da ifade edilebilir. Burada amaç bir şirkete yapılan yatırımın kaç yılda geri dönüşünün sağlandığını tespit edebilmektir.

Diğer taraftan şirketin büyümesi ile söz konusu göstergeler arasında da bağlantı olduğunu göz ardı etmemeli. Örneğin beş yıllık büyüme oranı yüzde 58 olan bir şirketin fiyat/kazanç oranı 5,75 ise bu halde hissenin değerinin altında bir fiyatla işlem gördüğü yorumu yapılabilecektir.

DÖVİZ VE ALTIN BAZLI YATIRIMLAR 

Yatırım eğilimlerinde enflasyon etkisinin yüksek olduğunu görüyoruz. Birikimlerini enflasyon etkisinden korumak isteyenler ağırlıklı olarak döviz bazlı enstrümanları özellikle yabancı fonları tercih ediyor.

Yine yabancı tematik fonlar tercihler arasında öne çıkmaya devam edecek. Ancak güçlü temettü ödeyen fiyatı ucuz kalmış hisseler yatırım için gelecek vadediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.