Hava Durumu

Burkay: TEKNOSAB, şehrimizde 40 milyar dolarlık ihracat değeri katacak!

2013 yılından bu yana yapılan çalışmalar ve yeni projeleri hakkında bilgi veren BTSO Başkanı İbrahim Burkay, "Bursa, Türkiye'nin 2023'teki hedefi olan 4 dolarlık kilogram başı ortalama ihracat hedefine sahip" şeklinde konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2018 14:36
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2018 14:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Burkay: TEKNOSAB, şehrimizde 40 milyar dolarlık ihracat değeri katacak!

BTSO hayata geçirdiği 40'a yakın makro proje ile şehir ekonomisine yön verdirmeyi sürdürüyor. BTSO Başkanı İbrahim Burkay, 2013 yılından bu yana yapılan çalışmalar ve yeni dönem projelerini paylaştı. Düzenlenen toplantıda konuşan Burkay, "Lider şehir Bursa, son 5 yılda ortalama yüzde 7,5 gibi yüksek bir performansla büyürken, dünya ekonomilerinden neredeyse 3 kat hızlı büyüdü. Bu süreçte kişi başına düşen milli gelirimiz de 12 bin dolara kadar çıktı. Güçlü üretim kapasitesiyle Bursa, Türkiye ekonomisi içindeki payını da hızla yükseltmektedir. Katma değerli üretimi, nitelikli ihracatı, sanayi ve ticari alandaki potansiyelini ortaya çıkardığımız Bursa'mızın merkez bütçeye katkısını 5 yılda yüzde 120 artırdık. Yatırımcısı için cazibe merkezi kimliğini daha da güçlendiren Bursa, kurulan firma sayısında da yeni rekorlara ulaştı. Son 5 yılda yaklaşık 18 bin yeni şirketin kurulduğu şehrimizde, Türkiye'de yeni açılan her 100 şirketten 4'üne ev sahipliği yapıyor. Türkiye'nin 2023'teki hedefi olan 4 dolarlık kilogram başı ortalama ihracat hedefine bugün sahip olan Bursa daha yüksek hedeflere ulaşabilmek adına yaptığımız çalışmalarla 23 olan AR-GE merkezli firma sayısını 5 yılda 4 kattan fazla artırdı. Ürettiğini daha da değerli hale getirmek için kararlı adımlarla yoluna devam eden Bursa'da artık 100 yeni AR-GE ve tasarım merkezli firma var" diye konuştu.

Ülkenin yeni sanayi devrimine geçişinde sembol olan TEKNOSAB'da ilk fabrika binalarının inşaat çalışmalarına bu yıl başlayacaklarını vurgulayan Burkay, şöyle devam etti:

"25 milyar dolarlık yatırımla sadece Bursamızın değil Türkiye'miz için de dev bir yatırım olan TEKNOSAB, yüksek teknolojili yatırımlarla şehrimizde 40 milyar dolarlık ihracat değeri katacaktır. İhracatımızı artırmak ve yerli teknolojiyi işletmelerimizin girişimcilik ekosistemlerine dahil etmek amacıyla kurguladığımız kuluçka, inovasyon ve girişimcilik merkezlerimiz de kısa süre içinde hayata geçecek. İşletmelerimizin verimliliğini ve performanslarını artırmak amacıyla planladığımız model fabrika projemiz de imalat sanayimizin dijital dönüşümünde kilit rol üstlenecek. Ülkemizin uzay temalı ilk merkezi olarak Bursa'ya kazandırdığımız Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi'miz yeni neslin uzay ve havacılık alanındaki ilgisini artırırken, kentimizin ve ülkemizin ideallerinde de en önemli aktörleri yetiştirecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK ile birlikte yaklaşık 200 milyon lira yatırımla Bursa'ya kazandırdığımız havacılık merkezi, inşallah bu yılın kasım ayına kadar faaliyete geçmiş olacak."

Uludağ Yaşam Boyu Eğitim Merkezini yıl sonunda hizmete açacaklarını ifade eden Burkay, "Gerek küresel fuar acentesi gerekse de UR-GE ve kümelenme projelerimiz kapsamında bugüne kadar Japonya'dan Brezilya'ya, Rusya'dan Amerika'ya kadar 40'ı aşkın ülkede 150'ye yakın fuar ve iş gezisi organizasyonu düzenledik. Yeni dönemde oda ve borsalar arasında bir ilke imza atarak BTSO çatısı altında kuracağımız ülke masaları ve iş konseylerimiz uluslararası alanda büyüme hedefleyen firmalarımız için önemli fırsatlar sunacaktır. İlkini New York'ta hayata geçirdiğimiz Türk ticaret merkezimiz, üyelerimize küresel pazarların en önemli oyuncularıyla aynı sahada ve eşit şartlarda mücadele etme fırsatı sunuyor. Başta Rusya, İngiltere, İran ve Balkan ülkeleri olmak üzere toplam 10 farklı ticaret merkezimizi Bursa iş dünyamızın hizmetine sunmak için de hazırlıklarımız sürüyor" açıklamasını yaptı.

KOBİ OSB projesinin firmaların üretim ve ticaret zincirleriyle verimlilik artışlarına önemli katkılar sunacağını belirten Burkay, "Türkiye ekonomisinin üretim ve ihracat merkezi Bursa'mızın fuarcılık vizyonuna yeni dönemde farklı bir boyut kazandırıyoruz. BTSO olarak güçlü fiziki altyapısı ve avantajlı lojistik imkanlarıyla İpek Yolu'nun son durağı olan Bursa'ya yakışan, dünya standartlarında bir fuar merkezi kentimize büyük değer katacak. Yeni nesil teknoloji geliştirme bölgesi projemiz ile inovasyon odaklı üretimi merkezine alan bir ekosistemi oluşturarak Bursa'mızı bilimsel ve teknolojik atılımların merkezi konumuna getirmeyi hedefliyoruz. Havacılık, uzay sanayii, savunma sanayii, raylı sistemler, kompozit malzemeler ile diğer ileri teknoloji ihtiva eden alanlarda seçilmiş ara girdilerin şehrimizde üretilmesini amaçlıyoruz. Yerli yatırım ve üretim girdilerini teşvik programı ile firmalarımızın farklılıklarını artırıcı faaliyetler düzenleyerek, yurt içi ve yurt dışı ana sanayilerle eşleştirmeler yapacağız" şeklinde konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.