Hava Durumu

Bursa Beton: 'Depremden önce yapmanız gereken 1 şey'

Otuz yılı aşkın süredir kaliteli hazır beton üreterek yoluna devam eden ve ar-ge çalışmalarıyla sürekli kendini geliştiren Bursa Beton, halkımızı da bu konuda bilinçlendirmek için çalışıyor. Yaşamına değer veren bilinçli tüketicilerin kalitesiz hazır beton kullanımını engelleyeceğine inanıyor

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2017 12:20
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2017 12:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa Beton: 'Depremden önce yapmanız gereken 1 şey'

Konut satın alan tüketicilerin kaliteli hazır beton konusunda çok bilinçli olmadığını ülkemizde yapılan araştırmalar gösteriyor. Uzun yıllardır bu konuya dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için çalışan Bursa Beton'un Genel Müdürü Fatih Vardar, konut satın alırken kullanılan hazır betonun kalitesinin sorgulanması ile deprem ve doğal felaketlerde yaşanacak zararların en aza indirileceğini belirtiyor. İnşaatlarda kaliteli dekorasyon malzemelerinin kullanımında gösterilen hassasiyetin hazır beton kalitesinde de gösterilmesi gerektiğini dile getiren Vardar, potansiyel deprem bölgesi olarak adlandırılan kentimizin ve çevre illerin özellikle konutlarda kullanılacak hazır beton konusunda bilinçlenmesi gerektiğini dile getiriyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Yaşanan depremlerin ardından 6306 sayılı "Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi" hakkında kanun ile gündeme gelen kentsel dönüşüm, Türkiye'de yapısal olarak sorunlu binaların (depreme dayanıksız) yeniden ele alındığı ve koşullarının iyileştirilmesine odaklanılan bir eylem bütünü olarak yürürlükte. 1950'li yıllardaki hızlı sanayileşme ile birlikte konut sorununun getirdiği kontrolsüz yapılaşmanın yıkıcı sonuçlarına 1999 depreminde tanık olduk. Kanun, bir deprem ülkesi olan Türkiye'de depreme dayanıksız ve ekonomik ömrünü tamamlamış yapıların yenilenmesi esasında, riskli alanların dönüştürülerek yeniden yapılandırılmasını içeriyor. Kanunun amacı; "afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir" şeklinde tanımlanıyor.

Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar

Yapı sahiplerinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırdığı tespitler sonrası riskli olduğu onaylanan yapılar kentsel dönüşüme tabi oluyor. Bu durumda aslında kentsel dönüşüm binaların dönüşümü yani yeni inşaat projesi olarak algılanıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği emsal artışı fırsatı şu an kentimiz için önemli bir fırsat. Ancak ranta dönüşmemesi koşuluyla. Bu sebeple, afet riskini azaltmak üzere odaklanılan kentsel dönüşümde yerel yönetimlere büyük iş düşüyor.

Dönüşümün yalnızca riskli yapı bazında kalmayıp kentin bütününde ele alınması, altyapı, sosyal donatı alanları, otopark gibi etkenlerin tümünün bir arada değerlendirilmesiyle, daha yaşanabilir bir kent oluşturulması. Sadece kişisel talebe bağlı değil, yetkili merciler tarafından yapılacak çalışmalarla kentin tümünde gerekli tespitlerin yapılması ve kentsel dönüşümün daha kapsamlı bir şekilde ele alınması gerekiyor.

Gerçek anlamda kentsel dönüşümün başlıca amaçları arasında, kontrolsüz yayılmanın önlenmesi, kentsel dokunun güncel ihtiyaçlara göre yeniden planlanması, noktasal müdahalelerle iyileştirmeler ve sivil toplum örgütleri ile toplumun her kesiminin planlamaya katılımı sayılabilir. Kentsel dönüşüm, kentin, kentlinin geleceğini ilgilendirir. Bu nedenle hem kentte yaşayanların, hem ilgili meslek gruplarından uzmanların, hem de sivil toplum örgütlerinin bu süreci birlikte planlayıp yürütmesi başarıyı getiriyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BURSA BETON İMZASI

Fatih Vardar "Şu an marka olarak biz de kentimizdeki dönüşüm sürecine dâhiliz. Gerek Nilüfer gerekse Osmangazi'deki yenileme ve dönüşüm süreçlerinde müteahhitlerin tercih ettiği marka olduk ve ürünümüz kullanılıyor. Özellikle Osmangazi'de Soğanlı Mahallesi'nde devam eden dönüşüm projesinde yapılan 1200 konut ve 200 dükkânda 150 bin metreküp C30 betonun tedarikçisiyiz" dedi. Vardar, Güney Marmara'nın beton ihtiyacının yüzde 50'sini karşılayan Bursa Beton'un uzun yıllardır kaliteli hazır beton kullanımı konusuna dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için çalıştığını ifade ederek konut satın alan tüketicilerin kaliteli hazır beton konusunda çok bilinçli olmadığına dikkat çekiyor.

HALK BİLİNÇLİ İSTEKLERDE BULUNMALI

Halkın binalarının kentsel dönüşüme girmesi sürecinde müteahhit firmalardan kaliteli hazır beton kullanımı konusunda talepte bulunması gerektiğini dile getiren Fatih Vardar; Türkiye Hazır Beton Birliği üyesi, KGS üyesi ve G uygunluk belgesine sahip firmaların tercih edilmesi konusunda uyarı yapıyor.

Bursa Beton Genel Müdürü Vardar; "Betonun, yapıdaki en önemli unsurlardan biri olması sebebiyle, kullanıcının betonu satın alma aşamasından başlayarak şantiyede kalıba yerleştirilmesi süreçleri, bakımı, sıcak ve soğuk hava koşullarında korunması gibi işlemlere önem vermesi gerekiyor. Bu tür tedbirler ve çalışmalar sebebi ile şantiye maliyetleri az da olsa yükseliyor fakat betonun durabilitesinin (dayanıklılık) yükselmesini sağladığından dolayı kısa vadede görülmeyen büyük avantajlar getiriyor. İyi korunmuş, düzgün sıkıştırılmış ve kaliteye önem veren bir firmada üretilmiş hazır beton, servis ömrü ve kullanım amacı doğrultusunda ilave maliyetlere katlanmaktan kurtarıyor. Deprem sonrası güçlendirme uygulamaları buna en güzel örnektir. Düşük dayanımlı beton kullanıcıları ya da C30 betonu satın aldığını düşünen fakat gerçekte betona yapılmış harici müdahalelerle C25 hatta C20 betonunu kalıba yerleştiren inşaat sahibinin, binayı güçlendirme çalışmalarına ödeyeceği paranın tartışılmayacak kadar çok daha fazla olduğuna dikkat çekiyor." dedi.

DAHA ÇOK YOLUMUZ VAR

Fatih Vardar "Bursa'da 600 bin konutun yaklaşık yarısı kaçak, depreme dayanıksız yapıdan oluşuyor. Çevre ve Şehircilik Bursa İl Müdürlüğü'nün bilgilerine göre 2071 adet konut  incelenme için başvuruda bulunmuş. İncelenmiş ya da incelemesi devam eden yapı sayısı 2007. Şimdiye kadar kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmek üzere yıkılan yapı adedi ise sadece 1508. 300 bin depreme dayanıksız konuttan 1508 adedinin yıkımının tamamlanması daha yolun çok başında olduğumuzu ve yapılacak çok işimiz olduğunu gösteriyor" dedi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.