Hava Durumu

Bursa'da 500 bin kaçak yapı var! Büyük risk...

İmar barışı düzenlemesinin 500 bin kaçak yapının bulunduğu Bursa için risk oluşturduğunu belirten İMO Başkanı Albayrak, "Bu binalar depreme dayanıksız. Kaçak yapıları kayıt altına alırken dönüşüme girecek şartı getirilmeli" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2018 06:25
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2018 06:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da 500 bin kaçak yapı var! Büyük risk...

Turgay AKBULUT

Kaçak yapıların durumuyla ilgili Meclis önemli bir düzenlemeye imza atmaya hazırlanıyor. Buna göre, imara aykırı binasını bildiren ve 'cüzi' bir miktar ceza ödeyen kişilerin devletle yaşadığı anlaşmazlık bitecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki düzenlemenin kesinlikle bir imar affı olmadığını belirterek, "Bu uygulama imar barışıdır" dedi. Hazine arazisi üstüne yapılan kaçak yapılar ise, kesinlikle kapsamda olmayacak. İskan sorunu olan, bahçesi, balkonu, otoparkı imara aykırılık içeren ve kat mülkiyeti problemi olan yapılar düzenleme kapsamına girecek. Bu durumdaki yapılara "yapı kayıt belgesi" verilecek. Yapı kayıt belgesi sisteme yeni giren bir uygulama olacak. Şu ana kadar tespit edilen 13 milyon gayrimenkul sahibi bu kapsama giriyor. Türkiye'deki 26 milyonluk yapı stoğunun yüzde 60'a yakınının bu kapsamda olduğu tahmin ediliyor. Örneğin İzmir'deki binaların yüzde 62'si, İstanbul Sarıyer'deki binaların yüzde 80'i, Üsküdar'daki binaların yüzde 75'i bu sorunu yaşıyor. Bu yapıların sahiplerine daire yapım maliyetinin yüzde 3'ü bedelle yapı kayıt belgesi verilecek. Buna göre, 100 metrekarelik bir daire için bin 800 lira ile 2 bin 500 lira arasında bir maliyet hesabı var.

KAYNAK YARATILACAK                                                     

Kat mülkiyeti almadığı için teknik olarak yıkılma riski bulunan, binadaki daire sayısının tapu kayıtlarında belirsiz olduğu binalar için yapı kayıt belgesi alınabilecek. 4 kat için ruhsat alıp 5 veya daha fazla kat çıkılan binalar da bu kapsama girecek. Elektrik, su, doğalgaz gibi tüm abonelikleri olmasına rağmen tapuda görünmeyen, özellikle binaların zemin altı katlarındaki daireler de bu haktan yararlanacak. Bu işlemden sağlanan gelir kentsel dönüşümde kullanılacak.

RİSK BÜYÜK

Yaklaşık 500 bin kaçak yapının bulunduğu Bursa'nın imar barışından olumsuz etkileneceğine dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Albayrak, "Meseleye teknik olarak bakarsak, söz konusu kaçak yapıların tamamına yakını depreme dayanıksız. Bu binaları mevcut halleri ile kayıt haline almak riski sürdürmek olur" dedi.  İmar barışı düzenlemesinin, deprem riskini de gözeten yasal bir zemine oturtulması gerektiğini belirten Albayrak, "Biz şartlı barıştan yanayız. Bu konutlar kayıt altına alınırken, 'kentsel dönüşüme girecek' şartı getirilmeli. Vatandaş yarın 'ben tapumu aldım evimi dönüşüme sokmuyorum' diyememeli" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.