Hava Durumu

Bursa'da 7 yıldır dönüşüm bekleyen Akpınar Mahallesi'ne üzücü haber! Firma çekildi...

Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği, Bakyapı İnşaat'ın kentsel dönüşüm projesinden çekildiğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2020 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2020 15:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da 7 yıldır dönüşüm bekleyen Akpınar Mahallesi'ne üzücü haber! Firma çekildi...

Bursa Akpınar Mahallesi'nde (1050 Konutlar) yılan hikâyesine dönen kentsel dönüşüm projesi yine hüsranla sonuçlandı.

7 yıldır kentsel dönüşümü bekleyen 2 bin 290 konutlu Akpınar Konutları'nda, Bakyapı İnşaat ile görüşmelere başlanmış ve ön protokol imzalanmıştı. Semt halkına umut olan bu gelişmenin ardından, firma yetkilileri projeden çekildiklerini bildirdi.

Konuya ilişkin Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği açıklama yaptı.

Derneğin sosyal medya hesabından yapılan açıklama şu şekilde:

"Değerli Komşularımız,

Bir süredir çalışmalarını sürdürdüğümüz Akpınar-1050 Konutlar Kentsel Dönüşüm Proje Girişiminde işbirliği yaptığımız yüklenici firmamız Bakyapı İnşaat, derneğimize yaptığı bilgilendirme ile üzülerek projeden çekildiğini beyan etmiştir.

Yıllardan bu yana çaba harcadığımız ve büyük emeklerle çözüm arayışları ürettiğimiz zaman diliminde geldiğimiz bu durum hepimizi derinden üzmüştür.

Hak sahipleri olarak bizlerin taleplerini ve önerilerini her zaman dinleyen, yıllardan bu yana kırılan umutlarımızı yeniden canlandıran ve bizlere güvenli konutlarda yaşama imkanı sunacak bir proje hazırlayan Bakyapı markasına ve yönetimine teşekkür ederiz.

Hazırlanan örnek daire başta olmak üzere; hak sahiplerinden hiçbir ek ücret istemeden, herkesin kendi yerinde ve kendi katında olacağı bir proje ile bizlere bu süreçte destek olan Bakyapı firmasının gösterdiği anlayış ve gayretten dolayı ayrıca dernek yönetimi olarak teşekkür ediyoruz.

İlerleyen günlerde gerekli açıklamalar derneğimiz tarafından yapılmaya devam edecektir."

Akpınar Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Altın, 9 Haziran'da Bakyapı ile ön protokol imzalandığını belirtip, şu açıklamayı yapmıştı:

"Bölgemiz riskli konut stoğu bakımından Bursa'nın en riskli bölgelerinin başında geliyor. Ortalama 15 bin kişinin yaşadığı mahallemizde 2013 yılından bu yana kentsel dönüşüm hepimizin umudu olmuş durumda. Yaklaşık 7 yıldır bölgenin tamamının kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi için çeşitli girişimlerde bulunuldu. Ancak bugüne kadar somut bir sonuca ulaşmayı başaramadık. Bizler dernek olarak yaptığımız ziyaretlerde ve görüşmelerde hem ilçe belediyelerimize hem de büyükşehir belediyemize taleplerimizi aktardık. Bunun yanı sıra kentimizin milletvekillerini Ankara'da ziyaret ederek vatandaşlar olarak kendilerinden destek istedik. Hak sahipleri olarak bizlerin tek beklentisi "deprem korkusuyla, evimiz ne zaman yıkılacak ya da çökecek" diye korkuyla uyumamak.

Mahallemizdeki bazı bloklar için yapılan risk tespit çalışmalarında ortaya çıkan tablo ne yazık ki bugün geldiğimiz durumu özetliyor. Riskli yapı tespiti yapılan evlere 3 gün içinde boşaltma emri verildi ve vatandaşlarımız evlerini derhal boşaltmak zorunda kaldı. Bu komşularımız şuanda kendi imkanlarıyla bir çare bulmaya çalışıyor. Kira yardımı da alamadıkları için maddi olarak zor bir döneme girmiş durumdalar. Derneğimiz vasıtasıyla kendileriyle sürekli görüşüyoruz.

Bakyapıi hepimizin bildiği üzere, Bursa'da herkesin güven duyduğu ve takdir ettiği bir inşaat firmasıdır. Bizlerde kendileri ile iletişime geçerek kentsel dönüşüm konusundaki aciliyetimizi ve sorunlarımızı aktardık. Yaptığımız görüşmeler ve toplantılar neticesinde bölgedeki hak sahiplerinin beklentileri doğrultusunda taslak bir proje hazırlandı. Hazırlanan taslak proje doğrultusunda hak sahiplerine ve üyelerimize bilgilendirmeler gerçekleştirdik. Gerek projenin ana hatları gerekse de yüklenici firma olarak Bakyapı'ya duyulan güven bizleri çok kısa bir sürede önemli bir aşamaya getirdi. Özetle, yıllardan bu yana süren belirsizlikler nedeniyle hepimizin umudu azalmaya başlamıştı. Ancak gerek hak sahiplerinin sürece gösterdiği ilgi ve destek, gerekse de Bakyapı firmasının somut adımlar atması bizleri yeniden umutlandırdı.



Bizler kentsel dönüşüm kapsamında evlerimizin yenilenmesini ve güvenli yapılara taşınılması konusunda yıllardır çaba harcıyoruz. Bu çabalarımız içerisinde en önemli hususların başında bölgede yaşayan hak sahiplerinin beklentileri geliyor. Mahalle kültürünün yaşatıldığı bölgemizde derneğimizin ve komşularımızın öncelikli istekleri; herkes kendi bloğunda ve katında kalmak istiyor. Dairelerimizin metrekarelerinde küçülme istenmiyor. Ek ödeme ve borçlandırma kapsamında ile hak sahipleri ekstra bir ücret ödeme gücü bulunmuyor. Yüksek aidatlı binalar bölge insanı için yaşanabilir olmayacaktır. Bölgedeki yeşil alanların korunması ve iyileştirilmesi ile bölgenin kimliğinin bozulmamasını istiyoruz. Bölgedeki yaşam koşullarını doğrudan etkileyecek bir ticari alan veya alışveriş merkezi gibi araç ve yaya trafiğini arttıracak yeni bağımsız bölümlerin yapılması istenmiyor. Eğer burada yaşayan hak sahiplerinin ek bir ödeme yapacak gücü olsaydı zaten bizler kendi evlerimizi yıkar, yeniden yapardık. Ancak bizlerin böyle bir ekonomik gücü yok. Geldiğimiz son noktada bizlerin bu taleplerini yerine getirecek bir yüklenici firma bulduk ve ön protokollerimizi imzaladık. Umarız kamu kurumlarımızda bizlere destek olur ve bu riskli yapılardan bir an önce kurtuluruz."
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.