Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halis Akalın kendisinin de bu çalışmaya katıldığını ifade ederek, devam eden aşı çalışması ve aşılar hakkında bilgi verdi. Akalın, "Covid-19 enfeksiyonunu önlemek için yapılan aşı çalışmaları farklı yöntemler ile başlamıştır ve bazı aşılarda faz 3 çalışmaları (rutin kullanıma girmeden önceki çalışma dönemi) devam etmektedir. Pandeminin ulaştığı boyut nedeniyle, salgının kontrol altına alınabilmesi için diğer önlemlere ek olarak bu aşıların da bir an önce rutin kullanıma girmesi gerekmektedir" dedi.
"Aşı üretim çalışmalarında kullanılan yöntemlere göre aşıları aşağıdaki gibi sınıflandırabiliriz" diyen Akalın, " Birinci inaktif aşılar: Faz 3 çalışmaları devam etmektedir. İkinci canlılığı azaltılmış aşılar: Klinik öncesi çalışmalar devam etmektedir. Üçüncü nükleik asid aşılar ı(mRNA) aşıları: Faz 3 çalışmaları devam etmektedir. Dördüncü DNA aşıları, beşinci vektör aşıları: Bu aşılarda Adenovirüs tip 5 vektör yani taşıyıcı olarak kullanılmaktadır ve faz III çalışmaları devam etmektedir. Altıncı Subünit (altbirim) aşılarıdır" diye konuştu.
Akalın, "Faz 3 çalışmaları devam eden inaktif aşılar, mRNA aşıları ve vektör aşılarında, aşıya karşı oluşan antikor yanıtı (bağışıklık gelişme) oranları yüzde 95'in üzerindedir. Bu aşılarda istenmeyen ciddi etkiler oldukça nadirdir ve genellikle hafif seyirli ve kısa süreli olan aşı yerinde ağrı, hafif ateş, halsizlik, kas ağrısı, iştah kaybı ve başağrısı gibi belirtiler olabilir. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda Çin aşısı olarak bilinen, Sinovac firmasının ürettiği aşı çalışması devam ediyor. Bu aşı inaktif bir aşıdır. İnaktif aşılarda, enfeksiyon etkeni olan virüs(SARS-CoV-2) laboratuvar ortamında hücre kültürlerinde (Vero Cell hücreleri) üretildikten sonra inaktive edilmekte yani virüs canlılığını kaybetmektedir. Bu yöntem yıllardır uygulanan geleneksel bir aşı üretim yöntemidir ve bugün çocukluk döneminde de kullanılan birçok aşının üretiminde kullanılan bir yöntemdir" ifadelerini kullandı.
Aşı çalışmasına katılmak isteyen 18-59 yaş arasındaki vatandaşların, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Polikliniğinden 50338 numaralı telefondan randevu alabilecekler.
En Çok Okunan Haberler
Bursa'da 2 kişi henüz bilinmeyen sebepten dolayı ara...
Dikkat! Meteoroloji Bursa'yı turuncuya boyad...Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Bursa'da 3 gün boyunca...
Bursa ulaşımı için önemli uyarı! Geç kalmada...Türkiye genelinde koronavirüs tedbirleri kapsamında ...
Bursalılar dikkat! Meteoroloji harita paylaş...Bursa'da hissedilen hava sıcaklıkları hissedilir der...
Meteoroloji ve Valilik' ten Bursa'ya peş peş...Meteoroloji Genel Müdürlüğü Bursa ve çevre...
Yetkili isim yasakların biteceği tarihi açık...Koronavirüs önlemleri kapsamında alınan yasak kararl...
Yok böyle bir olay... Yaşlı adam Yıldırım'da...Bursa'da pazartesi günü kaybolan 67 yaşındaki Mustaf...
Bursa'da 65 yaş üstü için sevindiren haber!...Bursa Büyükşehir Belediyesi, pandemi sürecinde ...
Bir anda akın ettiler! Bursa'da uzun araç ku...Çarşamba akşamından beri kar yağışının aralıklarla d...
Bursa'da sular çekildi, 'kayıp şehir' ortaya...Bursa'nın UNESCO'ya aday tarihi kenti İznik'te göl s...
Bursa Valiliği'nden 'Uludağ' açıklaması! Ote...Bursa Uludağ'da bir otelin terasında pandemi kuralla...
Bursa'da yoğun kar yağışı, yolu trafiğe kapa...Bursa-İzmir otobanı bağlantı noktası yoğun kar yağış...
Bursa'da cinayet! Kardeş kardeşi öldürdü...Bursa'nın İznik ilçesinde ağabeyi tarafından bıçakla...
Mide bulandıran görüntüler! Bursa'da Suriyel...Bursa'nın Osmangazi ilçesinde, kiraladıkları ofisler...
Bursa için peş peşe uyarılar geliyor! Donaca...Bursa Valiliği, kar yağışının ardından hava sıcaklık...