Hava Durumu

Bursa'da bir çiftçinin bulduğu tarihi bazilika kaderine terk edildi! CHP'li vekilden Bakanlığa çağrı...

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Divan Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa'da bir çiftçinin 2001 yılında tesadüfen ortaya çıkardığı Derecik Bazilikası'nın kaderine terk edildiğini belirtip, bazilikanın turizme kazandırılması için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2019 13:31
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2019 13:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da bir çiftçinin bulduğu tarihi bazilika kaderine terk edildi! CHP'li vekilden Bakanlığa çağrı...

Hristiyanlığın ilk dönemlerinde ibadet için kullanılan nadir yapılar arasında yer alan Derecik Bazilikası'nın tesadüfen bulunduğuna dikkat çeken Altaca Kayışoğlu, "1500 yıllık bir tarih orada öylece duruyor. 2012 yılından bu yana kazı çalışmaları tamamen durmuş vaziyette. Bir çiftçinin 2001 yılında tesadüfen ortaya çıkardığı bazilikada, 2007-2008 ve 2009 yıllarında Uludağ Üniversitesi-İsviçre Lozan Üniversitesi ve Bursa Müze Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında Hıristiyanlığa ait son derece önemli bulgulara rastlanmıştı.

Bazilika içerisinde bulunan kilisenin, Hıristiyanlığın Doğu Roma İmparatorluğu tarafından resmi din olarak kabul edilmesinden sonra yapılan ilk kilise olduğu ortaya çıkmıştı. Bölgenin sürekli göç veriyor olması göz önünde bulundurulduğunda bu tarihi yapının bölge için önemi daha net anlaşılacaktır. Yetkililere sesleniyorum. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'dan kaderine terk edilmiş halde bekleyen Derecik Bazilikası'na hem Bursa hem de Büyükorhan halkı adına gereken ilgiyi göstermesini bekliyorum" dedi.

Bazilikanın yer aldığı Derecik mahallesine gidip incelemelerde bulunan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, "Bazilikanın bulunduğu yıllarda çalışmalar başlatılmış ama sonra bırakılmış. Aradan 18 yıl geçmesine rağmen hala bekletiliyor. Dağ ilçelerinin en önemli sorunu işsizlik. Bu nedenle sürekli göç veriyorlar. Gençler ilçede kalmıyor, Bursa veya öteki büyük şehirlere çalışmaya gitmek zorunda kalıyorlar. Tarım ve tarih açısından zengin bir coğrafyaya sahip olmasına rağmen gerekli politikalarla desteklenmediği için Büyükorhan ilçesinden şehre doğru kaçış devam ediyor. Bu bazilika da tarihi merkezlerden birisi. Bir an önce gün yüzüne çıkarılıp sergilenmeyi bekliyor. Biz de bu konuda takipçi olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Altaca Kayışoğlu, Derecik Bazilikası'yla ilgili gelişmeleri yakından takip etmek amacıyla Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi de verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.