Hava Durumu

Bursa'da bir garip durum! Günde 150 TL'ye Türk işçi bulunamıyor!

Bursa'da son dönemlerde yaşanan zeytin işçisi bulma sorunu bu yıl krize dönüştü. Müstahsil zorunluluktan mültecilere yönelirken bazı üreticiler gazete ilanlarıyla işçi aramaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2021 18:17
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2021 18:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da bir garip durum! Günde 150 TL'ye Türk işçi bulunamıyor!

Ali ŞAHİN

Zeytin üreticileri köylerdeki nüfusun azalması ve kente göçün ardından oluşan işgücü boşluğunu doldurma konusunda yıllardır büyük sıkıntılar çekiyordu. Sorun bu sene zirve yaptı. Geçen yıl büyük bir kısmı yanan ve bazı bölgelerde rekolte kaybının yarı yarıya düştüğü Bursa'da zeytin hasadı yeni bir krizle başladı. Zeytin üretiminin zirve yaptığı Gemlik, Orhangazi ve İznik başta olmak üzere bölgede zeytini toplayacak işçi krizi baş gösterdi.

MÜLTECİLER ÇALIŞIYOR

Ortalama 120 ile 150 TL arasında olan yevmiye rakamlarına rağmen zeytin toplamak için işçi bulamadığını söyleyen zeytin üreticileri mevsimlik işçi de bulamadığından yönünü Suriye uyruklu vatandaşlara çevirdi. Gemlik ve Orhangazi'deki müstahsil mültecilerle bu sorunu gidermeye çalışırken İznik'te de başta Yenişehir olmak üzere civardaki ilçelerden işçi taşıması zirveye çıktı.

SÜRE UZAYABİLİR

Ekim ayında başlayıp ocak ayına kadar süren zeytin hasadının bu yıl yaşanan işçi eksikliği nedeniyle bazı bölgelerde daha da uzaması ve artması muhtemel yağışlardan ötürü zeytinin hasar görmesinden korkuluyor. Bazı büyük zeytin üreticileri de gazete ilanlarıyla zeytin işçisi arıyor. Ayrıca zeytinde yaşanan krizin tarım girdisi çok fazla olan bölgelerde başka ürünlerin hasadına da etki etmesinden korkuluyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.