Hava Durumu

Bursa'da gazilerden SGK'ya büyük tepki: 6 yıl sonra mı uyandınız?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2013'te çıkan yasayı yaklaşık 6 yıl sonra fark etti ve daha önce malulen emekli edip maaş bağladığı gazilere 'Pardon' diyerek emekli aylıklarını kesti. TÜMŞAD Bursa Şubesi Başkanı Metin Şenol, konuya tepki gösterdi: 'Kanun bilmez SGK!'

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2019 18:20
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2019 18:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da gazilerden SGK'ya büyük tepki: 6 yıl sonra mı uyandınız?

N. Nuri Yavuz

Türkiye Harp Malulü Gaziler-Şehit Dul ve Yetimler Derneği (TÜMŞAD) Bursa Şubesi Başkanı Metin Şenol, dün Mihraplı Şehitler Anıtı'nın bulunduğu yerleşkede basın toplantısı düzenledi.

SGK'nın 17 Aralık 2019 tarihi itibariyle ülke genelinde 227 terörle mücadele gazisinin emekli maaşını kestiğini duyuran Başkan Metin Şenol, açıklamasına şöyle başladı: "Vatani görevini yapmakta iken terörle mücadelede yaralanarak tedavisi bittikten sonra devletin gazi maaşı bağladığı her gazi aynı zamanda özürlü bir vatandaş olmuştur. Tedavi sonucu özrün kalmazsa zaten gazi de olamazsın. Gazilerden çalışabilir durumda olanlara rehabilitasyon amaçlı devlet kurumlarında çalıştırmak üzere 1 istihdam hakkı verilmektedir. Ya da bu gaziler kamunun özürlü alım sınavlarına girerek veya özel sektörde özürlü kadrolarında her özürlü vatandaş gibi çalışmaktadır. 2013 yılı öncesi gazilerimiz özür oranlarına göre devletimizin özürlü vatandaşlara sağladığı emeklilik haklarından yararlanmakta idi. Ta ki 5510 sayılı kanunun 38. Maddesi ve 6495 sayılı torba kanunun 80. Maddesi çıkana kadar. Bu kanunlar çıktıktan sonra gazilerin özürlü haklarından yararlanarak emekli olmasının önü kesildi."

PRİMLER SİLİNDİ

Kanundaki düzenlemeyle birlikte gazilerin, askerlik öncesi sigorta giriş ve prim günlerinin silindiğini vurgulayan Başkan Şenol, "Devletimizin 5510 sayılı kanunun 28. maddesi ile özürlü vatandaşlara sağladığı emeklilik hakları gazilerin elinden alınmıştır. Bu sebepten gazilerin emeklilik durumları ne kadar uzuv kaybı olursa olsun kolu bacağı olmasa da mecburi olarak 60'lı, 65'li yaşlara kalmıştır" dedi.

SEHVEN MAAŞ BAĞLAMIŞLAR

227 gazinin emekli maaşının kesilmesi hakkında Şenol, şu izahatı yaptı: "SGK, 2008 ve 2013 yıllarında çıkan kanun maddelerini bilmeyerek özürlülükten dolayı günü dolup müracaat eden gazilere emeklilik maaşı bağladı şimdi ise 'ben hata yaptım, hatamı yeni fark ettim ve maaşlarınızı kestim' diyor. Madem bu kişiler emekliliği hak etmiyordu SGK bu gazilere neden emekli maaşı bağladı? SGK kendini kurtarmak için 7 Aralık 2019 Tarihli 7194 Sayılı Kanunun 48. Maddesi ile 5510 sayılı kanuna eklenen geçici 79. Madde ile bu kişilere 6 yıldır ödenen maaşları geri istememek için bir kanun çıkardı. Kanun çıkar çıkarmaz 10 gün içinde 'Sehven emekli edildiler' bahanesiyle gazilerin maaşı kesildi. Bu gaziler, hem işlerinden oldu hem de bağlanan emekli maaşları kesilerek mağdur edildi."

SORUMLU TBMM VE SGK

Söz konusu olayın sorumlusu olarak TBMM ve SGK'yı işaret eden Başkan Şenol, "TBMM sorumludur çünkü kanun değişikliğiyle gazilerin özürlü bir vatandaş gibi emekli olmasının önünü kesmiş ve askerlik öncesi sigorta giriş ve prim günlerinin yanmasına neden olmuştur. İkinci sorumlu ise SGK. Kanun bilmez, çıkan kanunları takip etmez SGK, bu kanun yürürlüğe girdiği halde kanundan haberi olmadığından, gazileri emekli edip 6 yıl maaş ödedikten sonra şimdi de 'ben yeni fark ettim' diyerek maaşlarını kesmiştir."

"'PARDON'LA GEÇİŞTİRECEK MİSİNİZ?"

SGK'ya çağrı yapan Şenol, "SGK yetkilileri 2013'ten 2019 yılına kadar yüzde 40 üzeri raporlu olan ve 'engelli statüsünde emekli olabilirsiniz' denilip tazminat ödenen ve maaş bağlanan gazilerimize nasıl maaş verdiğinizi ve bundan sonra vermeme nedeninizi lütfen açıklayınız? 'Pardon!' deyip geçiştirecek misiniz? Yoksa sadece 227 gazinin değil 4 bin 500'e yakın ve emeklilik bekleyen gazilerin sorununa bir çözüm mü bulacaksınız? Bu sorumlu iki kurumu göreve davet ediyoruz" dedi.

ANAYASAYA AYKIRI

Anayasa'nın 10'uncu maddesinin 'Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz' ifadelerini hatırlatan Şenol, "Yine Anayasamızın 61'inci maddesinde 'Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malûl ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar' hükmü bulunmaktadır. Bu kurumların yaptıkları işler anayasaya da aykırıdır" ifadelerini kullandı.

BAKANLIK ÖNÜNDE AÇIKLAMA

"Bu konunun sonuna kadar takipçisiyiz" diyen Başkan Metin Şenol, "Biz siyasetin ve belli bir gurubun değil 'Yüce Türk Milleti'nin gazileriyiz. Ayrıca 24.12.2019 Salı günü saat 13.00'te Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde Türkiye'nin bütün illerinden gelen gaziler toplanacak ve bir basın açıklaması yapacaktır" duyurusunda bulundu.

Başkan Metin Şenol'un basın açıklamasının ardından Bursa'da emekli maaşı kesilen 4 gazi; Abdurrahman Dağdelen, İsmail Erim, Ayhan Bal ve Nevzat Şahin kürsüye çıktı ve SGK'yı sert bir dille eleştirdi. Toplantıya TÜMŞAD Bursa Şubesi üyeleri de yoğun katılım gösterdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.