Hava Durumu

Bursa'da 'Kirazlıyayla' iddialarına Meyra'dan yanıt: Siyasi şov peşindeler

Bursa Kirazlıyayla köyünde yapılmak istenen Kurşun-Çinko-Bakır projesine yönelik eleştirilere ve iddialara, proje sahibi Meyra Madencilik'ten açıklama geldi. Projeye karşı gelenlerin, asılsız iddialarla kamuoyunu yanılttığı belirtilip, dereye beton dökülmediği, herhangi bir su kaynağının da kurutulmadığı ifade edildi.

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2020 22:24
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2020 22:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da 'Kirazlıyayla' iddialarına Meyra'dan yanıt: Siyasi şov peşindeler

Bursa'nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde yapılmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi, sadece kentte değil tüm Türkiye'de ciddi tartışmalara neden oldu. Bir kısım sivil toplum örgütü ve yöre halkından bazı vatandaşlar bölgenin zarar göreceği endişesiyle Meyra Madencilik'in projesine karşı çıktı. Maden şirketinin, Sarıyer deresini besleyen yatağa beton dökerek kurutulduğu da iddialar arasında yer aldı.

Tüm bu tartışmaların ve muhalif kesimlerin iddiaları üzerine proje sahibi Meyra Madencilik'ten sert bir açıklama geldi.

"Kirazlıyayla'da Yalanlar ve Gerçekler" başlıklı açıklama metninde, gerek sosyal medyada, gerekse basın yayın organlarında, kurmaca çekimlerle tamamıyla asılsız bilgiler ve gerçekleri yansıtmayan açıklamaların kullanıldığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Bir yılı aşkın süredir Kirazlıyayla Kurşun-Çinko-Bakır Projemiz ve madencilikle ilgili karalama kampanyası yürüten, madenciliğin ülkemizde gelişmesini istemeyen, siyasi şov peşinde koşan, pandemi döneminde dahi on binlerce yurttaşımıza iş ve ekmek kapısı olan maden yatırımlarına karşı kamuoyunu yanlış bilgilerle yanıltarak suni bir gündem yaratmaya çalışan bazı kişi ve grupların, 'beton dökerek dereyi kuruttuğumuzu' iddia eden komik suçlamalarının sosyal medyada ve kimi yayın organlarında gerçekmiş gibi yer ve destekçi bulmasını hayretle karşılayarak bir açıklama yapma gereği duymuş bulunmaktayız.

Sosyal medyada gösterilmeye ve anlatılmaya çalışıldığı gibi, dereye beton dökülmemiş, herhangi bir su kaynağı kurutulmamıştır. Projemizin inşaat faaliyetleri sırasında zemin güçlendirme amacıyla yapılan fore kazık çalışmaları sırasında bu işlemin normallerinden kabul edilen 'betonda kusma' meydana gelmiş, büyük kısmı su içeren beton artıklarının açık arazide donduğu ve betonumsu bir görünüm kazandığı görülmüş; toprağa, bitki örtüsüne ya da canlı yaşamına herhangi bir olumsuz etkisi olmadığı gözlemlenmiş ve yer yer görünen küçük parçaların atık depolama barajı içerisinde kaldığı tespit edilmiştir."

İDDİALAR GERÇEK DIŞI...

Çalışmaların devam ettiği esnada 14 Ağustos 2020 tarihinde, faaliyetlerin durdurulduğu, proje sahasının kendilerine süre verilmeden boşaltıldığı ve çalışmaların yasaklanması nedeniyle, çalışma sahasını terk etmek zorunda kaldıkları hatırlatılarak, "Bugüne dek kesmediğimiz ağaçlar için bizi suçlayan, su kullanımımızla ilgili olmayan varsayımlarla hatta İznik Gölü'nü kurutacağımız gibi akla mantığa sığmayan suçlamalarda bulunan bu kişiler, gerçek dışı iddialarla projemizi karalamaktadır" denildi.

ESKİ GÖRÜNTÜLER KULLANILIYOR

Mahkeme kararlarında da lehlerine çıkan sonuca vurgu yapılan açıklamada,

"Mahkeme kararlarını dahi fütursuzca eleştirerek siyasi şova devam eden ve projeyi engellemeye çalışanların, bununla da yetinmeyip kamuoyunu ve kurumları etkilemek için eski olay ve görüntüleri kullanarak proje hakkında yeni bir karalama kampanyası başlattığı görülmektedir.

Bursa ili genelinde son 100 yılın en kurak 5., son 15 yılınsa en kurak yılı yaşanırken şirketimizi suları kurutmak gibi mesnetsiz bir iddiayla suçlayabilecek kadar cüretkar olabilen bu kişiler, artık atacak iftira bulamayarak üzerinden aylar geçmiş olmasına rağmen organize bir şekilde gerçekleri çarpıtarak bu konuyu önümüze getirmiştir.

Yürütülen karalama kampanyası gerçeklerden uzak olduğu gibi, aslı astarı olmayan iddialar ortaya atılarak arazinin doğal yapısı ve faaliyetlerimiz hakkında fikir sahibi olmayan duyarlı yurttaşlar ve medya mensupları da yanıltılmaktadır.

Proje ile ilgili tüm çalışmalar başından beri en başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Bursa İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Devlet Su İşleri gibi kurumların yakın denetimi altında yürütülmektedir.

Şirketimiz hakkında 'beton dökerek dereyi kuruttuğumuza' ilişkin ifadelerle gerçeği yansıtmayan haberler yapan ve sosyal medya paylaşımlarında bulunan kişi ve kurumlar hakkında gerekli hukuki işlemleri başlatacağımız da bilinmelidir. Sarıyar deresini besleyen kolun betonla kurutulduğu, şirketimize ceza kesildiği iddiaları ve çıkan haberler tamamen asılsızdır.

Bugün Türkiye'nin her bölgesinde madencilik yatırımlarına karşı yürütülen organize faaliyetler, ülkemizin dışa bağımlılığının azalmasına, kırsal kesimde yaşayan yüz binlerce insanın yaşam kalitesinin ve refahının gelişmesine, kendi kendimize yeten bir ülke olmamıza ket vurmaktadır.

MADEN EMEKÇİLERİNE ZARAR VERİLİYOR

Sınırlı sayıdaki kişi ve grubun yürüttüğü bu faaliyetler, milli kaynaklarımızı değerlendirmek için alın terini ortaya koyan ve sayıları yüz binlerle ifade edilen maden emekçilerine ve ailelerine de zarar vermektedir.

Bu sorun, madencilik sektöründeki her kurum ve kuruluşun topyekün mücadele etmesi gereken bir sorundur. Kirazlıyayla'daki sağduyulu komşularımız ve Yenişehir halkı bu yatırımı gönülden desteklemektedir. Buna rağmen bazı kişiler siyasi şov amacıyla yörenin ve ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına engel olmak için iftiralarla halkı ve kamuoyunu yanıltmaya çalışsa da biz maden emekçileri olarak, çevre ve insan odaklı madencilik faaliyetlerine, Türkiye için çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz.

Tarafsız gazetecileri, sorumlu siyasetçileri, madencilik sektörünün meslek odalarını, sivil toplum kuruluşlarını, yatırımcılarını, emekçilerini ve duyarlı yurttaşlarımızı gerçekleri bilmeye ve madencileri karalayarak rant peşinde koşanlara 'dur' demeye davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.