1993 yılında evlenen 2 çocuk annesi 47 yaşındaki H.K, Nüfus Müdürlüğüne giderek bir devlet dairesine verilmek üzere nüfus kayıt sureti almak istedi. Ancak evli H.K'yi burada bir sürpriz bekliyordu. H.K, doğumundan 11 evvel başka biriyle evlendiğine dair kayıt çıkarılması üzerine büyük bir şaşkınlık yaşadı.
2017 yılında vefat eden 1939 doğumlu E.C. ile 1960 yılında evlenmiş görünen H.K, kayıtlardaki bu hatanın düzeltilmesi için avukatı aracılığıyla yargıya başvurdu.
H.K'nin avukatı Fırat Karayaka, yaptığı açıklamada, müvekkilinin 1971 doğumlu olduğunu, gerçekte 1993'te yılında evlendiğini ve bu evliliğin devam ettiğini belirtti. Karayaka, müvekkilinin kısa süre önce bir devlet kurumuna verilmek üzere nüfus kayıt örneği aldığında 3 adet kaydının göründüğünün farkına varıldığını ifade ederek, "Bu kayıtlardan biri müvekkilimin bekarlık dönemine, ikincisi evlendiği döneme ai. Üçüncüsü ise tanımadığı bir kişiyle evli göründüğüne dair kayıt. Müvekkilim 1971 doğumlu olmasına rağmen üçüncü nüfus kaydında 1960 yılında evlenmiş görünmekte. Bununla ilgili dosya üstünde bir terkin veya boşanma kaydı yoktur. Bu da müvekkilim açısından büyük mağduriyetler doğurabilecek bir potansiyele sahiptir. Çünkü müvekkilim doğmadan 11 yıl önce evlenmiş görünüyor, herhangi bir boşanma kaydı olmadığı için vefat eden eski eşi gibi görünen kişinin alacak ve borçlarından da sorumlu olma durumu söz konusu. Bu yüzden dosyayla ilgili hukukî prosedürleri başlattık" dedi.
"Memurun ihmali aşan hatası"
Karayaka, nüfus kayıtlarında çıkan hataların genelde nüfus müdürlüklerinden düzeltilebileceğine işaret ederek, "Bizim dosyamız çok istisnaî bir durum. Doğmadan 11 yıl önce evlenmiş görünüyor, ama herhangi bir boşanma kaydı yok. Bu yüzden vefat eden ve aslında evli olmadığı eski eş yüzünden hak ve borçlardan sorumlu olabileceği için avukatı olarak mahkemeye başvurduk" ifadelerini kullandı. Soyadı benzerliğinden dolayı bu karışıklığın olmuş olabileceğini vurgulayan Karayaka, müvekkilinin geçen yıl aldığı kayıt örneğinde bu hatanın bulunmadığını, bu yılki yanlışlığın idare ya da "memurun ihmali aşan hatası"ndan kaynaklandığını düşündüklerini dile getirdi.
Hatayı devlet yapıyor, mahkeme masrafını vatandaş ödüyor
Karayaka, ayrıca bu kayıt düzeltme davalarında vatandaşların farklı bir mağduriyet yaşadığına da işaret ederek, "Genelde asliye hukuk davalarında vatandaş davayı kazandığı zaman, vatandaş lehine ilan vekalet ücretine hükmedilir. Asliye hukuk mahkemelerinde, nüfus kaydının düzeltilmesi davalarında bu vekalet ücretinin ödenmesine hükmedilmediği için hukuki bilgisi eksik olan ya da avukat desteğine ihtiyaç duyan kimseler tamamen idarenin kusurundan hasıl olan bu davadan dolayı avukatlık ücreti ödüyorlar. Dava kazanılıp hata giderildiğinde müvekkilin yaptığı dava masrafları ve ilan vekalet ücretinin ödenmemesi de ayrıca bir mağduriyet doğurmaktadır" dedi.
Kaynak: IHA
En Çok Okunan Haberler
Son 24 saattir internet sistemlerini kapatan kripto ...
Bursa'da yürek burkan dram...Semt pazarların...Bursa'da semt pazarları 43 yaşındaki H.Ö.'nün evi ol...
2 milyar dolarlık vurgun iddiası! Thodex kur...Gündeme bomba gibi düşen Thodex vurgunu iddiasından ...
Resmi Gazete'de yayımlandı! Bursa'da acele k...Bursa'da, Hanlar bölgesindeki alanında yer alan hanl...
Thodex mağdurları konuştu: 'Paraya doymamamı...Kripto para borsalarından Thodex'in kurucusu Faruk F...
Uzadıkça uzadı! Bursa'da kilometrelerce 'mem...Bursa'da 3 günlük sokağa çıkma kısıtlaması öncesi Ul...
Bursa'da 20 yıl sonra bir ilk! 1 günde 15 tonBursa'nın İznik Gölü'nde balıkçılar 1 günde 15 ton g...
İtiraf gibi açıklama: 'Çok büyük bir hata ya...Koronavirüs vaka ve vefat sayısındaki artışı değerle...
Bakan Koca: 'Çok yakında ülkemizde Sputnik V...Koronavirüs Bilim Kurulu bugün bir kez daha salgın g...
Durum hala kötü! İşte Türkiye'nin güncel kor...Koronavirüste son durum açıklandı. Buna göre, son 24...
Bursa Valiliği'nden '23 Nisan' kararları! 82...Bursa Valiliği, '23 Nisan Sokağa Çıkma Kısıtlaması' ...
Bursa'da kısıtlama öncesi manzara böyle! Akı...Bursa'da 3 günlük sokağa çıkma kısıtlaması öncesi va...
Bursa'da korkutan anlar! Mahalleli seferber ...Bursa'da ikinci katta çıkan yangına mahalleli müdaha...
Mutasyon etkisi! Pozitif vaka oranı 3 kat arttıTürkiye'de koronavirüs testlerinin pozitiflik oranı ...
'Evde ek iş' dolandırıcılığı!Pandemi nedeniyle evden çalışıp ek gelir elde etmek ...