Hava Durumu

Bursa'da servis şoförlerinin mesleki yeterliliği ne kadar?

Bursa'da Okul Servis Araç Sürücüleri ve Rehber Personeli Eğitmeni Aysun Özalp, öğrencinin evden çıktığı andan itibaren, tekrar evine dönene kadar sorumluluğun okul servis personeli ve okulda olduğunu söyledi. Özalp, Milli Eğitim Bakanlığı ile Mudanya Halk Eğitim Merkezi'nin iş birliği ile verilen eğitimlere tüm servis şoförlerinin katılarak sertifika almasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2019 06:06
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2019 06:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da servis şoförlerinin mesleki yeterliliği ne kadar?

TUĞBA ÖZ

Son günlerde okul servis şoförlerinin yapmış olduğu hatalar, ağır sonuçlar doğururken, şoförlerin ve hosteslerin mesleki yeterlilikleri bir kez daha sorgulandı. Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl 'Okul Servis Araç Sürücüleri Eğitimi' düzenleyerek olumsuz davranışların önüne geçmeyi amaçlıyor. İlçe Halk Eğitim Merkezleri tarafından verilen eğitimlerde, ilk yardımdan servis genel kurallarına kadar, öğrencilerin ve vatandaşların hayatını kurtaracak önemli bilgiler veriliyor.

BİLİNÇLİ PERSONEL

Konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışma başlatan Mudanya Halk Eğitim Merkezi, ilk olarak Asalet Okulları bünyesinde bulunan 48 servis şoförü ve rehber personeli bu eğitimi görerek sertifikasını aldı. Mudanya Halk Eğitim Merkezi'nde devam eden eğitimlerde yaklaşık yüz servis personeli daha bu uygulamadan yararlanacak. Konu hakkında YeniDönem gazetesi muhabirini bilgilendiren Okul Servis Araç Sürücüleri ve Rehber Personeli Eğitmeni Aysun Özalp, bu eğitimin amacını, okul servis şoförlerinin hem genel kurallar hakkında hem de ilk yardım konusunda bilinçlenmesini sağlamak olduğunu açıkladı.

'DAHA BİLİNÇLİ'

Öğrencilerin evden çıktığı andan itibaren okula ulaşması ve okuldan tekrar eve dönene kadar sorumluluğunun servis şoförü, rehber personel ve okulda olduğunu belirten Aysun Özalp, "Servis taşımacılığı öğrencilerimizin can güvenliği ve okula sağlıklı, huzurlu ulaşımı noktasında ne yapılabileceği ile ilgili gerek Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatı çerçevesinde gerekse rehberlik, psikolojik, danışmanlık çerçevesinde iletişim konularında servis şoförlerine eğitim veriyoruz. Eğitimler, tüm servis şoförlerinin uyması gereken genel taşımacılık kuralları, ilk yardım, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği, trafik ve trafik içi kurallarını kapsıyor. Eğitimin ardından her bir personel, sorumluluğunun farkına vararak daha bilinçli hareket ediyor" dedi.

GÜVENLİ BÖLGE ŞARTI

Servis şoförlerinin en büyük yaptığı hatalardan birinin yanlış yerlerde durması ve öğrenciyi güvenli olmayan bölgede indirerek hayatını tehlikeye atması olduğunu belirten Eğitmen Özalp, "Servis şoförü kesinlikle güvenli bölgede duraklama yapmalı, rehber personelde her bir öğrenciyi araçtan indirerek ebeveynine teslim etmeli. Geçen süre zarfında da ne öğrenciyi ne de trafiğin akışını olumsuz yönde etkileyecek bir harekette bulunmalı. Önceki gün serviste unutulan bir çocuk haberini okuduk. Böyle bir şey büyük bir ihmalin sonucunda olur" diye konuştu.

KONTROL ŞART

Servis araçlarındaki rehber personelin cep telefonundaki zorunlu uygulamadan bahseden Aysun Özalp, "Öğrenciler servisten indikten sonra rehber personel, öğrencinin oturduğu koltuktaki barkodu telefonuna okutmak zorundadır. Bu şekilde hem öğrencinin kontrolünü sağlar hem de çocuğun bir şey unutup unutmadığını kontrol eder. Serviste unutulan bir eşya varsa acil olarak okul idaresine götürmeli ve teslim etmelidir" ifadelerini kullandı.

İLK YARDIMIN ÖNEMİ

İlk yardımın çocuklar için önemine de değinen Eğitmen Aysun Özalp, "Özellikle özel eğitime gereksinim duyan öğrencileri taşıyan servis şoförleri ve rehber personel daha dikkatli olmalıdır. Bu konu hakkında verdiğimiz eğitimlerde öğrencilerin özrü ve hastalığı hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlıyoruz. Soğukkanlı hareket etmeleri çok önemli. Çocuğun hayatı servis şoförü ve rehber personelin davranışlarına bağlı" uyarısında bulundu.

Eğitimlerin 1 haftada tamamlandığını belirten Aysun Özalp, 25-65 yaş arasındaki tüm servis şoförü ve rehber personelinin bu belgeyi almasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.