Hava Durumu

Bursa'da tehlike gözler önüne serildi! Korona ile yüz yüze...

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını yayılma hızını korurken yüz yüze eğitim başladığı Bursa'da bir sendika tarafından yapılan araştırma okullarda bulaş riskini ve tehlikeyi gözler önüne serdi.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2021 06:00
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2021 06:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da tehlike gözler önüne serildi! Korona ile yüz yüze...

N. Nuri YAVUZ

Bursa'da kademeli yüz yüze eğitim, 1 Mart itibarıyla başladı. Salgın şartlarının giderek ağırlaştığı bu günlerde Eğitim-İş Sendikası Bursa Şubesi, çarpıcı bir araştırmaya imza attı. Sendikanın Bursa genelinde kamu okullarında görevli toplam bin 253 öğretmenle yaptığı araştırma, bulgu ve sonuçlarıyla dikkat çekti.

Aşılama oranı düşük!

Yeliz Toy başkanlığında Eğitim-İş Bursa Şubesi'nin 15-22 Mart tarihleri arasında gerçekleştirdiği araştırmaya göre öğretmenlerin yüzde 73,1'ine Kovid-19 testi yapılmadığı, yüzde 96'sına ise aşı uygulanmadığı ortaya çıktı. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 11'inin salgına yakalandığı, yüzde 30,3'ünün aile fertlerinden birinin Kovid-19 geçirdiği belirlendi.

Uzaktan eğitim verimsiz

Öğretmenlerin yüzde 85,5'i uzaktan eğitimi verimsiz bulduğunu söyledi. Araştırmada öğretmenlerin yüzde 35,2'si, yüz yüze eğitime başlarken okulların salgın tedbirleri açısından hazır olmadığını belirtti. Öğretmenlerin yüzde 53'ü yüz yüze eğitim sürecinde sınıflarda öğrenciler arasında sosyal mesafenin sağlanamadığını bildirdi. Öğretmenlerin yüzde 75,5'i öğrencilere her gün düzenli olarak 2'şer mmaske dağıtılamadığını aktardı.

Aşı takvimi bilinmiyor!

Eğitim-İş Bursa Şubesi'nin 'Yüz Yüze Eğitime Geçişte Yeterlilik Araştırması'nın sonuç ve değerlendirme bölümünde şu ifadelere yer verildi:

"Eğitim çalışanlarına yönelik bir aşı planlaması yoktur. Yüz yüze eğitime geçtiğimiz 2 Mart tarihinden itibaren dört haftayı geride bıraktığımız bugünlerde ilimizdeki eğitim çalışanlarının yalnızca yüzde 4'ü aşılanmıştır. Geriye kalan yüzde 96'sı aşılanmadığı gibi henüz randevu dahi alamamışlar ve ne zaman aşılanacaklarına dair bir açıklamaya erişememişlerdir. Sendikamızın yazılı olarak yaptığı başvuruda da, İl Milli Eğitim Müdürlüğü aşılama takvimini bilmediğini, Sağlık Bakanlığı'nın bilgisi dâhilinde olduğunu söylemiştir."

Fırsat eşitsizliği derinleşti!

"Türkiye uzaktan eğitime başlandığı 23 Mart 2020 tarihinden 2 Mart 2021 tarihine kadar geçen sürede, öğrencilerin eğitime ulaşmadaki fırsat eşitsizliğini tam anlamıyla ortadan kaldıracak önlemleri almakta yetersiz kalmıştır. Fırsat eşitsizliği derinleşmiş, 5 milyondan fazla öğrenci EBA' ya erişememiştir. 750 bin hanede televizyon olmadığı tespit edilmiştir. Gelinen süreçte eğitimin öncelikli bir hak olması gerçekleri göz önünde bulundurulduğunda yeterli düzeyde önlem alınmadığı, öğrenci ve öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde desteklenmediği, sürecin verimli geçmediği görülmüştür."

Eğitim çalışanları aşılanmalı

Araştırmada şu önerilere yer verildi:

"Okullarda artan vaka sayıları halk sağlığını tehdit etmektedir. Yüz yüze eğitime başlamış eğitim emekçileri başta olmak üzere acilen tüm eğitim çalışanları aşılanmalıdır. Aşılanma öğretmenlerin yanı sıra okullarda çalışan temizlik görevlileri, kantin çalışanları, servis şoför ve refakatçıları olmak üzere tüm eğitim çalışanlarını kapsamalıdır."

Risk haritası çıkarılmalı

"Tüm eğitim emekçilerine ve öğrencilere periyodik olarak Kovid-19 testi yapılmalıdır. İl Milli Eğitim Müdürlüğü karantinada olan öğrenci ve sınıf sayılarını düzenli olarak paylaşmalı, temaslı öğrenci ve öğretmen sayılarında şeffaf olmalıdır. Okulların risk haritaları acilen çıkarılmalıdır."

Fiziki düzenleme yapılmalı

"Seyreltilmiş eğitim uygulamasında ihtiyaç duyulan derslik sayısı göz önüne alınarak başta derslik ihtiyacının giderilmesi olmak üzere fiziki düzenlemeler yapılmalıdır. Seyreltilmiş eğitim uygulaması nedeniyle haftada sadece iki gün okula giden diğer günlerde derslerini uzaktan eğitim yoluyla takip eden öğrenciler için sınırsız ve ücretsiz internet erişimi, tablet gibi ihtiyaçlar acilen karşılanmalıdır."

Hizmetli sayısı artırılmalı

"Her 4 saatte bir maske değiştirme gerekliliği göz önünde bulundurularak her gün tüm öğrenci ve öğretmenlere düzenli olarak ikişer maske dağıtılmalıdır. Okullarda önlemlerin alınabilmesi için okullara ek ödenek gönderilmelidir. Okullardaki kadrolu yardımcı hizmetli sayısı arttırılmalıdır. Yüz yüze eğitimdeki öğretmenler için koruyucu malzeme gönderilmelidir."

Tablo endişe verici

"Uzaktan eğitim süreci de devam ettiği için bugüne kadar öğretmenlere verilmeyen internet, cihaz desteği verilmeli ve maddi kayıplarının karşılanması sağlanmalıdır. Eğitim ciddi bir iştir ve bir gece yarısı kararıyla okulların açılması ya da kapanması büyük bir kaos yaratmaktadır. Bunun önüne geçilmesi ve planlamanın doğru yapılabilmesi için tüm paydaşlar başta sendikalar olmak üzere karar alma sürecine dahil edilmelidir. Salgın nedeniyle hiçbir eğitim çalışanı özlük hakları bakımından haksızlığa uğramamalıdır. Vaka sayılarındaki artışla birlikte ortaya çıkan tablo endişe vericidir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.